Matične ploče

Artikli 1-36 od 98

Silazno
Strana
po strani

Matična ploča - najvažnija komponenta svakog računara

Matična ploča, često nazivana glavna ploča, sistemska ploča ili logička ploča, je centralna štampana ploča (PCB) u računaru. Ona smešta i omogućava komunikaciju između mnogih ključnih elektronskih komponenti sistema, kao što su CPU (Central Processing Unit), RAM (Random Access Memory) i drugih hardverskih elemenata. 

Jednostavno, matična ploča funkcioniše kao kičma računara, osiguravajući da svi delovi rade zajedno besprekorno.

Primarna funkcija matične ploče je da olakša komunikaciju između svih različitih komponenti i perifernih uređaja povezanih sa računarom. Ona povezuje procesor, memoriju, skladišne uređaje i druge periferije kako bi omogućila njihovu međusobnu komunikaciju. To se postiže kombinacijom magistrala, utičnica i slotova koji omogućavaju prenos podataka i napajanja kroz sistem.

Kada se kupuje matična ploča?

Kupovina matične ploče obično dolazi u obzir u sledećim situacijama:

  • Instalacija i podešavanja na novom računaru: Kada kupuješ novi računar izbor matične ploče je jedan od prvih i najvažnijih koraka.
  • Nadogradnja: Ako želiš da nadogradiš ključne komponente kao što su procesor ili RAM, možda ćeš morati da zameniš i matičnu ploču kako bi bila kompatibilna sa novim hardverom.
  • Popravka: Ako postojeća matična ploča prestane da radi, zamena je neophodna kako bi računar ponovo bio funkcionalan.

Koje stavke uzeti u obzir kada se kupuje matična ploča?

Pri odabiru matične ploče, nekoliko ključnih faktora treba uzeti u obzir kako bi se osigurala kompatibilnost i performanse sa željenom konfiguracijom. 

Evo šta treba da znate:

Kompatibilnost procesora (CPU) i matične ploče

Matična ploča mora biti kompatibilna sa procesorom. To znači da treba da proveriš koji socket koristi procesor. Na primer, Intel koristi različite sockete kao što su LGA 1200 ili LGA 1700, dok AMD koristi AM4 ili AM5 sockete. Uvek proveri kompatibilnost pre kupovine.

Čipset

Čipset određuje mogućnosti i performanse matične ploče. Intel i AMD imaju različite čipsete, svaki sa svojim skupom funkcija. Na primer, čipseti višeg ranga kao što su Z690 (Intel) ili X570 (AMD) nude bolje mogućnosti overclocking-a i više PCIe slotova, dok niži rang, kao što su B560 (Intel) ili B450 (AMD), pružaju osnovne funkcije po povoljnijoj ceni.

RAM memorija

Proveri koliko RAM slotova ima matična ploča i maksimalni kapacitet RAM-a koji podržava. Takođe, obrati pažnju na podržane brzine RAM-a. Moderne matične ploče podržavaju DDR4 ili DDR5 RAM, a za optimalne performanse, uveri se da je RAM kompatibilan sa matičnom pločom.

PCIe Slotovi

PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) slotovi su bitni za dodavanje grafičkih kartica, SSD-ova, mrežnih kartica i drugih ekspanzija. Proveri broj i vrstu PCIe slotova. Najnoviji standard je PCIe 4.0, koji nudi brže brzine prenosa podataka, a neke matične ploče već podržavaju PCIe 5.0.

Skladištenje

Matične ploče dolaze sa različitim brojem i vrstama portova za skladištenje. Proveri koliko SATA portova i M.2 slotova imate na raspolaganju. SATA portovi su standardni za tradicionalne HDD i SSD diskove, dok M.2 slotovi omogućavaju upotrebu NVMe SSD-ova, koji su znatno brži.

Priključci i portovi

Razmisli o broju i vrsti USB portova, audio izlazima, i mrežnim konekcijama (Ethernet). Takođe, proveri da li matična ploča ima integrisanu Wi-Fi i Bluetooth podršku, ukoliko ti je to bitno.

Form Factor

Matične ploče dolaze u različitim veličinama, poznatim kao form faktori. Najčešći su ATX, Micro-ATX i Mini-ITX. Važno je da odabereš matičnu ploču koja odgovara vašem kućištu. ATX ploče nude najviše mogućnosti ekspanzije, dok su Micro-ATX i Mini-ITX manji i pogodni za kompaktne sisteme.

BIOS/UEFI

BIOS (Basic Input/Output System) ili noviji UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) omogućavaju osnovna podešavanja sistema. Modernije matične ploče koriste UEFI koji je korisnički prijatniji i nudi naprednije funkcije poput lakšeg overclockinga i boljeg upravljanja hardverom.

Matične ploče - poruči sa ePlanete

Istraži našu ponudu, uporedi cene brendova i po super ceni nabavi novu matičnu ploču za svoj računar. 

Back to Top