Džojstici, kontroleri i volani

33 Artikala

Silazno
po strani

Džojstik, kontroler ili trkački volan - šta ti je potrebno za novu dimenziju igre?

Za strastvene gejmere, džojstici, kontroleri i trkački volani predstavljaju neophodne alate koji omogućavaju potpuno uranjanje u svet video igara. Ovi uređaji pružaju preciznu kontrolu, intuitivno upravljanje i realističan osećaj, čime značajno poboljšavaju celokupno gejming iskustvo. 

Bez kvalitetne gejming opreme čak i najbolja igra može postati frustrirajuća, dok sa odgovarajućim uređajem, svaka sesija postaje istinskom zadovoljstvo.

Kada biraš džojstik, kontroler ili volan, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora kako bi uređaj savršeno odgovario tvojim potrebama:

  • Kompatibilnost: Proveri da li je kompatibilan sa konzolom ili računarom. Na primer, neki kontroleri su dizajnirani specifično za određene platforme poput PlayStation-a, Xbox-a ili PC-a.
  • Ergonomija: Udobnost je ključna, naročito za duže sesije igranja. Oblik i raspored dugmića treba da odgovaraju prirodnom položaju ruku.
  • Kvalitet izrade: Uređaji koji su napravljeni od visokokvalitetnih materijala i imaju čvrste dugmiće i analoge obično traju duže i pružaju bolje iskustvo igranja.
  • Povratne informacije: Kvalitetna povratna informacija (haptic feedback) može znatno unaprediti iskustvo igranja, pružajući osećaj vibracija i otpora koji doprinose realizmu.
  • Funkcionalnosti: Dodatni dugmići i programabilne funkcije omogućavaju bolje prilagođavanje različitim igrama, čineći vas efikasnijim igračem.

Džojstici

Džojstici funkcionišu kroz kombinaciju analognih i digitalnih signala, omogućavajući preciznu kontrolu nad likovima ili vozilima u igri. Poželjno je da džojstik ima višesmernu kontrolu, haptic feedback, podesive dugmiće i ergonomski dizajn.

Najcenjeniji džojstici na tržištu uključuju Logitech Extreme 3D Pro ili neki Thrustmaster modela,i svi su oni poznati po preciznosti, robusnoj izradi i naprednim funkcijama.

Kontroleri

Kontroleri su neophodni za većinu konzolnih igara i mnoge PC igre. Oni pružaju intuitivno upravljanje, omogućavajući da lako manevrišeš kroz složene igre. Kvalitetan kontroler može znatno poboljšati  igru, posebno u akcijskim i sportskim igrama gde su brze reakcije ključne.

Prilikom izbora kontrolera, obratk pažnju na:

  • Kompatibilnost sa konzolom ili računarom: Neki kontroleri su specifično dizajnirani za određene platforme, dok su drugi univerzalni.
  • Bežična ili žičana veza: Bežični kontroleri pružaju veću slobodu kretanja, dok žičani eliminišu kašnjenje i ne zahtevaju punjenje baterija.
  • Trajanje baterije: Za bežične modele, dugotrajna baterija je ključna, naročito za duže sesije igranja.
  • Ergonomija: Oblik i dizajn kontrolera treba da odgovaraju prirodnom položaju ruku, omogućavajući dugotrajno igranje bez nelagodnosti.
  • Funkcionalnosti: Dodatni dugmići i analogni štapići pružaju preciznu kontrolu i brze reakcije.

Trkački volani

Trkački volani donose realističan osećaj vožnje, čineći trkačke igre mnogo zabavnijim i izazovnijim. Prilikom kupovine trkačkog volana, važno je obratiti pažnju na rotaciju volana, povratne informacije (force feedback), kvalitet pedala i kompatibilnost sa trkačkim sedištima i stalci.

Neki od najcenjenijih modela volana je Logitech G29, koji ima preciznost, kvalitetno je izrađen i ima napredne funkcije, poput force feedback-a koji simulira osećaj vožnje na stvarnim putevima.

Bežični ili USB?

Izbor između bežičnih i USB džojstika, kontrolera ili volana zavisi od tvojih ličnih preferencija i specifičnih potreba. Ako ceniš slobodu kretanja i urednost, bežični uređaji su idealan izbor. 

Međutim, ako ti je važna stabilnost, pouzdanost i minimalno kašnjenje, USB uređaji su odločan izbor za tebe. Razmisli o tome kako i gde igraš, kao i koje funkcionalnosti su ti najbitnije, da bi se donela najbolja odluka.

Povoljne onlajn cene

ePlaneta ti nudi odlične uslove onlajn kupovine. Pregledaj ponudu, uporedi šta nude različiti brendovi i napravi dobar odabir. 

Svakako, obrati pažnju i na ponudu gejmerskih stolica.

Back to Top