SSD hard diskovi

Artikli 1-36 od 49

Silazno
Strana
po strani

SSD hard diskovi - povećaj brzinu i efikasnost računara

Savremeno doba traži brzinu, a kad je reč o računarima očekujemo da ima dovoljnu snagu i jake performanse kako bi odgovorio na sve naše zadatke. Često, kako se naš posao i potrebe usložnjavaju, nije dovoljna memorija koja dolazi za računarom na hard disku, pa se poseže za dodatnom memorijom za skladištenje podataka. Tada nam je potreban dobar SSD hard disk (Solid State Drive). 

SSD-ovi drastično ubrzavaju performanse računara, smanjuju vreme učitavanja i omogućavaju efikasnije obavljanje više taskova.

Bilo da se koristi za ubrzavanje starijeg sistema, proširenje skladišta na laptopu ili za poboljšanje performansi u gejmingu i profesionalnim aplikacijama, SSD je ključna komponenta koja donosi konkretna poboljšanja u svakodnevnom radu.

Sa SSD-om, računar postaje brži, pouzdaniji i efikasniji – što znači da možeš više vremena da provodiš radeći ono što voliš, bez frustracija zbog sporih performansi.

Evo nekoliko razloga zašto je dobro imati SSD:

  • SSD-ovi su višestruko brži od tradicionalnih HDD-ova. To znači brže pokretanje sistema, brže učitavanje aplikacija i kraće vreme čekanja pri prebacivanju podataka.
  • Za razliku od HDD-ova, SSD-ovi nemaju pokretne delove. Ovo ih čini otpornijim na fizička oštećenja i dugotrajnijim, što je posebno važno za one koji često prenose svoje uređaje.
  • Sa SSD-om, tvoj računar će moći da obavlja više zadataka istovremeno bez usporavanja. To  je idealno za profesionalce koji rade sa zahtevnim softverima ili za gejmere koji žele maksimalne performanse.
  • SSD-ovi troše manje energije u poređenju sa HDD-ovima, što može produžiti trajanje baterije na laptopovima i smanjiti potrošnju energije na desktop računarima.

Koji SSD izabrati?

Pre nego odrediš koju količinu memorije, bira se interfejs SSD-a, a to znači izbor između SATA (Serial ATA)  ili NVMe (Non-Volatile Memory Express).

SATA

Ovi SSD-ovi su najčešće od 2,5 inča i fizički deluju kao veoma tanki HDD-ovi koje smo nalazili u laptopovima od pre nekoliko godina. Za napanje koriste isti konektor kao klasični HDD i uklapaju se u ista ležišta za drajvove kod laptopova i desktop računara.

SATA SSD nema onako dobru brzinu kao NVMe, ali je i dalje dobro rešenje kada želiš nadograditi memoriju. Smatra se dobrom kupovinom ako tvoj računar podržava samo SATA.

NVMe

Danas većina NVMe SSD-ova koristi M.2 formu. Iako postoji opcija kartice za dodavanje (AICs), ali to nije tako često. Videćeš da postoje i U.2 SSD-ov, ali se retko viđaju ako nisu poslovni desktop računari.

Za ove SSD-ove važi da su jako tanki i mali u poređenju sa SATA drajvovima, montiraju se direktno na matičnu ploču u M.2 slot, bez potrebe za kablovima. Savremene matične ploče imaju bar jedan M.2 slot, a najbolje matične ploče imaju nekoliko slotova, pa to znači da postoji veći prostor za skladištenje.

Kapacitet SSD-a - kako odabrati?

Koju količinu memorije ćeš izabrati zavisi do specifičnih potreba tvog rada na računaru, odnosno za šta ćeš i koliko koristiti kompjuter.

Preporuka onih koji se razumeju u ovu oblast je da se odmah krene u potragu za SSD-om od 512 GB, i ispod toga ne treba ni razmatrati. 

Gejmeri ili oni kojima računar treba za veoma zahtevne projekte i zadatke, trebaće još memorije, pa je 1TB sada zlatni standard, dok je npr. SSD od 2TB i te kako moćna nadogradnja, a da ne moraš da potrošiš puno novca.

Sve više od 2TB bi valjalo razmotriti, jer ta se memorija uzima onda kada zaista znaš kako će se pametno iskoristiti prostor za skladištenje. Možda neće trebati sada posegnuti za tom količinom memorije, jer se svakako sistem može nadograditi u svakom trenutku. Ako matična ploča tvog kompjutera to podržava, možeš kasnije dodati dodatni SSD.

Onlajn prodaja SSD po odličnim cenama

Internet prodavnica ePlaneta navikla je svoj kupce na uvek povoljnu kupovinu, zato te prepuštamo našoj ponudi i izaberi SSD s kojim ćeš unaprediti račd tvog računara. 

Pogledaj i asortiman hard diskova, kao i RAM memorija.

Back to Top