Kompresori za pumpanje guma

34 Artikala

Silazno
po strani

Kompresor za gume - Sve što trebate znati

Kompresor za gume je neophodan alat za svakog vozača. Bez obzira koliko dugo voziš sigurno su se desile situacije kada ti je potrebno da brzo i lako napumpaš jednu ili više guma. Kompresor omogućava da to uradite brzo i jednostavno, bez odlaska do benzinske pumpe ili vulkanizera.

Kako kompresor za gume funkcioniše?

Kompresor za gume radi na principu kompresije vazduha. Kada ga uključiš, kompresor usisava vazduh iz okoline i komprimuje ga u rezervoar. Kada je rezervoar napunjen komprimiranim vazduhom, možeš ga koristiti za napumpavanje guma. Obično ima crevo i mlaznicu koju priključuješ na ventil gume. Kada otvorite ventil, komprimirani vazduh iz rezervoara se ispušta u gumu i tako je napumpava.

Zašto je važno imati kompresor za gume?

Važno je iz nekoliko razloga. Prvo, omogućava da samostalno napumpaš gume, bez potrebe da se oslanjaš na druge ljude ili usluge. Drugo, redovno održavanje pravilnog pritiska u gumama može produžiti njihov vek trajanja i poboljšati performanse vozila. Takođe, pravilno napumpane gume smanjuju potrošnju goriva i poboljšavaju stabilnost i upravljivost vozila.

Kako odabrati pravi kompresor za gume?

Kada biraš kompresor za gume, trebate uzeti u obzir nekoliko faktora. Prvo, važno je da odabereš kompresor koji odgovara veličini guma na tvom automobilu. Veći automobili obično zahtevaju veći protok vazduha kako bi se gume efikasno napumpale. Takođe, obrati pažnju na snagu kompresora, izraženu u kilovatima ili konjskim snagama. Što je veća snaga, brže će se gume napumpati. Takođe, treba proveriti da li kompresor ima ugrađeni manometar za merenje pritiska u gumama.

Kako pravilno koristiti kompresor za gume?

Da bi se kompresor pravilno koristio prati ove korake:

  1. Proveri pritisak u gumama pomoću manometra
  2. Poveži crevo kompresora sa ventilom gume.
  3. Uključi kompresor i sačekaj da se rezervoar napuni komprimiranim vazduhom
  4. Otvori ventil gume i polako napumpaj gumu dok ne dostigneš željeni pritisak.
  5. Zatvori ventil gume i isključi kompresor
  6. Ponovi postupak za sve gume na vozilu

Zaključak

Kompresor za gume je neophodan alat za svakog vozača. Omogućava da brzo i jednostavno napumpaš gume, poboljšaš performanse vozila i smanjiš potrošnju goriva. Prilikom odabira kompresora, obrati pažnju na veličinu i snagu, kao i na prisustvo manometra. Pravilno korišćenje kompresora za gume je jednostavno i može uštedeti vreme i novac. Ne zaboravi redovno proveravati pritisak u gumama i održavati ih pravilno napumpanim.

Back to Top