Grafičke kartice

Artikli 1-36 od 44

Silazno
Strana
po strani

Grafičke kartice - Obezbedi najbolji vizuelni doživljaj

Grafičke kartice ili GPU zadužene su za kvalitet grafike, tj. svih onih vizuelnih elemenata koji se emituju na ekranu računara. Nekada ranije, glavni procesor imao je zadatak obrade i renderovanje grafike, ali savremeni računari sada imaju grafičke kartice, i to najčešće od dva najpoznatija brenda: AMD ili Nvidia.

Zašto je važna grafička kartica? Zato, što ona uz centralnu procesorsku jedinicu (CPU) najviše utiče na rad računara. Njena uloga je da obradi sve podatke od CPU-a i prikaže ih vizuelno na ekranu. 

Ako razmiljaš o kupovini grafičke karte, prvo se kreće od izbora memorije, zatim se gleda da li se kupuje za laptop ili za desktop računar, da li će to biti integrisana GPU u centralni procesor ili diskretna, a onda bi trebalo obratiti pažnju i na naponske konektore i termalnu dizajnersku snagu (TDP). Sve to utiče na to da li će grafička karta moći da se direktno uklopi u tvoj računar, odnosno da li će imati adekvatno hlađenje i snagu.

Hajde da te uputimo u proces kupovine:

Koja je svrha korišćenja grafičke kartice?

 • Za gejming: Potraži grafičke kartice visokih performansi sa funkcijama kao što je Ray Tracing za realistične efekte osvetljenja i senki.
 • Za profesionalce iz raznih struka: Za video montažu, 3D renderovanje i grafički dizajn, odaberi grafičke kartice sa više memorije i specijalizovanim funkcijama.
 • Za svakodnevnu upotrebu: Integrisane grafičke kartice su obično dovoljne za osnovne zadatke, kao što su pregledanje interneta i rad u kancelarijskim aplikacijama.

Memorija grafičke kartice (VRAM)

 • Količina memorije na grafičkoj kartici utiče na njenu sposobnost da rukuje teksturama visoke rezolucije i složenim scenama. Ciljaj na najmanje 4GB VRAM-a za gejming i profesionalni rad. Veća VRAM (6GB ili više) je poželjna ako se radi o zahtevnim kompjuterskim programima.

Diskretna vs. integrisana grafika

 • Diskretne grafičke kartice: Ove kartice su odvojene komponente i nude superiorne performanse i neophodne su za gejming i ozbiljnije radne poduhvate na kompjuteru.
 • Integrisane grafičke kartice: Ugrađene su u CPU i dele sistemsku memoriju; odgovaraju za ne tako zahtevne aplikacije i programe

Kompatibilnost sa računarom

 • Proveri da li je grafička kartica kompatibilna sa sistemom. Proveri fizičku veličinu (da li će stati u kućište), napajanje (da li PSU ima dovoljno snage i konektora?) i interfejs (da li tvoj matična ploča ima odgovarajući slot, obično PCIe?).

Kupovina za laptopove vs. desktop računare

 • Laptopovi: Mnogi laptopovi dolaze sa integrisanim GPU-ovima ili mobilnim verzijama diskretnih GPU-ova. Uveri se da laptop zadovoljava vaše potrebe za performansama.
 • Desktop računari: Desktop GPU-ovi su obično snažniji i mogu se nadograditi. Razmisli o budućnosti, birajući karticu koja može da podrži sve ono što planiraš raditi u narednom periodu.

Ray Tracing

 • Ray Tracing poboljšava vizuelni realizam simuliranjem načina na koji svetlost raguje sa objektima. Ovo je značajna funkcija za gejmere koji žele najbolji mogući kvalitet grafike. Proveri da li GPU podržava ovu funkciju ako ti je važna.

Hlađenje i buka

 • Grafičke kartice visokih performansi oslobađaju veću količinu toplote. Potraži modele sa efikasnim rešenjima za hlađenje, kao što su više ventilatora ili sistemi za tečno hlađenje. Proveri i nivo buke, posebno ako voliš tih radni ambijent.

Brend i garancija

 • Biraj poznate brendove koji su poznati po kvalitetu i pouzdanosti. Brendovi kao što su NVIDIA i AMD su lideri u industriji. 

Grafičke kartice - Najbolje onlajn cene

Pripremili smo bogatu ponudu grafičkih kartica, pa verujemo da se među njima nalazi ono što ti treba. Uporedi šta nude određene serije i brendovi, uskladi sa budžetom i nek tvoj računar sada radi sa još boljim performansama.

Back to Top