Buster auto sedišta za decu

11 Artikala

Silazno
po strani

Busteri - izaberi najbolje auto sedište za decu i uživajte u vožnji

Buster sedišta se počinju koristiti kada dete dostigne kilažu od 22 kg i po pravilu koriste se do kilaže od 36 kg. Ako govorimo o uzrastu, to je period od 6. do 12. godine.

Buster sedišta inače spadaju u grupu 3 u kategorizaciji, dok grupa 2 podrazumeva kilažu od 15 do 25 kg (od 3. do 7. godine). Na tržištu ćeš najčešće videti da brendovi nude auto sedišta koja pokrivaju obe ove grupe, pa su predviđena za kilažu od 15 do 36 kg, i time pokrivaju uzrast sve od 3. do 12. godine. Inače, granica kada dete prestaje uopšte da koristi auto sedište je visina od 150 cm.

Zašto su potrebna i važna buster sedišta?

Buster sedišta se tako zovu jer služe da se dete podigne do određene visine kako bi pojas za vezivanje bio pravilno podešen i zaštitio dete tokom vožnje. Baš kao i kod starijih - pojas za vezivanje mora preći preko ramena, grudne kosti i kukova.

Na tržištu ćeš pronaći sedišta koja imaju samo sedalni deo, a postoje i ona koja imaju naslon za leđa i glavu radi veće udobnosti i bezbednosti u slučaju udara.

Važno je da sedište bude od udobnog i mekanog materijala, i da se navlaka može skidati i prati, zbog održavanja higijene.

Buster sedišta se uvek postavljaju na zadnje sedište auta, pri čemu je montaža vrlo jednostavna i brza. Imaju i sigurnosnu traku sa kopčom zbog dodatnog fiksiranja pojasa, i to kako bi se postigla još veća sigurnost tokom vožnje.

Važno je da buster sedište bude urađeno po standardu bezbednosti: ECE R44/04.

Back to Top