Procesori

Artikli 1-36 od 75

Silazno
Strana
po strani

Procesori - na šta obratiti pažnju pri kupovini?

Kad kupuješ procesor (CPU), nije to samo kupovina najboljeg procesora koji možeš da priuštiš, već je fokus na tome da to bude procesor koji će najbolje odgovarati tvojim svakodnevnim potrebama. 

Zavisno da li koristiš kompjuter samo za svakodnevne lagane zadatke, ili si gejmer ili možda kreativac koji radi video editovanje, u skladu sa tim ide i odabir procesora. Najčešće se izbor svodi na Intel i AMD procesore, ako govorimo o brendovima.

Hajde da vidimo koje su osnovne specifiakcije koje definišu performanse CPU-a:

Brzina takta

Brzina takta kod procesora, poznata i kao frekvencija procesora, označava broj ciklusa koje procesor može izvršiti u jednoj sekundi. Mera za brzinu takta je herc (Hz), pri čemu jedan herc predstavlja jedan ciklus po sekundi. 

Brzina takta utiče na to koliko brzo procesor može izvršavati instrukcije. U kontekstu modernih procesora, brzina takta se obično izražava u gigahercima (GHz), gde jedan gigaherc predstavlja milijardu ciklusa po sekundi.

Iako je brzina takta prva stavka koja se gleda i koja značajno utiče koliko će dobro CPU performirati, veća brzina sama po sebi nije jedini faktor ukupnih performansi. Npr. procesor od 3.2 GHz neće biti značajno brži od onog sa 3.0 GHz, zato stručnjaci kažu da se ne troši puno vremena na analiziranje ove stavke. 

Jezgra i niti

Jezgra su pojedinačne procesne jedinice unutar centralnog procesora (CPU-a). Svako jezgro može nezavisno izvršavati zadatke, što znači da višejezgarni procesori mogu obavljati više zadataka istovremeno, poboljšavajući time performanse i efikasnost. Na primer, četvorojezgarni procesor može obavljati četiri različita zadatka istovremeno.

Moderni CPU-ovi imaju između 2 i 64 jezgra, s tim što većina procesora sadrži 4 do 8 jezgara. Danas se najčešće biraju procesori sa najmanje četiri jezgra - ili barem četiri niti.

Niti (eng. threads) su virtuelne verzije jezgara koje omogućavaju paralelno izvršavanje više zadataka unutar jednog jezgra. Standardno, jedno jezgro može obavljati jednu nit po taktu, ali moderni procesori podržavaju tehnologiju hiperthreading-a (Hyper-Threading) ili simultano višeslojno procesiranje (Simultaneous Multi-Threading, SMT), što omogućava svakom jezgru da obavlja dve niti istovremeno. To povećava efikasnost procesora, jer omogućava bolje iskorišćenje resursa procesora i brže obavljanje zadataka koji mogu koristiti više niti.

Kombinacijom više jezgara i niti procesor može značajno poboljšati sposobnost multitaskinga i obavljanja složenih zadataka, kao što su igranje igara, video montaža ili programiranje.

Za neke osnovne zadatke, kao što je surfovanje internetom i odgovaranje na mejlove, dodatna jezgra su nedovoljno iskorišćena, jer ovakvi zadaci obično imaju jednu nit, tako da je procesor sa višom brzinom takta i manje jezgara generalno bolji izbor, smatraju stručnjaci.

Keš memorija

Keš memorija je stavka kojoj vredi posvetiti pažnju. Reč je o maloj količini brze memorije koja je ugrađena direktno na procesor, i služi skladištenju svih informacija i podataka kojima CPU često pristupa. Veći keš poboljšava performanse smanjenjem vremena potrebnog za pristup podacima iz glavne memorije ili RAM-a.

Ako se ugradi keš na čip time je brži pristup informacijama, u odnosu na situaciju da računar mora da ih preuzima sa glavne RAM memorije sistema. 

Tokom kupovine obrati pažnju na L2 i L3 keš. CPU-ovi obično imaju veći L3 keš u poređenju sa L2 kešom. Svako jezgro ima svoj deo L2 keša,  a L3 keš je zajednički za sva jezgra.

Svakako da što više memorije CPU ima, utoliko je bolje, mada ti za svakodnevne zadatke neće trebati veća količina. Međutim, gejmerima znači veća keš memorija, pa su AMD-ovi 3D V-Cache CPU-ovi, poput 7800X3D i 7950X3D, neki od najboljih za gejming.

Termalna dizajnerska snaga (TDP)

TDP ili termalni dizajn profila/snaga (Thermal Design Power), je specifikacija koja označava maksimalnu količinu toplote koju procesor može generisati pri standardnim radnim brzinama. Ova vrednost se meri u vatima (W) i koristi se kao smernica za projektovanje sistema hlađenja i napajanja računara.

TDP vrednost ti pomaže da odrediš kakav sistem hlađenja je potreban za  procesor. Na primer, ako procesor ima TDP od 95 W, trebaće hladnjak koji može efikasno raspršiti tu količinu toplote kako bi procesor radio stabilno i na optimalnoj temperaturi.

TDP takođe ukazuje na to koliko energije procesor troši pri maksimalnom opterećenju. Ovo je važno za izbor odgovarajućeg napajanja (PSU) koje može obezbediti dovoljnu količinu energije za sve komponente sistema, uključujući procesor.

Kada se procesor overklokuje (radi na višim brzinama od predviđenih), generiše više toplote nego što je naznačeno u TDP specifikaciji. Zbog toga je važno obezbediti odgovarajuće hlađenje i napajanje kada planirate overklokovanje.

Integrisana grafika

Videćeš da određeni modeli procesora dolaze sa integrisanom grafikom, pa onda nema potrebe imati zasebnu grafičku karticu radi osnovnih zadataka ili ne tako zahtevne igrice. Svakako da za intezivnije sesije igranja i velike kreativne projekte, trebaće ti posebna grafička kartica. Međutim, za intenzivno igranje igara i profesionalne zadatke preporučuju se posvećene grafičke kartice.

Intel procesori sa oznakom "F" nemaju ugrađenu grafiku, ali većina drugih ih ima u nekom obliku. Osnovni integrisani grafički čip kao što je UHD Graphics 770 može postići oko 60 frejmova po sekundi. 

AMD procesori obično nemaju ugrađenu grafiku na desktop računarima, iako ćeš naići i na one koji ih imaju. Pružaju dosta dobre performanse u indie i esports igrama, pa ukoliko je tvoj budžet skromniji, ne moraš onda da imaš kupuješ posebnu grafičku karticu.

Inače, procesori sa integrisanom grafikom obično troše manje energije nego oni sa zasebnim grafičkim karticama. Osim toga, generišu manje toplote, što olakšava hlađenje sistema.

Procesor za svakodnevnu upotrebu i za gejming

Ako kompjuter koristiš za lakše zadatke, gledanje filmova i serija, skrolovanje po internetu ili skanje mejlova, ne moraš potrošiti puno novca, jer će jeftiniji procesor biti sasvim dovoljan. U tim slučajevima, Intel Core i3-12100 ili AMD Ryzen 5 7600 mogu biti odličan izbor.

Ako si gejmer, najbolja kombinacija cene i performansi su u modelima Ryzen 7 5800X3D i Ryzen 7 7800X3D, i za njih eksperti kažu da su nepobedivi.

Ako želiš jeftinije opcije, Core i5-13600K i Core i5-13400 su odlični izbori za Intel, dok Ryzen 5 5600 i Core i3-12100F pružaju zaitsa dobre performanse, a po pristupačnoj ceni.

Procesori  - akcijska cena na ePlaneti

Pregledaj našu ponudu, uporedi cene i performanse i izaberi procesor koji će držati tempo rada tvog kompjutera. Brendovi kao što su Intel i AMD nude najnovije modele procesora, a na tebi je da biraš u skladu sa budžetom i potrebama rada na kompjuteru.

Osim toga, istraži i šta nudimo u kategorijama Grafičke kartice i Matične ploče.

Back to Top