Pumpe za vodu, hidrofor i hidropak

Artikli 1-36 od 79

Silazno
Strana
po strani

Pumpe za vodu - tu kad je najpotrebnije

Pumpe za vodu imaju višenamensku upotrebu. U poljoprivredi su ključne za efikasno navodnjavanje useva, omogućavajući preciznu distribuciju vode po potrebi. U domaćinstvima i industriji pumpe se koriste za snabdevanje vodom iz različitih izvora.

Za uklanjanje viška vode iz poplavljenih područja, podruma ili građevinskih jama koriste se potopajuće pumpe za vodu. Za održavanje bašta i dvorišta koriste se baštenske pumpe.

Potapajuće pumpe za vodu - kako rade i za šta se koriste

Potapajuće pumpe su prvo što se aktivira kada je potrebno hitno ispumpavanje "nepoželjne" vode, najčešće nakon poplava ili pucanja vodovodnih cevi. Zato ćeš ih najlešće videti pri ispumpavanju vode iz poplavljenih podruma ili kućnih prostorija, jama ili rezervoara.

Potapajuća pumpa postavlja se ispod vode i na donjem delu ima rešetku za usisavanje koja omogućava direktno usisavanje vode u pumpu. Nakon toga voda dolazi do izlaza iz pumpe, gde se priključuje crevo ili odvodna cev koja dalje odvodi vodu. 

Postoje potapajuće pumpe za čistu vodu i potapajuće pumpe za prljavu vodu. Ove druge se npr. često koriste za ispuštanje ribnjaka ili nprispumpavanje gradilišta.

Baštenske pumpe - koju da izaberem?

Baštenske pumpe se koriste za različite namene, uključujući navodnjavanje, odvodnjavanje viška vode i pumpanje vode iz bunara ili rezervoara za zalivanje biljaka. Osnovni princip rada baštenskih pumpi je usisavanje vode kroz ulazni otvor (usisnu cev) i izbacivanje vode kroz izlazni otvor pod pritiskom, što omogućava transport vode na željeno mesto.

Pumpe za baštu su posebno korisne u područjima koja nemaju direktnu pristup gradskoj vodovodnoj mreži ili gde je potrebno efikasno distribuirati vodu na veliku udaljenost ili na određenu visinu do konkretnog objekta.

Prvi kriterijum nek bude broj prskalica koje želite istovremeno da koristite. Obično su pumpe za baštu namenjene za jednu do dve prskalice.

Ukoliko je vama fokus na 3 do 5 prskalica onda izbor mogu biti pumpe srednje snage. Za veći broj prskalica birajte baštenske pumpe visokih performansi. lako se može proveriti koliko mesta za vodu ima pumpa i koliko prskalica se može istovrevemno snabdeti vodom.

Ako govorimo o materijalu pumpi, onda se razlikuju pumpe od livenog gvožđa, nerđajućeg čelika i plastike. Liveno gvožđe je dobar izbor kada se radi o crpljenju kišnice, a nerđajući čelik za vodu koja ima visok sadržaj kalcijuma. Podjednako za vodu iz vodovoda i za kišnicu dobre su plastične pumpe, i one su svakako manje robustne. 

Baštenske pumpe koje imaju prekidač pritiska mogu da se automatski uključuju i isključuju po otvaranju ili zatvaranju prskalice. Velika prednost ove opcije je što štiti pumpu od “suvog” rada.

Prekidač pritiska lako se priključuje povezivanjem sa pumpom. Možda će biti praktičnije da kupiš odmah automatsku baštensku pumpu, jer ona već ima integrisan prekidač pritiska.

Hidropak - kada se najčešće koristi

Kućni vodovod-hidropak omogućava isporuku čiste vode iz rezervoara ili bunara i služi za potrebe mašina za veš, sistema za navodnjavanje, u sanitarne svrhe i još mnogo toga. Može da isporuči do nekoliko hiljada litara vode na sat. Najčešće se radi o rezervoaru od 20 litara, pa na moraš da pališ pumpu svaki put kada se voda izvlači. 

Prvih 5 do 10 litara vode može se koristiti iz rezervoara bez potrebe da se pumpa odmah uključi. Kada pritisak padne onda će integrisani prekidač da aktivira pumpu kada pritisak padne, a kad se pritisak vrati na maksimalan nivo ide ponovo u deaktivaciju. 

Onlajn prodaja pumpi za vodu na ePlaneti

Iskoristi naše povoljne cene i već sada istraži ponudu i poruči model pumpe koji će najbolje odgovarati tvojim potrebama.

Back to Top