Prečišćivači vazduha

Artikli 1-36 od 89

Silazno
Strana
po strani

Prečišćivači vazduha - jednostavan put do dobrog zdravlja

Iako smo svesni da živimo okruženi zagađenim vazduhom, čiji se stepen zagađenja menja, ali je stalno tu, često nismo svesni koje su to štetne čestice i na koji sve način mogu ugroziti zdravlje ljudi. Štetne materije spolja ulaze u prostorije, zadržavaju se i mogu dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih reakcija. Američka istraživanja su pokazala da vazduh unutar prostorije može da bude dva do pet puta zagađeniji u odnosu na spoljni.

Nekad smo čekali košavu da raščisti vazduh u gradu i unese svežinu kroz širom otvorena vrata, ali to naravno nije rešenje, već samo kratkotrajni predah u zagušenosti. Specifičan miris zagađenog vadzuha, a i boja, dolaze od čestica PM 1, 2.5, PM 10, ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, azot-dioksida, ozona i ostalih.

Možda ne možeš uticati na to kolika i kakva zagađenost vazduha će biti, ali svakako da u svom domu ili kancerlaiji možeš imati vazduh koji je pročišćen i kvalitetan. Jer, kao što znamo, zdravlje nema cenu, pa zato kreni u potragu za prečišćivačem za vadzuh. Najčešće se kupuju prečišćivač i ovlaživač vazduha 2u1.

Najbolji prečišćivači vazduha kriju se među brendovima kao što su Xiaomi, Philips, Zepter, SHARP, Electrolux, Samsung i ostali.

Kako radi prečišćivač za vazduh i kome je potreban?

Da ne bi došlo do loših reakcija na zagađeni vazduh, poput alergija, nesvestica, malaksalosti, kašlja, a i da bismo olakšali boravak ljudima koji imaju astmu i respiratorne probleme, onda je najbolje rešenje imati prečišćivač vadzuha. Takođe, dobro ga je posedovati kada u domu imaš i ljubimce, ako ste pušači ili ako neko od članova domaćinstva boluje od određene autoimune bolesti. Zagađen vazduh može dovesti do infekcija, glavobolja ili smanjenja koncentracije.

Prečišćivač “skenira” vazduh u prostoriji, detektuje loše čestice, viruse, bakterije, mirise iz kuhinje i od dima, alergene, kao i dlake kućnih ljubimaca. “Uvlači” vazduh u sebe i putem niza filtera prečišćava ga i vraća nazad u prostoriju. Taj proces se odvija u određenoj dinamici i možeš biti siguran da će vazduh uvek biti pročišćen. Kada je aparat visokokvalitetan može da ukloni i do 99% bakterija iz vazduha.

Prečišćivač vazduha smatra se odličnim rešenjem za vrtiće, škole, bolničke ustanove, staračke domove, teretane, u zgradama koje ne poseduju ventilaciju u hodnicima, kao i prostorijama koje su sklone nakupljanju vlage ili nemaju ventilaciju.

Koje vrste filtera postoje u prečišćivačima vazduha?

Zavisno od brenda do brenda prečišćivači vazduha koriste različite ili kombinovane vrste filtera, kako bi se postigla maksimalna efikasnost.

Jonsko filtriranje vazduha se bazira na emitovanju oblaka naelektrisanih jona čija je uloga da “vežu” loše čestice. Mogu da uklone prašinu, polen, gljivice, plesni, mirise od isparivih organskih jedinjenja i slično. Aparati sa ovim filterom su jeftiniji u odnosu na one sa HEPA filterom, koji je najčešći vid filtracije u prečišćivačima vazduha. Reč je o tankim stakelnim vlaknima koja su raspoređena u materijal poput papira i on zadržava sve loše čestice uz vazduha, čak i one veličine 0,3 mikrona. Ljudsko oko, inače, može da vidi česticu samo do veličine od 25 mikrona, što znači da prečišćivač sa HEPA filter može da zaustavi česticu i do 100 puta manju. Potrebne su, međutim, česte zamene filtere. Važno je da taj filter ima oznaku “True HEPA filter”, jer je samo to onaj koji je na tržištz ispravan.

Karbonski filter je oslonjen na aktivni ugalj i milione njegovih sitnih pora koje mogu da upiju loše mirise, gasove, isparenja i hemikalije, ali je nedostatak ovih filtera što ne mogu da uklone čestice. 

UV filteri su odlično rešenje za “ubijanje” bakterija, virusa i mikroba, a ultraljubičasta svetlost, tj UV-C spektar, potpuno je bezbedan za ljudsko zdravlje. Ne funkcioniše kao samostalan uređaj, nego najčešće je dodatak na već ugrađeni HEPA filter. 

Ozonizatori radi na principu ispuštanja ozona, ali kod njega postoje polemike da li je zaista dobar i bezbedan korišćenje.

Filtracija na bazi vode je takođe jedan od načina da se prečisti vazduh, i efikasan je za eliminaciju prašine, alergena i dima. Cenovno su pristupačni, lako se održavaju (jer se samo menja voda), ali mogu doprineti stvaranju vlage.Mogu da se koriste i kao osveživači vazduha, a za kreiranje lepih mirisa u prostoriji možeš dodati eterična ulja.

Šta znače oznake CADR i ACH?

Česta su pitanja šta znače baš ove dve oznake, a odnose se na kapacitet prečišćavanja i relaciju ka veličini prostorije u koju nameravaš da postaviš aparat.

CADR (Clean Air Delivery Rate) označava koju količinu vazduha prečišćivač može da prečisti u određenoj jedinici vremena. Da bi se dobila tačna cifra CADR-a posmatra se efikasnost filtera i protok vazduha kroz njega. CADR se odnosi na tri vrste najčešćih zagađivača: prašinu, polen i duvanski dim.

ACH (Air Changes per Hour) cifra se odnosi na to koliko puta prečišćivač ima mogućnost da pročisti vazduh jedne prostorije za sat vremena, pa se obeležava sa 4x, 5x, 6x…Što je broj veći, vazduh je bolje pročišćen. U direktnoj je relaciji sa veličinom prostorije.

Back to Top