Klima uređaji

Artikli 1-36 of 236

Silazno
po strani

Klima uređaji -  Uz nekoliko lakih poteza do komfora u zatvorenom prostoru

Klima uređaji su sinonim za leto, kada se tokom dugih letnjih vrelina smanjuje naša tolerancija na visoke spoljne temperature i želimo što pre rashladiti prostorije u kojima boravimo. Tada, do željene temperature deli nas samo nekoliko koraka, a sve to omogućuju upravo klime. Takođe, tokom dugih zimskih dana, kada želimo dogrejati sobe ili kancelarije, u pomoć priskaču upravo klima uređaji.

U procesu biranja i kupovine klima uređaja videćeš podelu na inverter klime, standardne, pokretne i split ili multi-split klime. 

 

Standardne klime - popularan izbor među kupcima

Vrela leta i produžena zima, koja nas sve češće pogađa, naučili su nas da uvek trebalo brzo rešenje kako da podesimo željenu temperaturu u svom domu ili kancelariji. Kada grejanje prestane u zvaničnoj grejnoj sezoni, onda su klima uređaji prvo i najbolje rešenje da obezbedimo toplotu onda kada je to potrebno, a leti nam pružaju preko potrebno rashlađivanje.

Najčešće se kupuju upravo standardne klime, sa unutrašnjom i spoljnom jedinicom. Obično se pre kupovine razmatra cena uređaja, kao i troškovi ugradnje i kasnijeg održavanja, dugotrajnost i ostale karakteristike.

Klima uređaji standardnog tipa, koje viđaš svakodnevno, rade po principu on/off regulacije. Taj rad se zasniva na tome što kad se postigne željena temperatura u prostoriji kompresor zaustavlja svoj rad. Kada se temperatura opet promeni, kompresor nastavlja rad kako bi opet vratio na željenu temperaturu. Praktično, ove klime uvek rade punim kapacitetom, pa i nisu toliko ekonomične. Imaju tu prednost što im je cena pristupačna. Nečujan rad naprednih modela dodatno je privlačna opcija za kupce.

Standardne klime su idealne za krajeve koje imaju blagu klimu. Svakako, odlično su rešenje za hlađenje, ali za grejanje najbolje rade na temperaturama do -5C. Za izrazito niske temperature trebalo bi gledati drugo rešenje.U tim slučajevima inverter klime su pravi izbor. 

 

Šta se gleda kod izbora klima uređaja?

Najpre, shodno veličini prostorije u kojoj ćeš postaviti klimu, kao i položaju prostorije (kojoj strani sveta je okrenuta), količini prozora koje ima, postojećoj izolaciji i prisutnosti ostalih kućnih uređaja koji emituju toplotu, bira se i njen kapacitet hlađenja i grejanja. Kapacitet, odnosno količina toplote koja se razmeni sa spoljašnom okolinom, se meri u BTU - skraćenica za britanska termalna jedinica. 

Najčešće su na našem tržištu klime od 9.000, 12.000, 18.000 ili 24.000 BTU, odnosno kolokvijalno ćeš čuti izrazi klima devetka, dvanaestica itd.

  • Za prostore površine do 35 m2 dovoljna je klima snage 9.000 BTU
  • Za prostore površine od 35 do 60 m2 bira se klima od 12.000 BTU
  • Za prostorije od 60 do 80 m2 biće dovoljan kapacitet od 18.000 BTU

Energetska klasa klima uređaja 

Energetska klasa klima uređaja je u stvari zbir koeficijenta hlađenja EER - potrošena struja tokom hlađenja, koeficijenta grejanja COP (potrošena struja tokom grejanja) sezonskog koeficijenta energetske efikasnosti za hlađenje (SEER) i sezonskog koeficijenta za grejanje (SCOP). Poslednje dve mere gledaju temperaturne oscilacije i periode neaktivnosti kako bi se dobila jasnija i realnija statistika tipične energetske efikasnosti tokom čitave sezone grejanja ili hlađenja.

Ovi koeficijenti u stvari mere koliko rashladne i toplotne energije dobiješ za 1W električne. Što su veće vrednosti utoliko je klima energetski efikasnija i manji su računi za struju. Na svakom klima uređaju mora biti postavljena nalepnica koja ističe kom energetskom razredu pripada, a oni se obeležavaju od slova A do G.

Zavisno od proizvođača klima uređaji mogu da ponude raznovrsne funkcije, poput nićnog režima rada, samočišćenja unutrašnje jedinice, jonizatora, WiFi kontrolora, sterilizacije vazduha, grejač kućišta spoljne jedinice i ostale.

Istraži našu ponudu i sigurni smo da ćeš izabrati model baš za tvoje potrebe.

Back to Top