Roleri

Artikli 1-36 od 40

Silazno
Strana
po strani

Roleri - neverovatna vežba za celo telo

Za vetar u kosi i slobodu pokreta ne mora se paliti dvotočkaš, već su dovoljni roleri i omiljene ulice. Osim što roleri pružaju neverovatan osećaj lepršavosti i relaksacije celog tela, odlična su kardio vežba i odličan način da održavaš dobru formu.

Prilikom vožnje rolera pokreću se i rade skoro svi mišići u telu, a statistike kažu da se u jednom satu vožnje sagori između 350 i 600 kalorija. Tokom vožnje srce radi punom parom i pumpa krv više nego inače. Celo telo mora da radi punim naponom kako bi se krv obogatila kiseonikom. Celi taj proces i te kako doprinosi jačanju srca, zato se smatra da je vožnja rolera vrlo korisna vežba za kardiovaskularni sistem. Istovremeno, povećava se nivo dobrog (HDL) holesterola.

Vožnja rolera doprinosi boljem držanju tela i održavanju ravnoteže, što je posebno važno kako organizam stari. Time se preveniraju padovi. 

Nedeljno se preporučuje 150 minuta vožnje rolera. 

Kratak vodič za kupovinu rolera

Znamo da će te privući boje i dizajn različitih modela koje se nalaze u našoj ponudi, ali postoje neke objektivne karakteristike koje trebaš imati u vidu kad kreneš da kupiš svoj prvi par rolera.

Tvrdoća točkova se određuje na skali durometra od 0 do 100A. Obično se kod rekreativne vožnje rolera taj parametar kreće od 76 do 85A. Što je ta brojka bliža cifri 100, točkovi su tvrđi. Tvrđi točkovi rolera duže traju, ali nemaju toliku moć prianjanja i apsorpcije udara. Vožnja sa njima je neudobnija, ali je istovremeno i brža. Čvršći tokočkovi sa 85A i više daju ti mogućnost brzog okretanja.

Mekši točkovi rolera će obezbediti bolje prianjanje i apsorpciju udara, ali se odlikuju kraćim vekom trajanja. Takvi mekši točkovi, od 80 ili 82A se obično koriste za decu i lagane gradske i fitnes vožnje 

Veličina točkova ili prečnik se meri u milimetrima. Za klasičnu, rekreativnu vožnju dovoljno je da to budu točkovi od 72 do 84 mm. Ako prvi put staješ na rolere savet je da to budu točkovi veličine, odnosno prečnika od 80 mm. 

Profil točkova uticaće na stabilnost i upravljanje tokom vožnje. Ravni profili odlično su rešenje za ulične i park vozače, dok za lagane gradske vožnje je potrebna kombinacija brzine, stabilnosti i lakog upravljanja. Sve to biće obezbeđeno sa točkovima okruglog profila. Za veću brzinu u vožnji i brzo okretanje biraj točkove eliptičnog profila.

Ležajevi rolera

Dobro i pravovremeno održavanje ležajeva doprineće odličnim performansama u vožnji. Trebalo bi izbegavati vožnju kroz vodu ili na pesku. 

Oznaka standarda za tolerancije na kugličnim ležajevima je ABEC, i pet ih je u hijerarhiji - 1, 3, 5, 7 i 9. Što je broj oznake veći, bolja je preciznost i veća brzina vožnje. Najčešće ćeš kod nas sresti oznaku 7.

Lageri sa keramičkim kuglicama su najskuplji, plastični nisu poželjan izbor, pa će oni sa metalnim kuglicama biti najbolje rešenje. 

Brend Rollerblade koristi oznaku SG - od SG1 do SG9 - za ležajeve na svojim modelima. SG je oznaka silikonske masti. Što je veći SG rejting, ležaj se brže okreće. Silikonska mast pruža zaštitu ležajevima omogućavajući brže okretanje i istovremeno ih održava podmazanim.

Broj rolera i dodatna oprema

Preporuka je da se uvek kupuje broj veći od onog kojeg inače nosš, radi udobnosti. Ako ne želiš povrede prilikom padova preporuka je da kupiš i štitnike za kolena i laktove, a radi dodatne sigurnosti tu su i kacige.

Back to Top