Čaše za vino, rakiju, likere, sok, vodu

Artikli 1-36 od 165

Silazno
po strani

Čaše - nazdravi i uživaj

Njima nazdravljamo u najlepšim životnim momentima, poneku i razbijemo u sevdahu, a svakog dana su na našem radnom stolu da nas opomenu da je važno hidrirati se. Nije svejedno iz kojih se čaša pije određeno piće, jer se istinski hedonizam oslanja na jednostavnost i nepretencioznu estetiku.

 

Čaše za belo i crveno vino

Piće bogova se uvek služi u za njega predviđen oblik čaše, kako bi vino zadržalo najbolja svojstva. Vinske čaše se razilikuju u odnosu na to da li biraš čaše za belo vino, čaše za crveno vino ili čaše za šampanjac. Kod belih i crvenih vina postoje i detaljnije podele, zavisno čak i od sorti. 

Generalno, za bela vina se služe manje i uže čaše u odnosu na crveno. To su čaše koje više ide u obliku latiničnog slova U, jer se tako zadržava aroma vina i hladnija temperatura. Za crvena vina biraj velike čaše, oblog tela i šireg otvora, jer je crvenim vinima potrebna oksidacija. Čaše za šapmpanjac je lako prepoznati, jer su uske i duguljaste, upravo da bi zadržale karbonizaciju. 

 

Čaše za rakiju

Postoji jasna podela i kod čaša za rakiju, a u poslednje vreme se i kod ispijanja rakija neguje elegancija, baš kao i kod ljubitelja vina. Voćne rakije koje nisu odležale možeš služiti u ravnim rakijskim čašama. Takođe, kasnije po odležavanju, možeš ih služiti i u duguljastim čašama, sa stopicom, ili tzv. grappa čašama.

U srpskim kafanama su popularni i čokanjčići, koje imaju usko grlo i široko dno. Konjake i starije rakije možeš služiti u tzv. napoleon čašama ili konjak/brendi čašama.

Na našem sajtu pronađi i poruči i čaše za vodu, čaše za liker, čaše za martini, kao i čaše za pivo i čaše za sladoled.

Back to Top