Tiganji

Artikli 1-36 of 222

Silazno
po strani

Tiganji - nek se tvojom kuhinjom šire dobri ukusi i mirisi

Kada znaš da u kuhinji imaš svo potrebno posuđe za spremanje omiljenih jela onda spremanje jela teče lagano i bez stresa. Tiganji su skoro pa svakodnevno u upotrebi, bilo da pečemo palačinke, grilujemo povrće ili spremamo piletinu u woku.

Kada odabereš kvalitetan tiganj znači i da će hrana spremljena u njemu biti punog ukusa i mirisa, zadržavajući najbolje sastojke. Zato dame kupuju tiganje sa posebnom pažnjom, jer žele samo najbolje za svoju porodicu. Važno je birati ono posuđe za koje smo sigurni da ne ispušta opasne materije prilikom korišćenja.

Najčešće se kupuju gril tiganji, tiganji za palačinje i wok tiganj.

Potrudili smo se da ti pružimo širok izbor najpopularnijih tiganja. Isprobaj razne brendove i uveri se koji su to najbolji tiganji.

Keramički tiganji 

Tiganji od keramike se najčešće kupuju, upravo zbog nelepljive površine i lakoće održavanja, pa ujedno i kvaliteta koje ovakvi tiganji daju jelima. Keramički premazi su proizvedeni od minerala i nemaju štetne sastojke kao što su PFOA i PTFE, koji znaju biti u teflonskim tiganjima.

Ovi tiganji imaju otpornost na grebanje i koroziju. Ali, oprezno prilikom njihovog čišćenja, jer može doći do oštećenja premaza, ako koristiš grub pribor za kuvanje ili abrazivne čistače. Keramički tiganji mogu biti osetljiviji na visoke temperature u poređenju sa teflonskim tiganjima, pa ih koristi na umerenoj na temperaturi.

Teflonski tiganji

Teflonski sloj omogućava da hrana ne zagori ili se zalepi za površinu tiganja, a to će ti dalje olakšati i čišćenje. Tiganji od teflona pomažu u očuvanju kvaliteta hrane, jer se prilikom prženja upotrebljava manje masti ili ulja. Lako je i jednostavno njih koristiti, jer se brzo zagrevaju i omogućavaju brzo pripremanje hrane. Praktični su jer se mogu koristiti na svim vrstama šporeta.

Granitni tiganji

Tiganji od granita su dugotrajni, izdržljivi i zbog nelepljivog premaza skoro da nije potrebno koristiti ulje, mast ili puter prilikom pripremanja hrane. Zato je čest odabir onih koji žele zdravo da se hrane.

Tiganji od granita se brzo zagrevaju, mogu da održavaju stalnu temperaturu i čine je homogenom. Takođe, ovo su izrazito otporni tiganji. Otporni su na starenje, habanje i koroziju, pa će godinama biti tvoj verni saveznik u kuhinji.

Tiganji za indukcionu ploču

Indukcione ploče, koje se danas često koriste u domaćinstvima, traže da se na njima koriste tačno određeni tiganji,tj. od jasno definisanih materijala. 

Tiganji sa bakarnim, aluminijumskim, mesinganim, keramičkim, staklenim ili porcelanskim dnom ne mogu se koristiti na indukcionim pločama, jer nema reagovanja sa pločom i proizvodnje  toplote. Te tiganje koristi na klasičnim špretima.

Materijali koji se mogu zagrejati na indukcionim pločama su liv, čelik, emajlirani čelik i nerđajući čelik.

Kako najbrže da vidiš da li možeš koristiti određeni tiganj na indukcionoj ploči? Uzmi magnet i ako se zalepi za tiganj, sigurno je odgovarajući i može se kao takav koristiti.

Back to Top