Auto sedišta za decu i bebe

Artikli 1-36 od 90

Silazno
Strana
po strani

Auto sedišta za decu i bebe - Sigurnost i udobnost na prvom mestu

Auto sedišta za decu su ključni element sigurnosti prilikom vožnje. Bez obzira na dužinu putovanja, važno je da deca budu pravilno obezbeđena u vozilu. Statistike pokazuju da pravilno korišćenje auto sedišta značajno smanjuje rizik od povreda u saobraćajnim nezgodama.

Auto sedišta se koriste od rođenja pa sve do visine od 150 cm, nakon čega deca mogu da sede van njega. 

Grupe auto sedišta za decu i bebe

Zavisno od uzrasta i kilaže postoji nekoliko grupa autosedišta:

Grupa 0: od rođenja do 10 kg - jaje sedište - dizajnirano za novorođenčad i bebe do navršenih 9 meseci. Beba se u ovim sedištima vozi suprotno smeru vožnje, na suvozačevom sedištu (deaktivirati airbag) kako bi imala kontakt sa roditeljem koji je za volanom. Jaje sedište se koristi i kao nosiljka, jer je deo sistema 3u1. Lako se montiraju na ram kolica, a onda se po potrebi skidaju sa rama i postavljaju u automobil.

Grupa 0+: od rođenja do 13 kg - jaje sedište - za period od rođenja do navršenih oko 18 meseci, odnosno kad dostignu kilažu od 13 kg. Smatra se da bebu u jaje sedištu možete voziti maksimalno 2h, nakon čega je potrebno napraviti pauzu. Znak da treba preći na sledeću grupu auto seditšta je kada je razmak između temena glave i vrha auto sedišta 2 cm. Naslon ih štiti od potencijalnih povreda. Kao i sedišta iz grupe 0, i ova imaju ručku za nošenje.

Grupa 1: od 9 do 18 kg ili uzrast od 9 meseci do 4 godine - postavljaju se u smeru vožnje, mada se mogu postaviti i suprotno. Sigurnosni pojasevi se postavljaju u 5 tačaka (oko oba ramena, obe noge i između nogu). Za razliku od sedišta iz grupe 0 i 0+, ova ne poseduju ručke i teža su. Potraži sedište sa podesivim naslonom za glavu kako bi se prilagodilo rastu deteta. Takođe, proveri da li sedište ima dobru bočnu zaštitu.

Grupa 2: od 15 do 25 kg - uzrast od 3 do 7 godina - postavlja se u smeru vožnje. 

Grupa 3: od 22 do 36 kg - buster sedišta - od 6. do 12. godine. Busterom se dete diže do određene visine kako bi moglo da koristi standardni pojas za vezivanje u autu, na način kako ga koriste i stariji - preko ramena, grudne kosti i kukova. Buster sedišta mogu imati samo sedalni deo, a mogu dodatno imati i naslon za leđa i glavu. 

Dešava se i da određeni brendovi lansiraju auto sedišta koja pokrivaju grupu 2 i 3, pa su namenjena deci sve od 3. do 12. godine.

Novi standardi u proizvodnji auto sedišta

U Srbiju su početkom 2024. godine već počela da se uvoze auto sedišta napravljena prema i-Size standardu ili po oznaci ECE R129, a EU je propisala da se od 1. septembra 2024. godine obustavi proizvodnja auto sedišta po ranijem standardu ECE R44/04.

Šta u stvari znači novi standard i po čemu se razlikuje od prethodnog?

Cilj i-Size standarda je da poveća sigurnost dece u automobilima kroz strože propise i zahtevnija testiranja.

Ovaj standard uvodi nekoliko ključnih promena u odnosu na prethodni ECE R44/04 standard, uključujući bolje kriterijume za kompatibilnost, lakšu instalaciju, promovisanje korišćenja sedišta okrenutih unazad, jednostavnije klasifikacije, i povećanu sigurnost kroz dodatne testove sudara.

Ključne karakteristike i-Size standarda:

Klasifikacija po visini

 • Za razliku od ECE R44/04 koji klasifikuje sedišta prema težini deteta, i-Size standard koristi visinu deteta kao osnovu za klasifikaciju. Ovo olakšava roditeljima izbor odgovarajućeg sedišta jer je visina često lakša za merenje i praćenje.

Obavezno korišćenje sedišta okrenutih unazad

 • i-Size standard nalaže da deca moraju biti okrenuta unazad do najmanje 15 meseci starosti. Ova mera je uvedena jer su sedišta okrenuta unazad znatno sigurnija u slučaju frontalnog sudara, pružajući bolju podršku za glavu, vrat i kičmu deteta.

ISOFIX pričvršćivanje

 • i-Size sedišta su dizajnirana da koriste ISOFIX sistem pričvršćivanja. ISOFIX smanjuje rizik od nepravilne instalacije, jer omogućava jednostavno i sigurno pričvršćivanje sedišta direktno za šasiju vozila.

Testiranje sudara sa strane

 • i-Size sedišta moraju proći dodatne testove sudara sa bočne strane, što nije bio slučaj kod ECE R44/04 standarda. Ovo dodatno testiranje osigurava da sedišta pružaju bolju zaštitu u slučaju bočnog sudara.

Korišćenje naprednijih lutki za testiranje (Q lutke)

 • i-Size standard koristi naprednije Q lutke koje imaju više senzora (32 senzora), što omogućava preciznije merenje uticaja sudara na telo deteta. Nasuprot tome, ECE R44/04 koristi P lutke sa samo 4 senzora.


Razlike između i-Size (ECE R129) i ECE R44/04

 • Klasifikacija po visini, umesto po težini
 • Orijentacija sedišta:  Dete mora biti okrenuto unazad najmanje do 15 meseci starosti prema i-Size standardu
 • Pričvršćivanje: Sedišta po i-Size standardu su dizajnirana prvenstveno za ISOFIX sistem.
 • Testiranje sa zadnje, prednje i bočne strane, a kod ECE R44/04 je bilo samo sa zadnje i prednje
 • Lutke za testiranje: Q lutke sa 32 senzora.

Šta je potrebno imati u vidu kada kupujete auto sedišta za decu i bebe?

Kada kupujete auto sedište za decu, nekoliko ključnih faktora morate uzeti u obzir kako biste osigurali sigurnost i udobnost vašeg deteta:

 • Starost i težina deteta: Auto sedišta su kategorizovana prema težini i visini deteta. Postoje sedišta za novorođenčad, konvertibilna sedišta, sedišta koja rastu zajedno sa detetom, i pojačala za stariju decu.
 • Sigurnosni standardi: Uverite se da sedište ispunjava ili premašuje trenutne sigurnosne standarde i da ima oznaku odobrenja relevantnih regulatornih tela.
 • Instalacija i kompatibilnost sa vozilom: Proverite da li se sedište lako i sigurno instalira u vašem automobilu. Neka sedišta se bolje uklapaju u određene modele vozila.
 • Podesivost: Kako vaše dete raste, sedište bi trebalo lako da se prilagođava za održavanje optimalne sigurnosti. To uključuje podesive pojaseve i naslone za glavu.
 • Udobnost: Proverite materijal i dizajn sedišta. Dobro je da bude dovoljno udobno za duže putovanje, s odgovarajućom podrškom za glavu i telo.
 • Lakoća čišćenja: Dečija sedišta često se zaprljaju, pa birajte materijale koji su laki za čišćenje.
 • Dodatne funkcije: Neka sedišta imaju dodatne funkcije poput bočne zaštite, držača za čaše, ili mogućnosti za korišćenje u više položaja.
 • Cena: Dok je bezbednost prioritet, važno je uzeti u obzir i budžet. Skuplja sedišta često nude više funkcija, ali i povoljnija sedišta mogu biti sigurna i udobna

Pravilno postavljanje auto sedišta

Pravilno postavljanje auto sedišta je od suštinske važnosti kako bi se obezbedila maksimalna sigurnost dece. Pre nego što postavite auto sedište, pročitajte uputstva proizvođača i pratite ih pažljivo. Uverite se da je sedište čvrsto pričvršćeno za vozilo i da je dete pravilno vezano.

Auto sedišta za decu i njihova upotreba

Auto sedišta za decu treba koristiti tokom svake vožnje, bez obzira na dužinu putovanja. Obezbeđivanje pravilne sigurnosti deteta u automobilu je odgovornost svakog roditelja ili staratelja. Ne zaboravite da redovno proveravate sedište i pratite uputstva proizvođača kako biste osigurali najviši nivo sigurnosti.

Ukratko, auto sedišta za decu su ključni faktor sigurnosti prilikom vožnje. Pravilno postavljanje sedišta, poštovanje zakonskih regulativa, izbor odgovarajuće vrste sedišta i redovno održavanje su ključni elementi za obezbeđivanje sigurnosti dece u automobilu.

Back to Top