Zimske gume

Artikli 1-36 od 528

Silazno
po strani

Zimske gume - zašto su obavezne 

Zimske gume su od 1. novembra imperativ za vozače u Srbiji, a dobro je da pre tog datuma pregledaš ponudu zimskih guma na tržištu i na vreme izabereš one koje će biti idealne za tvoje auto. 

Na ePlaneti te čekaju najpopularniji brendovi auto guma: Sava, Tigar, Michelin, Continental, Goodyear, Barum, Dunlop, Uniroyal, Viking, Nexen, Kelly… Na ePlaneti te čak odličan izbor modela i najpopularnije cene.

Svakako da se zimske gume u odnosu na letnje razlikuju u nizu svojstava, jer je potrebno obezbediti pneumatike koji će odgovoriti na sve zimske uslove - kišu, sneg, led… Generalno je pravilo da čim spoljašna temperatura padne ispod 7 Celzijusovih stepeni stavljaju se zimske gume. Zakon u Srbiji obavezuje da se zimske gume moraju koristiti do 1. aprila.

Zimske gume su izrađene od mekšeg materijala, i imaju dublje šare, a sve to radi boljih performansi na niskim temperaturuma, odnosno radi boljeg prianjanja za tlo. To znači da će prilikom vožnje po snegu, blati i kiši, dublje šare odlično apsorbovati vodu i sneg, i obezbediti dobru vuču. Činjenica i da zimske gume nisu toliko tvrde (ostaju meke i pri niskim temperaturama) znači stabilnost i fleksibilnost tokom vožnje. Dizajn i izrada zimskih guma zaslužna je za kraći zaustavni put i efikasnije kočenje po snegu, ledu ili kiši.

Upravo ćeš po šari odmah prepoznati zimske gume, kao i po oznaci koja se nalazi na bočnom zidu gume: M+S U(MS ili M&S) sa tri vrha i pahuljicom, što ukazuje na zaista prave zimske. Određene all-season gume takođe će imati ovu oznaku, da te ne zbuni.

Oznake na zimskim gumama i šta se gleda prilikom kupovine

Pre kupovine preporuka je da u priručniku za tvoje vozilo pregledaš koje dimenzija gume su predviđene za ta kola. Nikad se ne uzimaju gume dimenzija drugačijih u odnosu na ono kako je propisano.

Širina, visina i prečnik gume (npr 205 55 i 16) su prve brojke koje primećuješ i koje se pretražuju kada kupci žele doći tačno do određenog tipa guma. Od ostalih poznaka bitno je napomenuti i:

  • indeks brzine: maksimalna brzina koju mogu da izdrže zimske gume
  • indeks nosivosti: maksimalno opterećenje koje guma može da podnese
  • slovo R - radijalna konstrukcija gume
  • DOT: datum proizvodnje gum. Npr. cifra 1219 znači da je guma proizvedena u dvanaestom mesecu 2019. godine
  • TWI: indikator istrošenosti gume - za zimske gume minimalno 4 mm
  • Oznaka potrošnje goriva od A do G. Kupovinom gume klase A ostvari se dobra ušteda u potrošnji goriva
  • Oznaka priananja na mokroj podlozi od A do G (D i G se ne odnose na putničke automobile)
  • Oznaka nivoa buke u decibelima - simbol zvučnika sa crnim talasima

Gde kupiti zimske gume - na ePlaneti, naravno

Ako razmatraš kupovinu zimskih guma, to može biti različit broj, zavisno od toga koliko novih ti treba - jedna (ako se desi određeno oštećenje), ali se obično uzima u paru - dve ili četiri. Ono što je najvažnije da imaš na umu jeste da zavisno od broja i toga da li su na istoj osovini, obratiš pažnju na dimenzije, nosivost, indeks brzine, šare. Nova i neupotrebljena guma uvek će imati bolje performanse u vožnji.

Jednom kada kupiš sve četiri nove zimske gume one mogu da traju nekoliko sezona.

Potrebno je znati i da nije isto kupiti zimske gume za klasični automobil, 4x4 ili SUV. Za klasični reč je o gumama koje trebaju na putu da obezbede efikasno kočenje, prianjanje i lako rukovanje vozilom. Za SUV vozila se biraju gume koje moraju da izdrže dodatnu težinu vozila, uz istovremeno dobro prianjanje i kočenje, a kod 4x4 vozila gume su izuzetno ojačane kako bi izdraže surove uslove off-road vožnje.

Što se tiče cena, zimske gume su skuplje od letnjih, ali imaj na umu da je bezbednost vožnje u nepredvidim zimskim uslovima na prvom mestu. 

Pogledajte i veliki izbog All season - Guma za sve sezone

Ostale gume po dimenzijama

Back to Top