Roštilji na ćumur

21 Artikala

Silazno
po strani

Roštilj za dvorište na ćumur - Uživanje u pravom domaćinskom duhu

Bilo da se roštilja vikendom s porodicom, uz druženje s prijateljima ili kad god zatreba razlog za okupljanje – baštenski roštilj je nezaobilazan deo svakog dvorišta u prolećnim i letnjim danima. Kada se spoje miris dima i zvuk ćumura koji pucketa, to više nije samo priprema hrane, to je ritual. 

Roštilj na ćumur i dalje drži prvo mesto kad je u pitanju ukus mesa, povrća i svega što ide na rešetku.

Kupovina roštilja nije samo pitanje veličine ili cene – važno je i gde se roštilja, koliko često i za koliko ljudi. Evo pregleda glavnih tipova koji se mogu naći:

Roštilji sa točkovima

Ovi roštilji su izbor onih koji vole da menjaju mesto pripreme hrane, bilo da pratiš sunce, bežiš od vetra ili se seliš iz hlada u hlad. Točkovi omogućavaju da roštilj bez muke premestiš s terase na travnjak, do bazena ili gde god ti odgovara.

Stacionarni roštilji 

Ako imaš stalno mesto u dvorištu predviđeno za roštiljanje, stacionarni modeli biće tvoj izbor. Stabilni su, čvrsti i često imaju veću površinu za pečenje, pa su dobri za veća okupljanja i redovnu upotrebu.

Roštilj sa poklopcem – ukus dima kao iz pušnice

Poklopac služi tome da se meso ravnomerno peče. Dim ostaje unutra, dajući onaj bogat, dimljen ukus. Idealno je za sporije pečenje mesa

Šta gledati kod kupovine roštilja na ćumur?

  • Za koliko ljudi obično spremaš? Ako je to 2-4 osobe, manji model će biti sasvim dovoljan. Za veće grupe – biraj širu rešetku.

  • Vrsta goriva: Ovaj tekst je posvećen roštilju na ćumur, jer daje neponovljiv ukus i atmosferu, ali zahteva malo više vremena i pažnje.

  • Telo roštilja treba da bude od kvalitetnog čelika, jer trpi visoke temperature. Dodatne police, držači i kukice za alat uvek dobro dođu.

  • Poklopac ili bez: Ako voliš sporije pečenje i dimljeni ukus – uzmi sa poklopcem. Ako više voliš brzinsku varijantu – otvoreni roštilj je sasvim dovoljan.

Zašto je važno da je rešetka hromirana?

Kada je rešetka hromirana, to znači da ima tanki sloj hroma koji sprečava lepljenje hrane i olakšava održavanje. Osim toga, otpornija je na koroziju, što je posebno važno ako roštilj stoji napolju tokom cele sezone.

Na ePlaneti ćeš naći i pribor za roštiljanje.

Česta pitanja

Koliko brzo se zagreva roštilj na ćumur?

- U proseku, treba 20–30 minuta da ćumur bude spreman za pečenje.

Da li roštilj sa poklopcem može da se koristi i otvoren?

- Naravno. Poklopac koristiš po potrebi – za sporije pečenje i bolji ukus, a možeš ga ostaviti otvoren za klasično roštiljanje.

Kako da znam koju veličinu roštilja da uzmem?

- Ako pečeš za 2 do 4 osobe – dovoljan je roštilj do 40 cm širine. Ako okupljanje uključuje više ljudi gledaj modele sa većom rešetkom i dodatnim policama.

Akcijska cena baštenskih roštilja na ePlaneti

Ako planiraš česta proletnja i letnja druženja u dvorištu sa društvom i porodicom, dobar roštilj doneće vam  istinski gastronomski užitak. Cene na ePlaneti vredi iskoristiti. Stiže brzo na tvoju adresu, taman na vreme za sledeće okupljanje.

 

Back to Top