Mašine za sušenje veša

Artikli 1-36 od 64

Silazno
Strana
po strani

Mašine za sušenje veša - kupovina koja ima prednosti

Ako je došao momenat da investiraš u kupovinu mašine za sušenje veša, uvek je dobro vreme za to. Jer, ove mašine uštedeće vreme potrebno za sušenje veša, koje se obično suši na terasama ili unutar prostorija. Nezavisno od vremenskih prilika, bilo da je leto ili zima, kad imaš ovu mašinu možeš da sušiš veš na najefikasniji način. Sušenje veša postaje olakšano i bez utrošenih sati za taj proces.

Takođe, veš i garderoba biće osveženi i mirišljavi, a uz odlične finkcije koje nude mašine za sušenje veša neće biti potrebe za peglanjem. Oduševićeš se mekoćom posteljina i peškira. Zar to nisu već dovoljno jaki razlozi da mašina za sušenje veša za nekoliko dana stigne u tvoj dom?

Kako radi mašina za sušenje veša i šta bi trebalo znati pre kupovine

Mašine za sušenje veša se razlikuju po tehnologiji sušenja, odnosno načinu na koji se izbacuje para koja nastaje usled izvlačenja vlage iz veša, a vlaga se izvlači radom ventilatora koji pruža cirkulaciju toplog vazduha.

Tako, postoji osnovna podela na: 

  • ventilacione mašine za sušenje veša
  • kondezacione mašine za sušenje veša 
  • mašine za sušenje veša sa toplotnom pumpom

Ventilacione mašine za sušenje veša karakteriše to što se vlaga nakon izvlačenja iz veša izbacuje kroz odvodnu cev. U tom slučaju, potrebno je imati instaliran odvod, ili se nekada crevo izbacivalo kroz prozor kupatila, međutim to i nije baš praktično rešenje, niti je dugoročno. Ventilacione mašine su jednostavne za upotrebu, i jeftinije su u odnosu na ostale tipove mašina.

Kondezacione mašine za sušenje veša rade tako da kondezuju paru u vodu, pomoću spoljašnjeg vadzuha, i voda se odlaže u poseban rezervoar u određenom delu mašine. Rezervoar se jednostavno i lako prazni, a postoje i lampice koje upozoravaju kada je rezervoar pun. Prednost ovog tipa mašina je što ne moraju imati odvod, pa ih možeš smestiti u bilo koju prostoriju.

Mašina za sušenje veša sa toplotnom pumpom

Mašina za sušenje veša sa toplotnom pumpom je najsavremeniji model ovih mašina, koji su energetski i te kako efikasne, a i na duže staze ova se investicija isplati. Naime, rad je zasnovan na konstantnom kruženju vazduha, koji se neprestano zagreva i hladi. Sušenje veša se odvija na nižim temperaturama, pa su i tkanine nakon sušenja mekanije.

Para koja je nastala izvlačenjem vlage iz veša ide u rezervoar, a hladan vazduh koji je korišćen za proces sušenja biva recikliran i ponovo se koristi za novi ciklus sušenja. Dolazimo tako do vrlo bitne stavke - sušenjem veša na ovaj način troši se i do četiri puta manje energije, a manji su i toplotni gubici.

Zašto je dobro investirati u mašine za sušenje veša sa toplotnom pumpom

  • Energetska efikasnost: Koriste manje energije za zagrevanje vazduha, što rezultira nižim računima za struju.

  • Niže temperature sušenja veša: Ove mašine rade na nižim temperaturama u poređenju sa tradicionalnim, što pruža više mekoće tkaninama i smanjuje rizik od oštećenja veša.

  • Bolje za okolinu: Smanjenom potrošnjom energije, sušilice sa toplotnom pumpom su bolji izbor za okolinu.

  • Dugotrajnost: Niske temperature na kojim se obavlja sušenje veša mogu doprineti dužem veku trajanja veša, jer manje oštećuju tkanine.

Kapacitet mašina za sušenje veša - 7 do 9kg

Obično se kapacitet bubnja ovih mašina kreće od 7 do 9 kg, ima naravno i drugih opcija, a koju kilažu ćeš izabrati zavisi od broja članova domaćinstva. Z 2 člana domaćinstva dovoljna je mašina za sušenje veša od 7 kg, dok se npr. za 4 člana kupuje mašina sa kapacitetom od 9 kg. Sve ovo svakako mora da se uklopi sa potrebama i navikama porodice.

Kapacitet od 7 kg znači da mašina može efikasno sušiti do 7 kilograma mokrog veša u jednom ciklusu. Ako poseduješ mašinu za pranje veša kapaciteta 7 kg, sušilica istog kapaciteta će omogućiti da direktno prebaciš veš iz jedne mašine u drugu.

Kako se programira mašina za sušenje veša

Na tržištu ćeš naići na ručno ili senzorsko programiranje. Ručno se svodi na to da izabereš između najčešće tri tipa materijala. Mana je što se može desiti da se veš suši duže nego što je potrebno. Takve mašine su jeftinije u odnosu na mašine sa senzorskim programiranjem, koje imaju više programama i komfor izbora.

Takođe, mašina za sušenje veša sa senzorima tačno zna kada je veš osušen, odnosno kada više nema vlage, pa daje signal da rad stane, čime se štedi energija.

Energetska potrošnja mašina za sušenje veša

S obzirom na to da se značajna pažnja posvećuje razumnoj potrošnji struje, i koliko je važno imati energetski efikasne aparate, to nije zaobišlo ni momenat kupovine mašine za sušenje veša. Svako od nas želi investiciju koja se isplati, zato biraj mašine sa razredom A, jer je to najefikasniji energetski razred. 

Mašine sa oznakama od A do C smatraju se energetski efikasnim, dok od D do G su mašine koje ipak troše više struje dok rade. Svaka mašina mora imati ovu energetsku nalepnicu, zato posebnu pažnju obrati tom segmentu i biraj pametno. Sušenje veša sa visokim energetskim razredom neće uvećati račine za struju u velikoj meri u odnosu na period pre nego je mašina stigla u vaš dom.

Specijalne funkcije

Iznenadićeš se koliko korisne programe nude mašine za sušenje veša, pa ćeš tako sušiti određe vrste tkanina baš po programu namenjenom za njih, bez bojazni da će tkanine biti oštećene. Tu su i specijalni programi za izrazito osetljive materijale, a zavisno od brenda do brenda nude se jasno definisane tehnologije koje čine da veš posle sušenja izađe mirišljav, mekan i osvežen.

Osim specijalnih programa za sušenje veša otkrićeš i mnogo dodatnih korisnih funckija kao što su indikatori za rezervoar, dečija brava, mogućnost okretanja bubnja u oba smera, odloženo startovanje, sistem protiv gužvanja garderobe, leva i desna vrata i još mnogo toga.

Predlažemo ti da pogledaš kombinovane mašine za veš, koje spajaju funkcije pranja i sušenja u jednom uređaju.

Kompletan vodič za kupovinu mašine za sušenje veša možeš da pročitaš na našem Blogu.

Back to Top