Panelni radijatori

31 Artikala

Silazno
po strani

Panelni ili norveški radijatori - čemu duguju veliku popularnost

Panelni radijatori greju prostorije na osnovu prirodne cirkulacije vazduha. Sa donje strane usisavaju hladan vazduh, koji se potom prolaskom kroz grejač zagreva i dalje kao topao se ispušta u prostoriju. Ovi radijatori su dizajnirani tako da omoguće jak protok vazduha kako bi se prostorije što brže i efikasnije ugrejale. 

Norveški radijatori, kako se oni još popularno zovu, su ravni, tanki i lako se uklapaju u enterijere stanova, kancelarijskih prostora, vikendica i ostalih zatvorenih prostorija. Zbog specifične konstrukcije, lako i brzo se zagrevaju, i što je jako važno - ravnomerno distribuiraju toplotu.

Svaki panelni radijator ima preporučenu kvadraturu grejanja, odnosno koja predviđen opseg površine prostorije koju on može da zagreje i održi toplom. Npr. radijator od 2 KW snage se preporučuje za prostorije kavdrature od 16 do 25 m2.

Kod panelnih radijatora važi i to da se lako montiraju na zid, štede prostor (zato su i popularni u manjim stanovima), a bešuman rad dodatna je prednost. Svakako, ušteda energije biće veća ako tvoj stan ili kuća imaju kvalitetnu izolaciju i stolariju, kako ne bi došlo do nepotrebnog gubitka energije. Što su ovi parametri kvalitetniji, utoliko će i grejanje pomoću radijatora biti efikasno i korisno.

Panelni radijatori imaju podesive termostate to garantuje postizanje baš one temperature i komfora koji želiš. Takođe, ugrađeni sigurnosni termostati pružaju bezbednost rada, jer će automatski isključiti grejač u ukoliko dođe do toga da temperatura konvektora pređe dopuštene vrednosti. To dalje doprinosi dužem veku trajanja.

Panelni radijatori su napravljeni da dugo traju. Imaju minimalno pokretnih delova, čvrste su konstrukcije i zahtevaju malo ili nimalo održavanja. Najčešći izbor su horizontalni panelni radijatori koji se postavljaju ispod prozora. 

Back to Top