Rasveta

Rasveta se najčešće bira prema tipu prostorije, pa se kreće od izbora rasvete za dnevni boravak, kuhinju i trpezariju, hodnik, spavaće i dečije sobe, kao i za balkon, terasu, dvorište ili baštu. Svaka od ovih prostorija, kako unutrašnjih tako i onih spoljašnjih, ima svoje karakteristike spram kojih se i bira određena rasveta. 

Artikli 1-36 od 2390

Silazno
po strani

Rasveta doma - izbor koji traži vreme i pažnju

Kad uređuješ dom vrlo važna stavka je kako odabrati idealnu rasvetu. Ako pametno izabereš i estetski je uklopiš uz ostatak enterijera, što je takođe važna stavka, onda smatraj da je veliki i važan deo odrađen. Bez obzira koliko je stan ili kuća prirodno osvetljena, kvalitetna i funkcionalna rasveta ima i te kako važnu i korisnu ulogu, jer ona je zaslužna za kreiranje tople i šarmantne atmosfere doma. U stvari, rasveta je integralni deo ne samo enterijerskog pristupa, već i arhitektonskog.

Generalni je savet da ne bi trebalo na prečac donositi odluke o izboru rasvete, i da svaki element traži pažljivo proučavanje i preciznu kalibraciju. Potrebno je ići korak po korak, a fokus je na volumetriji prostorija, definisanju dimenzija prostra i kakav je uticaj prirodnog svetla.

Na ePlaneti naći ćeš sve ono što ti je potrebno, od lustera i visilica za dnevnu sobu, plafonjerki i zidnih lampi, stonih lampi, podnih lampi, spoljne rasvete, do LED sijalica i LED traka. Naravno, kod nas ćeš naći i rasvetu za dečiju sobu.

Sijalice - toplo ili hladno osvetljenje

Nekada je prvi i jedini izbor sijalica bilo toplo, žuto svetlo, a i danas je čest izbor među kupcima. Međutim, sve više modernih i savremenih domova i radnih prostorija okreće se hladnom, LED osvetljenju, od visećih lampi i plafonjerki, do ugradnih reflektora. Osim toga, ono koji žele postići uštedu struje, biraju sijalice koje su energetski efikasne.

Funkcionalnost rasvete po prostorijama 

Znamo da ti je bitan estetski momenat u izboru rasvete i njen uticaj na enterijer, ali je primarno da svetlo “učini” prostor vidljivijim i omogući praktično kretanje i boravak u određenom prostoru, tj. u skladu sa njegovom specifičnom namenom.

Rasveta za kuhinju i trpezariju

Ako govorimo o trpezariji, idealno je postaviti svetlo u središtu stola kako bi oni koji sede mogli međusobnod da vide lica, i naravno, da vide ono što je servirano. Lusteri za trpezariju danas su toliko atraktivnog dizajna da svaki prostor čine toplijim i šarmantniim.

Kuhinja traži efikasno i ciljano osvetljenje radnih površina, radi lakše pripreme hrane. U te svrhe se biraju sve više popularne LED trake za kuhinju, jer direktno osvetljavaju radnu površinu i olakašvaju proces spremanja jela, u odnosu na svetlo koje je iza tebe, pa se dešava da se stvara senka.

Ako kuhinja ima ostrvo iznad njega možeš postaviti visilicu, koja će dodatno uticati na estetiku i modernost kuhinje.

Rasveta za dnevnu sobu

U dnevnoj sobi biraj birajdifuzno i blago osvetljenje, uz npr. dodatnu podnu lampu usmerenu na deo za čitanje ili na klub sto.

Preporuka je da osvetljenje nikada ne bude previše agresivno, jer je dnevna soba namenjena opuštanju i provođenju vremena sa porodicom.

Rasveta za spavaću sobu

Spavaća soba je deo u kom se odmaraš i želiš mir, zato se i bira nežnije osvetljenje. Ono što treba imati u vidu je da u spavaćoj sobi imaš ormane, onda je potrebno svetlo usmeriti i ka njima, što će biti korisni prilikom biranja odeće i oblačenja. Na noćnim stočićima možeš da postaviš male stone lampe radi noćnog čitanja.

Rasveta za dečiju sobu

Lusteri za dečiju sobu najčešće se biraju u nežnim tonovima, sa motivima iz njihovih omiljenih crtaća ili slikovnica. Što su šareniji i intezivnijih boja, utoliko će mališanima biti zabavniji. Osim lustera izbor mogu biti i plafonjere za dečiju sobu, koje takođe mogu biti zabavnog dizajna.

Za dečiji radni sto važno je postaviti dodatno osvetljenje u vidu stonih lampi.

Rasveta za hodnik

Ulazni hodnik tvog doma može biti meko osvetljenje, koje se postiže izborom adekvatnih plafonjera.

Rasveta za kupatilo

U kupatilu je najvažije osvetljenje ogledala, damama ubog šminkanja, a muškarcima zbog brijanja. U te svrhe se biraju zidne lampe, najčešće LED zidne lampe, koje se postavljaju iznad ili pored ogledala. Belo svetlo pruža preciznost i jasnije boje. Osim toga u kupatilu će ti zatrebati i plafonjere.

Back to Top