Zamrzivači

Artikli 1-36 od 38

Silazno
Strana
po strani

Zamrzivači - najbolja onlajn kupovina

Kada ti nije dovoljan prostor za zamrzavanje u frižideru, kreće potraga za zamrzivačem kao posebnim uređajem bele tehnike. U frižiderima je taj prostor za mnoge nedovoljan, zato je korisno imati veće kapacitete, pogotovo za višečlano domaćinstvo.

Zamrzivači su i te kako potrebni svakom domu, i lepo je znati da uvek pri ruci imaš kvalitetne namirnice - meso, povrće i voće - koje su čuvane na ispravan način. Na primer, kada se tokom leta ubiraju plodovi prolećne setve, onda je i te kako korisno spakovati i sortirati povrće u zamrzivače - grašak, pasulj, boraniju, paradajz i još mnogo toga. Kad je ovo povrće uredno spakovano i sortirano onda svakodnevno kuvanje omiljenih jela protiče bez napora, jer glavne namirnice već imaš na dohvat ruke.

Pred zimu, kada se kupuje i priprema meso i mesni delikatesi za sve praznike koje stižu, takođe je dobro da ih čuvaš i sortiraš upravo u zamrzivačima. 

Na ePlaneti ćeš naći zamrzivače brendova Beko, Gorenje, BOSCH, VOX, Whirlpool, Indesit i drugih.

Kratak vodič za kupovinu zamrzivača

Kad se odlučiš na kupovinu zamrzivača kreće se od nekoliko kriterijuma:

Koje vrste zamrzivača postoje

Da li ti više odgovaraju vertikalni zamrzivači ili horizontalni zamrzivači? Možda je, zbog organizacije kuhinjskog prostora, za tebe idealan ugradni zamrzivač? 

Vertikalni zamrzivači štede prostor, i imaju pregledne fioke za svrstavanje hrane. Horizontalni zamrzivači će možda biti nezgodni za prostorno organizovanje, ali imaju dosta veći kapacitet u odnosu na vertikalne. Ugradni zamrzivači se idealno uklapaju u fizičke dimenzije tvoje kuhinje po meri. Izmeriš njegove dimenzije i prema tome organizuješ ostale kuhunjske elemente i uređaje.

Kako birati kapacitet zamrzivača

Kapacitet zamrzivača, koji se izražava u litrima, je sledeći kriterijum koji bi trebalo da razmotriš, a on se bazira na navikama i potrebama tvog domaćinstva. 

Ako ste gurmani i naviknuti da uvek pri ruci imate najrazličitije zamrznute namirnice, ili si često u kupovinama nakon kojih stižeš sa velikim količinama hrane, onda bi za tvoju porodicu bio idealan zamrzivač nešto većeg kapaciteta. Cilj je da namirnice budu uredno složene i sortirane, i da ti je celokupan sadržaj pregledan kada otvaraš fioke. Savet koji je uvek aktuelan - ne pretrpavati fioke, jer onda nema dobre cirkulacije vazduha.

Sa druge strane, postoje i oni kojima su navike drugačije i nemaju potrebu za velikim kapacitetima. 

Statistika pokazuje, a i ćesto ćeš naići na taj podatak, da je jednoj tročlanoj porodici sasvim dovoljan kapacitet od 150 do 200 litara.

Svakako, potrebno je da proveriš koja je to zapremina unutrašnjeg prostora zamrzivača, broj polica i ladica, kao i opcije za kreiranje unutrašnjeg rasporeda kako bi na najbolji način organizovao skladištenje hrane.

Kapacitet zamrzavanja

Što se tiče kapaciteta zamrzavanja, on se meri u kilogramima i odnosi se na to koliko kilograma hrane može da se zamrzne za 24h. Srešćeš se obično sa kapacitetom od 5 kg do 25 kg. Izbor će se i ovde bazirati na potrebama tvog domaćinstva.

Odmrzavanje

Kod savremenih modela zamrzivača sa NoFrost tehnologijom postoji automatsko odmrzavanje, pa će naslage leda automatski da se otope putem kapljica. Ako se i pojave naslage leda, može se obaviti ručno odmrzavanje sa jasnim uputstvom u prospektu koji ćeš dobiti uz kupovinu svakog zamrzivača.

Treba imati u vidu da horizontalni zamrzivači nemaju opciju automatskog odmrzavanja.

Poštrošnja energije i energetski razred

Kao i svi ostali uređaji bele tehnike, i zamrzivači imaju nalepnicu na kojoj se vidi energetski razred kojem pripada - od A do G. Enertetski razred A je najekonomičniji, što znači da takav uređaj štedi energiju dok radi. Takvi zamrzivači jesu skuplji, ali je to investicija koja se isplati na duže staze. Kako se razredi pomeraju ka slovu G, ta energetska efikasnost opada. Napredni modeli imaju i eko režim rada. 

U prospektu svakog zamrzivača videćeš i podatak kolika je potrošnja struje u kilovat časovima za 24h.

Klimatski razredi

Kada se kaže klimatski razred misli se na opseg spoljašnje temperature u kojoj će zamrzivač najfunkcionalnije da radi. Ovi se razredi određuju slovima:

  • SN (subnormalni) - od 10 °C do 32 °C
  • N (normalni) - od 16 °C do 32 °C
  • ST (subtropski) - od 18 °C do 38 °C
  • T (tropski) - 18 °C do 43 °C

Šta znače zvezdice na zamrzivaču

Svaki model zamrzivača ima oznaku sa nekoliko zvezdica koja pokazuje tačno definisanu temperaturu na kojoj taj uređaj ima sposobnost da zamrzne hranu. Jedna zvezdica znači -6 stepeni, pa će svaka naredna značiti još dodatnih -6 stepeni. Obično je za domaćinstva dovoljan zamrzivač sa 3 ili 4 zvezdice - znači -18 stepena Celzijusa ili -24.

Npr. u zamrzivačima koje odlikuju 4 zvezdice ili -24 stepena Celzijusa hranu možeš da čuvaš pola godine do godinu dana.

Još korisnih funkcija kod zamrzivača

Svaki model zamrzivača, zavisno od brenda, ima određene specifičnosti zbog kojih je njihova kupovina i te kako korisna i praktična, upravo zbog mnoštva naprednih funkcija koje olakšavaju rad i održavanje. Većina ih ima signal upozorenja za otvorena vrata, senzor koji omogućava konstantnu temperaturu, funkciju brzog zamrzavanja, jasno definisano vreme čuvanja hrane ako dođe do prestanka rada, levo/desno otvaranje vrata, LED displej, kalendar za smrznutu hranu, posudice za kocke leda i još mnogo toga…

Back to Top