Jastuci za spavanje

Artikli 1-36 od 54

Silazno
Strana
po strani

Kako izabrati dobar jastuk?

Miran i kvalitetan san imperativ je današnjeg doba, jer je san izuzetno bitan za imunitet i opšte stanje za organizam. Zato se jastuci za spavanje biraju izuzetno pažljivo, jer za bližnje i sebe želimo potpuni komfor u spavanju. Dobar izbor jastuka znači da ćeš izbeći probleme sa vratom i kičmom, i što je najvažnije, ustajaćeš ujutru relaksirano.

Važno je da se sagleda koji su to kvalitetni jastuci za spavanje, u zavisnosti od pojedinačnih potreba i navika. Govoreći uopšteno, obično se gleda visina i tvrdoća jastuka.

 Za one koji spavaju na leđima idealan je jastuk srednje visine, koji je obično visine od oko 14 cm, a za one koji spavaju bočno ili se često okreću tokom spavanja viši jastuk jer se mora održati ravnoteža glave, vrata i kičme. Odabir na kraju idealnog jastuka zavisi i od naših fizičkih karakteristika - veličina ramena i visina vrata. Osobe koje spavaju na stomaku obično kupuju mekši jastuk, a oni koji preferiraju spavanje na boku i leđima trebaju tvrdi jastuk.

Ako se odabere previše mek jastuk to dovodi do propadanja glave tokom spavanja, što je opasno za vrat jer preuzima neprirodan položaj. Takođe, previše tvrd jastuk, osim što nije udoban, slabo se prilagođava našim noćnim pokretima. 

Jastuci od memorijske pene

Podjednako važno u izboru jastuka, osim visine i tvrdoće, je i punjenje. Poslednjih godina najtraženiji su jastuci od memorijske pene. Memorijska pena je materijal koji se prilagođava obliku tela i vraća se u prvobitni oblik nakon što se pritisak ukloni. To dalje znači da će jastuk sa ovom penom pružiti maksimalnu podršku vratu i kičmi, bez stvaranja pritska, držeći kičmu u neutralnoj poziciji.

U ponudi ePlanete su i jastuci punjeni finim silikonskim kuglicama.Back to Top