Napajanje za kompjuter

Artikli 1-36 od 56

Silazno
Strana
po strani

Kako izabrati napajanje za kompjuter?

Napajanje za kompjuter (Power Supply Unit ili PSU) je ključna komponenta koja obezbeđuje električnu energiju svim delovima vašeg računara. Bez adekvatnog napajanja, računarski sistem neće moći da funkcioniše pravilno, a neodgovarajuće napajanje može čak i oštetiti komponente.

Napajanje pretvara struju iz vaše utičnice u oblik koji vaš računar može koristiti, obezbeđujući različite naponske linije za različite komponente. Kvalitetno napajanje garantuje stabilnu i pouzdanu isporuku struje, što je ključno za dugovečnost i performanse vašeg sistema.

Snaga napajanja

Prvo što treba da razmotriš je koliko snage tvoj sistem zahteva. Ukupna snaga napajanja se meri u vatima (W). Generalno pravilo je da sabiraš potrošnju energije svih komponenti i dodaš malo rezerve.

Na primer, za standardni gejming računar obično je dovoljno 500-750W, dok za high-end konfiguracije ili sisteme sa više grafičkih kartica može biti potrebno i 850W ili više.

Efikasnost

Efikasnost napajanja se označava sertifikacijom 80 PLUS, koja pokazuje koliko je napajanje efikasno u pretvaranju struje iz utičnice u iskoristivu energiju za računar. Sertifikati 80 PLUS Bronze, Silver, Gold, Platinum i Titanium označavaju različite nivoe efikasnosti, pri čemu Titanium ima najviši stepen efikasnosti.

Efikasnije napajanje proizvodi manje toplote i troši manje struje, što je i te kako korisno kada govorimo o uštedi na duge staze.

Modularnost napajanja

Napajanja mogu biti ne-modularna, polu-modularna ili potpuno modularna:

  • Ne-modularna: Svi kablovi su fiksni, što može otežati organizaciju kablova u kućištu.
  • Polu-modularna: Neki kablovi su fiksni (obično osnovni kablovi), dok su ostali uklonjivi.
  • Potpuno modularna: Svi kablovi su uklonjivi, što olakšava organizaciju kablova i poboljšava protok vazduha unutar kućišta.

Konektori napajanja

Proveri da li napajanje ima dovoljno i odgovarajuće vrste konektora za sve komponente. Ovo uključuje 24-pin ATX konektor za matičnu ploču, 8-pin ili 4+4 pin EPS konektor za CPU, PCIe konektore za grafičke kartice, SATA i Molex konektore za diskove i periferije.

Zaštitne funkcije

Kvalitetno napajanje treba da ima ugrađene zaštitne funkcije kao što su zaštita od prenapona (OVP), podnapona (UVP), preopterećenja (OPP), kratkog spoja (SCP) i zaštita od pregrevanja (OTP). 

Ove funkcije štite računarske komponente od potencijalno štetnih uticaja.

Poruči napajanje sa ePlanete

Pripremili smo dobru ponudu različitih brendova, a ti biraj ono koje će najbolje odgovarati tvom kompjuteru. Savet je da pre instalacije ili zamene napajanja proveriš da li su specifikacije napajanja kompatibilne sa tvojim sistemom i komponentama.

Back to Top