Uljani radijatori

32 Artikala

Silazno
po strani

Uljani radijatori - kako rade i zašto su idealno rešenje za male prostore

Uljani radijatori nose ovaj naziv jer poseduju ulje koje ima ulogu akumulatora toplote i omogućava njihov rad. Zagrevanje ulja unutar uređaja se obavlja pomoću električne struje. Toplota se zatim prenosi sa ulja na metalne ploče radijatora i oslobađa se u prostoriju. Površina radijatora je najčešće izrađena od čelika ili aluminijuma, i ta toplota je dovoljna da zagreje manje površine, najčešće do 25 m2.

S obzirom na to da su prenosivi i da ih je lako postaviti i koristiti, to ne znači da ne treba obratiti na određene elemente pri kupovini ovog tipa grejalice. 

Izbor uljanog radijatora - na šta obratiti pažnju

Najpre gledaju se dimenzija i snaga radijatora, kako se ne bi kasnije javili problemi. Velika prednost uljanih radijatora što lako mogu da se premeštaju iz prostorije u prostoriju, jer obično imaju točkiće na dnu. Lako se uklapaju jer su malih dimenzija.

Snaga uljanog radijatora 

Snaga automatski utiče na efikasnot grejanja, pa je važno imati u vidu i o kojoj površini prostorije se radi. Generalno je pravilo da 100 vati ide po kvadratnom metru. Ako govorimo o prostorijama sa visokim plafonima, zagrevanje ide teže, pa onda tu važi pravilo od 150 vati po metru kvadratnom. 

Za prostoriju od npr 15 m2 biće dovoljna snaga od 1.500 vati. Da bi vas sačekao komfor u prostoriji koju nameravate zagrejati uljanim radijatorom možete ga upaliti, pre boravka u njoj.

Kontrola pomoću termostata

Ovo je odličan način da podešavate željenu temperaturu. Zato biraj modele koji imaju termostate, a neki napredni modeli uljanih radijatora imaju i digitalni interfejs koji omogućava da tačno podesiš temperaturu koju želiš.

Bezbedna upotreba 

Uljani radijatori spadaju u grupu najsigurnijih uređaja za zagrejavanje prostorija, ali je svakako bitan oprez. Većina modela imaju mehanizme za povećanje sigurnosti. Najčešći je to sistem automatskog isključivanja ukoliko dođe do preopterećenja. Preporuka je da se uveriš da tvoj radijator ima ovu funkciju kako bi se sam isključio kada detektuje skok u snazi ili pregrevanje.

Takođe, obrati pažnju i na kabl radijatora, ne samo proveravajući da li dužina kabla daje slobodu radijatoru, već i da li je materijal otporan i obložen, i da je uvek što dalje od uređaja kada je uključen.

Ako uljani radijator koristiš za sušenje odeće, onda tu odeću ne bi trebalo ostavljati previže blizu njega.

Koje prednosti i nedostatke imaju uljani radijatori?

Nekoliko dobrih prednosti karakteriše uljane radijatore, a najpre se ističe odličan način za očuvanje toplote. Nakon što se isključi nastaviće da emituje toplotu još oko 40 minuta. Takođe, ovi uređaji su i cenovno pristupačni i jeftini uprkos performansama koje nude.

Naravno, velika prednost je što ga možeš lako prenositi, jer ima točkiće.

Ako govorimo o potrošnji, termostat će omogućiti uštedu energije. Termostat pomaže da se programira uređaj i izabere baš ona temperatura koju želiš.

Uljani radijatori su takođe i izuetno tihi u radu. Jednostavno i brzo se čiste, pa je dovoljno prebrisati površinu vlažnom krpom. 

Među manama se navodi sporiji proces zagrevanja, npr. u poređenju sa konvektorima, i nisu predviđeni za grejanje velikih prostorija.

Istraži široku ponudu uljanih radijatora na ePlaneti i pronađi idealan model za prostorije u tvom domu ili radnom prostoru. Pogledaj i ponudu panelnih radijatora.

Back to Top