Ram memorije

Artikli 1-36 od 219

Silazno
po strani

Šta je zapravo RAM?

RAM (Random Access Memory - memorija sa nasumičnim pristupom) je ključna komponenta svakog računara koja omogućava brz pristup podacima koje procesor koristi u realnom vremenu. Bez dovoljno RAM-a, računar može postati spor i manje efikasan, jer ne može brzo pristupiti potrebnim podacima.

Glavna uloga RAM-a je da procesoru omogući brz pristup za čitanje i pisanje. Ova memorija skladišti podatke koje različiti programi koriste u realnom vremenu, bilo da se radi o softveru ili operativnom sistemu, čineći ih bržim za preuzimanje kada zatrebaju procesoru. Za razliku od SSD-a ili HDD-a, koji čuvaju podatke i kada je računar isključen, RAM je volatilna memorija koja čuva podatke samo onda kada je kompjuter upaljen.

U svemu onome što radiš na računaru RAM igra ključnu ulogu, i omogućava ti da se nesmetano prebacuješ između surfovanja po internetu, kancelarijskog softvera ili medija plejera, a ujedno je i podrška za zahtevne profesionalne zadatke, video montažu ili 3D modeliranje.

Faktori koje bi trebalo uzeti u obzir pri kupovini RAM memorije:

Kapacitet RAM memorije

8 GB: Dovoljno za osnovne zadatke kao što su pretraživanje interneta, rad u kancelarijskim aplikacijama i povremeno igranje igara.

16 GB: Idealno za većinu korisnika, uključujući gejmere i profesionalce koji se bave multitaskingom, osnovnom obradom videa i fotografija.

32 GB: Odlično rešenje za profesionalce koji rade sa zahtevnim softverom za video montažu, 3D renderovanje i virtuelne mašine.

64 GB: Namenjeno za specifične profesionalne potrebe kao što su rad sa velikim bazama podataka, napredna grafička i video produkcija i naučna istraživanja.

Frekvencija (brzina) RAM memorije

RAM frekvencija, izražena u megahercima (MHz), određuje koliko brzo memorija može da prenosi podatke. Viša frekvencija znači brže performanse.

Za većinu korisnika, RAM sa frekvencijom od 2.400 MHz do 3.200 MHz je dovoljno. Međutim, za entuzijaste i profesionalce, memorija sa frekvencijom od 3.600 MHz ili više može pružiti dodatne performanse.

Latencija 

Latencija (CAS latencija) meri koliko ciklusa je potrebno da RAM odgovori na zahtev za podacima. Niža latencija znači brži odziv.

Kombinacija visoke frekvencije i niske latencije je idealna, ali je često kompromis između njih potreban u zavisnosti od budžeta i potreba.

Overclocking

Overclocking je proces povećanja radne frekvencije RAM-a iznad fabričkih specifikacija kako bi se poboljšale performanse sistema.

RAM koji je namenjen za overclocking često dolazi sa višim frekvencijama i može zahtevati naprednije hlađenje i stabilniju matičnu ploču.

Overclocking može pružiti značajan “boost” u performansama, ali nosi sa sobom rizik od nestabilnosti sistema i mogućih oštećenja hardvera.

Tip - DD3 ili DD4 RAM memorija

Većina modernih računara koristi DDR4 RAM, koji nudi bolju brzinu i efikasnost u poređenju sa prethodnim generacijama (DDR3).

Dolazak DDR5 RAM-a nudi još veću brzinu i kapacitete, ali je kompatibilnost sa matičnim pločama trenutno ograničena.

Broj kanala

Dva ili više modula RAM-a mogu raditi u dvokanalnom ili četvorokanalnom modu, što može poboljšati propusnost memorije.

Korisnici bi trebalo da osiguraju da instaliraju RAM module u parovima (ili četvorkama) kako bi iskoristili prednosti višekanalnog režim.

Kompatibilnost

Proveri da li je RAM kompatibilan sa matičnom pločom i procesorom. Takođe, proveri specifikacije matične ploče za maksimalnu podržanu količinu RAM-a i podržane frekvencije.

Takođe, obrati pažnju na fizički prostor i raspored RAM slotova unutar kućišta računara.

Poruči RAM memoriju sa ePlanete

U našoj ponudi naći ćeš širok izbor modela RAM memorije, razliitih brendova i kapaciteta. Istraži performanse, uporedi cene, poruči sada i ostvari povoljnu kupovinu.

Back to Top