Glodalice i zvečke za bebe

Artikli 1-36 od 94

Silazno
Strana
po strani

Glodalica i zvečke - kako ublažiti bol nicanja prvih zubića

Između 4. i 7. meseca kreću da rastu prvi zubići, i već tada se oseti nelagodnosi i nervoza kod bebe. Nicanje zuba iritira desni, pa beba oseća bol koji nastoji otkloniti tako što stavlja u usta prstiće ili krajeve mekanih igračaka. U tom periodu glodalice i te kako mogu pomoći bebi, a ujedno je i zabaviti.

U fazi kada niču zubići beba ima stalnu potrebu za grickanjem, luči više pljuvačke, trlja obraze ili delove oko ušiju, javlja se i blaga temperatura, ponekad i dijareja. Sve to želiš što pre da ublažiš, zato roditelji na vreme nabavljaju glodalicu znajući šta ih čeka. 

Grickajući glodalice beba ublažava iritirajući bol u desnima. Kako su glodalice obično u bojama, šarene i zabavne, to bebu podstiče i da se igra sa njom, pa beba ujedno i vežba motoričke sposobnosti.

Osim što ublažavaju bol glodalice doprinose i pravilnom razvoju zubića, kao i celokupnom oralnom zdravlju. 

Jesu li glodalice bezbedne za bebu?

Glodalice se prave od raznih materijala - od plastike do silikona, i bezbedne su za korišćenje. Međutim, izbegavajte one koji dolaze sa tečnošću, jer bi beba grickajući mogla da je probije i da tečnost iscuri detetu u usta. Osim toga, neke glodalice od plastike mogu lako da se lome, što nikako nije poželjno, pa se potrudi da bude od što kvalitetnijih materijala. Takođe, nije baš poželjno da glodalice imaju na sebi sitne detalje, koji mogu lako otpasti, čime se rizikuje da ih beba proguta.

Ono što se savetuje prilikom davanja glodalice deci jeste da ona bude hladna, ali nikad previše hladna ili ledena. Ledena glodalica može izazvati više štete nego koristi po bebine desni. Dovoljno ju je malo rashladiti u frižideru pre davanja detetu.

Osim toga, potrebno je motriti na bebu dok gricka glodalicu, i nikako je nemojte vezati bebi oko vrata da bi bila na mestu. To može dovesti do gušenja.

Back to Top