Mašine za pranje veša

Najprodavaniji brendovi veš mašina:

Artikli 1-36 of 153

Silazno
po strani

Mašine za pranje veša - kratak vodič za kupovinu

Mašine za pranje veša spadaju u najvažnije uređaje jednog doma, i bez njih se ne može. Baš kao što i šporete, frižidere i televizore biramo sa posebnom pažnjom, u želji da nam dugo traju i budu funkcionalni, i mašine za pranje veša zaslužuju isti tretman. 

Najpoznatiji brendovi bele tehnike kao što su Bosch, Gorenje, Beko, Candy, Indesit, VOX i ostali utrkuju se ko će proizvesti mašine vrhunskih performansi. 

Osnovne karakteristike mašine za pranje veša i šta se gleda prilikom kupovine

Bilo da se tek useljevaš i želiš opremiti stan, ili je samo došlo do momenta da promeniš veš mašinu, dobro je znati odakle da kreneš u izboru. To uopšte ne mora biti stresan zadatak, ako znaš na koje osnovne parametre treba obratiti pažnju.

U nastavku ti donosimo upute koje će ti olakšati proces kupovine.

Samostojeće ili ugradne veš mašine

Zavisno od organizacije prostora izbor se svodi na ove dve varijante. Kupci najčešće biraju samostojeće, jer su im najpraktičnije. Međutim, u nekim domovima shodno enterijeru kupatila ili prostorija u kojima se pere i suši veš, vlasnici žele da veš mašine uklope u jasno definisan dizajn, pa se zato odlučuju za ugradne mašine za veš. 

Kapacitet pranja ili veličina bubnja

Ovaj parametar se odnosi na kilažu robe koja može stati u bubanj, i to može biti od 3 do čak 12 pa i 15 kg, a najčešće se biraju mašine u rasponu od 5 do 9 kg. Zavisno od broja članova domaćinstva biraju se mašine sa različitim kapacitetom, pa je tako za dvoje sasvim dovoljna mašina od 5 ili 6 kg, a za više članova kupuju se one od 8, 9 ili 10 kg. 

Za domaćinstva sa pet i više članova kupuju se mašine kapaciteta većeg od 10 kg. Savet je da se nikad ne pretrpa bubanj, kako bi se veš oprao na najbolji način.

Broj obrtaja centrifuge

Što je centrifuga jača, veš se bolje ocedi, ali i izgužva, zato bi trebalo voditi računa kada se pere garderoba od osetljivih materijala. Generalno, najčešće su to brojke od 400 do 1.600 obrtaja. Svaka mašina u ovom rasponu i te kako će biti efikasna i odgovoriti na tvoje potrebe. 

Jača centrifuga znači i bučniji rad mašine. Međutim, inverter motori u mašinama za veš doprinose da nivo buke bude sveden na minimum, jer pravi manje virbacija tokom rada.

Poželjno je da mašina ima regulator obrtaja, pa ćeš podešavati broj onda kada ti bude potrebno, zavisno od vrste tkanine koja se pere. 

Mašine za veš sa gornjim ili prednjim punjenjem

Ova se razlika uzima u obzir zavisno od prostora kojim raspolažeš. Oni koji imaju kupatilo manje kvadrature, i u kojem je veština uklopiti sve elemente, kupiće mašine sa gornjim punjenjem, koje su najčešće 40 cm dubine. Troše nešto više vode i struje, za nijansu su i skuplje, a najčešće se kupuju kada je manji broj članova u domaćinstvu. Efikasnost pranja je ista kao i kod onih sa prednjim punjenjem.

Mane ovakvih mašina je što nemaju puno programa, i nisu toliko stabilne.

Oni koji imaju mala kupatila biraju i slim veš mašine, koje zbog manje dubine mogu lakše da se uklope u predviđeni prostor.

Mašine sa prednjim punjenjem imaju dubinu od 60 cm, i češće se kupuju u odnosu na one sa gornjim punjenjem. Jeftinije su, garderoba je mekša posle pranja, manja je potrošnja vode i deterdženata, veći je broj programa i obrtaja centrifuge. Ove mašine su i energetski efikasnije. Veća je i raznovrsnija ponuda ovih mašina na tržištu u odnosu na one sa gornjim punjenjem. Jedina im je mana što za njih treba više prostora.

Energetska klasa

Na svakoj veš mašini, kao i ostalim aparatima bele tehnike, videćeš oznaku kojem energetskom razredu pripada. Ta skala ide od A do G, koja je najmanje energetski efikasna. Najbolje bi bilo ako možeš priuštiti onu u A klasi, za koju se smatra da je energetski najefikasnija.

Emisija buke

Buku koju mašina proizvodi u ciklusu centrifuge malo ko voli da čuje, pogotovo tokom noći, pa je zato poželjno imati onu koja pravi minimalni nivo buke. Preporuka je da se biraju one sa manje decibela, pa se tihom mašinom smatra mašina koja ima ispod 60 decibela. 

Mašine sa inverterskim motorom obezbediće tihi rad, a ujedno takve mašine su i dugovečnije i niži su troškovi održavanja.

Korisni programi i funkcije

Osim svih gore pobrojanih kriterijuma koji su važni tokom kupovine mašine za pranje veša, obrati pažnju i kakve sve programe i korisne funkcije mašina nudi, kako bi pranje veša proteklo lagano i sa najboljim rezultatima. 

Pođi od toga da je odlično kad mašina ima ekran, na kom pratiš tok pranja, zatim da ima i dečiju bravu, odloženi početak i kraj pranja, tehnologiju za uklanjanje tvrdokornih mrlja, sistem koji će sprečiti curenje vode ukoliko mašine prestane sa radom, program za uklanjanje alergena, funkciju dodatnog punjenja veša i deterdženta, baby care program, povezivanje sa WiFi-om i još neke.

Pogledaj i našu ponudu kombinovanih mašina, koje u sebi spajaju dve funkcije - pranje i sušenje veša.

Back to Top