Aparati za filter kafu

20 Artikala

Silazno
po strani

Aparati za filter kafu - poruči i prepusti se dobrom ukusu

Filter kafa ima svoje obožavaoce, pa je njen specifičan način pravljenja za neke od nas poseban ritual, potreba i navika. Aparati za filter kafu i generalno trend ispijanja filter kafe potiču iz Sjedinjenih Američkih Država, i upravo su Amerikanci zaslužni što se ovaj trend proširio širom planete. Oni su ljubitelji nešto blažih kafa, pa im je baš ova vrsta kafe idealna doza tokom dana. U Italiji, kolijevci espresa i kapućina, čućeš da ovu kafu zovu kafe amerikano.

 

Karakteristike filter kafe

Ukus i miris filter kafe razlikuju se od one koja se dobija u espreso aparatima. Najpre, ovo je kafa koja je slabija u odnosu na espreso ili domaću kafu, a onda i manje gorča. Kafa ne nastaje pod pritiskom, već procesom propuštanja vode kroz filter u koji je sipana kafa. Samim tim, u bokalu neće biti taloga, a ni pene. Upravo zato što je slabijeg inteziteta, filter kafa je mnogima omiljena, jer im ne prija jačina drugih kafa.

Da bi se napravila kvalitetna filter kafa postoje uobičajene procedure, a najpre se kreće od toga da se stavi tačna doza kafe u posudu, onako kako je propisano na svakom od aparata. Na oko 180 mililitara vode stavlja se od 65 do 70 grama sveže samlevene kafe. Zato aparati imaju i dozator koji će ti biti vrlo korisni.

Obično se bira mešavina arabike i robuste kafe, jer će na duže vreme zadržati aromu, dok se preporučuje upotreba flaširane vode umesto one iz česme, jer bi tragovi hlora mogli doprineti kiselosti kafe. Oni koji se dobro razumeju u pravljenje filter kafe kažu da je najbolja temepratura od 94 stepena, jer je cilj dobiti najvalitetniju aromu. 

Različiti filter aparati imaju i različite kapacitete, u smislu koliko šoljica kafe nastaje jednim punjenjem. Obično je to od 4 do 12 šoljica. Napredniji aparati imaju i tajmere, odloženi start do 24h, kao i sistem protiv kapanja.

 

Aparat za filter kafu - ponuda i cene

Ukoliko je došao trenutak da kupiš novi ili svoj prvi aparat za filter kafu istraži ponudu ePlanete i uporedi kakve modele nude brendovi Tefal, Bosch, Ariete, Krups, Electrolux… Cene se razlikuju od brenda do brenda, a onda i u zavisnosti koje sve fukncionalnosti nude.

Ne zaboravi da kod nas uvek možeš očekivati najbolju ponudu. Verujemo da za koji god aparat da se odlučiš, očekuje te novo iskustvo pravljenja kafe, a samim tim i nova dimenzija hedonizma.

Back to Top