Bojleri

Artikli 1-36 od 103

Silazno
Strana
po strani

Odlična ponuda bojlera za kupatilo i kuhinju

Nijedan dom se ne može zamisliti bez bojlera, koji se podjednako pažljivo bira pri kupovini kao i ostali uređaji bele tehnike. Fokus je na tome da se izabere bojler adekvatne zapremine, materijala izrade, razumnog perioda garancije i određenih funkcija koje mogu značajno uštedeti energiju.

Bez obzira na to da li ti je potreban bojler za kuhinju ili kupatilo, da li ga kupuješ pri useljenju ili menjaš postojeći, istraži našu ponudu i odaberi onaj koji će najbolje odgovarati potrebama tvog doma.

Kako do izbora adekvatnog bojlera

Bojleri se po vrsti dele na protočne i standardne akumulacione. Protočni bojleri rade na principu zagrevanja kada se odvrne slavina i voda krene da teče. Samim tim troše manje struje da bi se dobila topla voda, a i osiguravaju neprekidno snabdevanje toplom vodom.

Najčešće su protočni bojleri manjih dimenzija i manjeg kapaciteta u odnosu na standardne akumulacione, pa se obično kupuju za kuhinje. Mada, mogu se sresti i protočni bojleri većih zapremnina. Generalno, za ove bojlere važi da se energetski efikasniji i da mogu značajno umanjiti račun za struju.

Standardni akumulacioni bojleri imaju velike kazane u kojima se zadržava i čuva topla voda pomoću grejača. Njima treba nešto više vremena da zagreju vode u odnosu na protočne. Akumulacioni bojleri proizvode se u različitim litražama, od onih kapaciteta 5l, 10, 20, 30, 50 ili najtraženijih od 80 litara, pa do onih velikih kapaciteta od 120 ili 150 litara.

Prelivni bojleri su čest izbor za kuhinje, pa se obično montiraju iznad ili ispod slavine. Reč je o akumulacijama koje rade pod visokim ili niskim pritiskom. Najčešće su to malolitražni bojleri. 

Najbolji bojler za kupatilo ili kuhinju biće onaj koji će zadovoljiti potrebe u tvom domaćinstvu, shodno brojnosti članova i navikama. Svakako da bi trebalo da obratiš pažnju na materijal izrade kazana, period garancije, a onda se posvetiš i kapacitetu, vrsti izolacije, kolika je potrošnja struje u 24h, i ostalim karakteristikama. Generalno se može reći da je za kuhinju pametan izbor protočni bojler, a za kupatila bojleri od 60 ili 80 litara. To, naravno, ne mora biti pravilo, jer se i za kupatila kupuju protočni bojleri (iako su manjeg kapaciteta).

Zašto je važno od čega je napravljen kazan 

Materijal izrade bojlerskih kazana utiče najpre na cenu ukupnog proizvoda. Prohromski bojleri, tj. od inoksa, su skuplji na tržištu u odnosu na bojlere od emajliranog čelika. Odlikuje ih to što je u pitanju čisti čelik, pa je bojler zaštićen od korozije i dugo traje. Stručnjaci će reći da je voda u njima bezbedna i hemijski ispravna, i da se preporučuju tamo gde su veće varijacije u pritisku.

Kazani od emajliranog čelika su jeftiniji, prave se od crnog čelika presvučenim zaštitnim emajl slojem, a on je često staklo-keramički, a može biti i kombinacija keramike i stakla, i sličnih materijala.

Polipropilenski kazani imaju polistirensku izolaciju kako bi se na duže vreme održala topla voda. 

Montaža bojlera

Što se tiče montaže, bojleri mogu biti horizontalni ili vertikalni (koji su češći u praksi) a dele se još i na podgradne ili nadgradne, zavisno od mesta na koje je predviđen da se postavi - iznad ili ispod sudopere. S tim u vezi, potrebno je da izmeriš prostor u kom ćeš da smestiš bojler kako bi se izabrao adekvatan model, dimenzije i način montaže.

Slim bojleri se obično montiraju u kupatilima ili kuhinjama manje kvadrature, kako svojim dimenzijama ne bi zatrpali prostor. Ujedno, oni imaju više estetike i elegancije u odnosu na klasične akumuluacione.

Back to Top