Mobilni telefoni

Artikli 1-36 od 226

Silazno
po strani

Mobilni telefoni - izbor kome vredi posvetiti pažnju

Ako je nekada desktop računar i internet bio prozor u svet, već godinama unazad tu ulogu su zauzeli mobilni smart telefoni, i neprikosnoveno drže tu poziciju, suvereno vladajući terenom naših želja i potreba da u svakom trenutku dođemo do potrebne informacije.

Pametni telefoni su ono bez čega danas ne možemo zamisliti svakodnevni život. Ne radi se samo o pozivu i poslatoj poruci, to već odavno znamo. Mobilnim telefonom kreiramo najlepše uspomene, kroz fotografije i video zapise, plaćamo račune, organizujemo sastanke, saznajemo najvažnije vesti, šaljemo mejlove - najkraće rečeno, ceo operativni aspekt naše svakodnevice oslanja se na taj mali uređaj. 

I dok smo nekad razmišljali samo o kameri i trajnosti baterije, danas želimo mnoštvo pametnih funkcija od mobilnog telefona, jer su nas najpoznatiji brendovi navikli na lansiranje neverovatno dobrih i korisnih funkcija.

Vrh liste najpopularnijih smart telefona drže brendovi Samsung, Apple, Xiaomi, Honor, Asus, Motorola, Nokia.

Kratak vodič kroz kupovinu pametnog mobilnog telefona

One nekadašnje mobilne telefone bilo je lako i jednostavno kupiti, bez posebnog stresa, jer su služili dominatno za poziv i SMS poruke, a MMS poruka bila je momenat posebnog ushićenja. Sada smo daleko od tog doba, svet se uveliko promenio, i zahteva od nas dobru informisanost prilikom svake kupovine.

Obično se kreće od toga koji operativni sistem želiš - Android ili iOS (samo za iPhone telefone). Ne može se baš reći da je jedan bolji u odnosu na drugi, jer se na kraju izbor svede na bazi tvojih navika i potreba. Operativni sistem omogućava nam instalaciju najrazličitijih aplikacija, a većina aplikacija je kreirana i za potrebe Androida kao i za iOS. 

Najčešće se govori o tome da je Android možda fleksibilniji i otvoreniji, u smislu da nam daje slobodu da personalizujemo njegove funkcionalnosti, a iOS “zatvoreniji”. Većina brendova radi na Androidu, i to je najveća prednost ovog operativnog sistema - Samsung, Huawei, Xiaomi, Realme, Motorola, OnePlus, Vivo... Cena za Android telefone je i dalje niža u odnosu na iPhone modele. iOS nosi epitet ekskluzivnosti i samo njemu svojstvenih pravila i ograničenja.

Dijagonala ekrana mobilnog telefona

Dijagonala ekrana se meri u inčima, od npr 1,4” do 6,82”. Savremeni telefoni se prave sa velikim ekranima kako bi se moglo videti mnoštvo aplikacija i informacija. Imajući u vidu kompleksnost sveta u kom živimo, kada nam je na dnevnom nivou potrebno mnoštvo informacija, više se i ne očekuje da to budu mali ekrani. 

Ekrani male veličine su oni sa dijagonalom od 5,5” do 6”, srednji imaju dijagonalu od 6 do 6,5”,  a veliki ekrani dolaze sa dijagonalama od 6,5” i više inča. Za većinu kupaca je optimalno da to budu ekrani srednje veličine, i na njima se mogu konzumirati najrazličitiji sadržaji. Veliki ekrani mobilnih telefona su odličan izbor za poslovne ljude koji mogu da na telefonima otvaraju različite dokumente, a dizajnerima i kreativcima odlična su platforma za uređivanje sadržaja.

Rezolucija ekrana

Što je rezolucija ekrana mobilnog telefona veća, imaćeš kvalitetniju i oštriju sliku na telefonu. Slika nastaje zahvaljući pikselima koji formiraju određene boje. Što su pikseli sitniji i što je njihova gustina veća na određenoj veličini ekrana, utoliko je slika oštrija. PPI, oznaka s kojom ćeš se sresti, je skraćenica od pixels per inch, i pokazuje koliki piksela ima po jednom inču. Kako PPI raste povećava se i kvalitet slika i video sadržaja. 

HD rezolucija podrazumeva ekran od 1280x720 piksela, bez obzira koliko je displej veliki. Ako je npr. dijagonala manja, ovaj HD ekran će dati lepšu sliku, jer je onda i gustina piksela veća. Kako se dijagonala povećava, pada kvalitet slike.

Full HD rezolucija ili skraćeno FHD znači rezoluciju od 1920x1080 piksela, koja je vrlo popularna i daje jasnu i oštru sliku na ekranu, i više nego je dovoljna prosečnom korisniku. Treba uzeti u obzir i gustinu piksela na ekranu, pa će tako npr telefon sa FULL HD i dijagonalom od 6,5” rezultirati odličnim kvalitetom slike. Kvalitet boja zavisiće i od tehnologije ekrana, u smislu da li se radi o AMOLED-u, LCD ili OLED-u.

Quad HD rezolucija se odnosi na rezoluciju od 2560x1440 piksela, i veća je gustina piksela u odnosu na FHD. Obično se kaže da je Quad HD više luksuz nego potreba i da je sasvim dovoljno imati FHD rezoluciju. Generalno, QHD daje vrhunski kvalitet slike, što je važno kod konzumiranja zahtevnijih sadržaja, videa, fotografija, virtuelne realnosti. Kod Samsunga i Huawei-ja ovakve ekrani su standard.

4K rezolucija ili Ultra High definition (UHD) - ekran sa ovom ultra visokom definicijom ima rezoluciju od 3840 x 2160 piksela. Kod nekih brendova 4K podrazumeva 4096x2160 piksela. Neko će reći da je ova rezolucija previše za mobilne telefone. Ova rezolucija traži veliki broj piksela, a to znači da je potrebno više snage i resursa, a što dalje vodi i do pitanja trajanja baterije mobilnog telefona.

Procesori

Procesor se odnosi na brzinu obrade podataka i izražava se u gigahercima. Pa tako imamo procesore sa četiri, šest ili osam jezgara, i svako jezgro može zasebno da obavlja zadate funkcije.

Kad je broj jezgara veći, kao ii broj gigaherca, utoliko će telefon raditi brže.

Tehnologija ekrana - šta znači LCD, OLED, AMOLED, Super AMOLED

LCD ekrani se baziraju na tehnologiji tekućih kristala kako bi se prikazala slika na ekranu. Ovaj rad podrazumeva da će svetlost proći kroz sloj tečnog kristala i svaki piksel će filtrirati svetlost na osnovu nivoa napona na tečnom kristalu. Kada svetlost prođe kroz piksele, dobijamo sliku koju vidimo na ekranu.

Karakteristično za ovu vrstu ekrana je što koriste pozadinsko osvjetljenje kako bi se osvetlila slika na ekranu. To je rezultat korišćenja LED (Light Emitting Diode) pozadinskog osvetljenja, koje se nalazi na pozadini ekrana ili sa strane. 

OLED ekrani, za razliku od LCD, ne trebaju pozadinsko osvetljenje, što znači da su tanji i efikasniji u odnosu na LCD kojima se podrazumeva pozadinsko osvetljenje.

Karakteristično za OLED ekrane je što koristi organske ugljovodonične lance koji emituju svetlost, i kod ovih ekrana svaki piksel će samostalno proizvesti svetlo. Samim tim boje su oštrije, i lepši je kontrast boja.

AMOLED ekrani imaju dodatnu odrednicu active matrix - za razliku od OLED oni koriste aktivnu matricu da bi se kontrolisao svaki pojedinačni piksel, a to znači još bolje performanse i kvalitet slike. 

Super AMOLED za razliku od AMOLED-a ima digitalizator, pa se sloj koji registruje dodir nalazi u samom ekranu, umesto iznad njega. Postiže se veća ušteda energije i tanji dizajn. Slika je kod njih jasnija, čak i na jakom suncu.