Električni trotineti

12 Artikala

Silazno
po strani

Električni trotineti - uštedi vreme i uživaj u vožnji

Kada su se pojavili pružili su nam nešto vrlo korisno - od tačke A do tačke B stižeš brzo, bez osvrtanja kolike su gradske gužve, lagano i bez stresa. Električni trotineti doneli su novu dimenziju prevoza u gradskim sredinama, olakšali odlazak na posao, stvorili lakoću organizacije i što je podjednako važno, smanjili zagađenje vazduha.

Trotineti na struju uštedeli su vreme za sva tvoja “putovanja” do određene destinacije, bilo da ga koristiš kao prevoz do kancelarije, ili s njima obavljaš ostale svakodnevne aktivnosti. Idealno je prevozno sredstvo za ljude koji rade u delovima grada gde je loše organizovan parking. Lako sklapanje, i to što ne zauzima puno prostora kada je odložen, čini ga vrlo komfornim i pouzdanim prevoznim sredstvom. 

Osim što se vožnjom električnim trotinetom štedi vreme, štedi se i novac, jer ne plaćamo cenu goriva ovim tipom vožnje.

 

Električni trotineti i karakteristike -  kako rade, kako se pune…

Različiti električni trotineti imaju i različitu snagu, pa i krajnju maksimalnu brzinu koju mogu dostići. Pokreću se pritiskom na dugme, uključivanjem, nakon čega odmah proveravaš indikator napunjenosti baterije. Najpre se stane jednom nogom, dok druga služi da se lagano odgurneš od zemlje. Nakon što se postigne brzina od 5 km/h trotinet je spreman za vožnju. Gas se dodaje pritiskom na dole i pojačava se brzina. Nek obe noge budu na poči i tokom vožnje održavaj ravnotežu. Kada je potrebno skrenuti na određenu stranu nagnite telo ka levo ili desno, zavisno od pravca, i okrenite i upravljač na tu stranu.

Poželjno je da se nosi kaciga tokom vožnje, kako ne bi došlo do neželjenih i ozbiljnih povreda glave ukoliko dođe do pada. Svakako, prilikom kupovine bilo kog modela trotineta dobijaš detaljno uputstvo kako se ponašati tokom vožnje i koja saobraćajna i bezbednosna pravila moraš ispoštovati. Trotineti imaju i prednja i zadnja svetla. 

Punjenje električnog trotineta

Ovaj proces je jednostavan jer je dovoljno samo ga povezati sa standardnom utičnicom, pa možeš da ga puniš bilo gde - na poslu, kod kuće, u kafiću itd. Punjenje traje nekoliko sati. U pitanju su litijum-jonske baterije, i preporuka je da se ne dozvoli da kapacitet baterije padne ispod 10%. Takođe, ne moraš da ih puniš do 100% nakon svake vožnje, bolje je da to bude od 80 do 90%. Jer, nekad punjenje do kraja može da naškodi bateriji, kao što i ostavljanje na previše niskom nivou napunjenosti može trajno oštetiti vek baterije. Obično se puni do 100% jedino onda ako ćeš trotinet koristiti za dan, ili dva. 

Ukoliko si upravo napunio trotinet do nekih idealnih 80% do 90% sačekaj neko vreme da se baterija ohladi i tek onda kreni u vožnju. Važno je da bateriju ne izlažeš ekstremnim temperaturama: ispod -5 Celzijusovih stepeni ili više od 50 Celzijusovih stepeni.

Kada planiraš odložiti trotinet na duže vreme onda je preporučljivo da se napuni na nekih 60 do 80%.

Snaga električnih trotineta i trajanje vožnje

Najčešće, električni trotineti imaju maksimalan domet oko 20 ili 25 km vožnje sa jednim punjenjem. Preporuka je i da se tokom vožnje bira “mode” kojim se štedi energija baterije.

Određeni modeli trotineta imaju domet od čak 90 km!

Maksimalne brzine su obično oko 25 km/h, 30 ili 40 km/h.

 

Cena i ponuda električnih trotineta

Najčešće se čuju pitanja koji je električni trotinet najbolji ili koliko košta električni trotinet. Najbolji će biti onaj koji odgovora tvojim navikama i potrebama, zavisno od toga kolike razdaljine prelaziš i kolika je frekvencija korišćenja. To često mogu biti modeli koji nisu toliko kompleksni, već lagani težinom i sasvim dovoljne snage motora.

Uporedi cene brendova iz naše ponude i izaberi najpovoljniju opciju, a kod nas ćeš uvek zateći izuzetno dobre cene!

Back to Top