Gaming tastature

Artikli 1-36 od 42

Silazno
Strana
po strani

Gaming tastature - Pruži sebi potpuni komfor igre

Za gejmere je jako važno imati adekvatnu tastaturu, jer je dizajnirana tako da efikasno odgovori na njihove potrebe i navike, i optimizovana da im olakša duge sesije igranja.

Mnoštvo je faktora na koje je potrebno obratiti pažnju kada se kupuje gaming tastatura, pa krenimo redom:

Mehanizam prekidača tastera 

Najčešće, gejmeri biraju mehaničke prekidače, jer je reč o stvarnim fizičkim prekidačima ispod svakog tastera. Pužaju dobru odzivnost i lako se prilagođavaju. Kada se aktiviraju daju taktilnu povratnu informaciju, i možeš da biraš između različitih nivoa snage aktivacije i udaljenosti hoda tastera.

Membranski prekidači koriste gumenu kupolu ili membranu, i ona se pri pritisku urušava. Sa njima su tastature tanje, ali je mana što je lošija povratna informacija. Cenovno su pristupačnije, ali nisu baš popularne zbog manjka preciznosti. 

Postoje i prekidači koji rade po mehanizmu makazica ispod tastera, a sve kako bi pružili brz odziv i glatko iskustvo igre. Tasteri su tanki i ravni, i ove prekidače ćeš najčešće sresti na laptopovima i tankim tastaturama. 

Optički prekidači prepoznaju pritisak na taster uz pomoć svetlosnih zraka. Odziv je izuzetno brz, mnogo brži ako se porede sa mehaničkim prekidačima. Oni jesu novija opcija, i možda se ređe koriste u odnosu na mehaničke i membranske opcije. 

Veličina tastature

Postoje razlike u veličinama tastature i rasporedu tastera, upravo radi različitih potreba gejmera.

Ako govorimo o punoj veličini, onda su to 104 tastera, i to je tradicionalni raspored, sa numeričkim delom. Sa ovom tastaturom imaš punu fleksibilnost, ali zauzimaju najviše prostora na stolu.

Tastature sa 80-87 tastera se zovu i TKL tastature, i nemaju numerički deo, ali zadržavaju glavni QWERTY raspored. Biće korisne onim gejmerima koje ne zanima numerički deo, pa će samim tim imati više prostora i na stolu.

Tastature zvane 60% imaju minimalistički raspored, jer nema F-reda i tastera sa strelicama. Kompaktne su i pružaju više prostora za kretanje miša. Međutim, tastature od 60% zahtevaju funkcionalne slojeve za pristup nekim tasterima.

Postoje i modeli tastatura 75% i 65%, na kojima se vraćaju određeni tasteri, istovremeno zadržavajući kompaktnost u poređenju sa tastaturama pune veličine. 

Osvetljenje tastature

Lepo je i zanimljivo ukoliko gaming tastatura ima pozadinsko osvetljenje, a ono se odnosi na osvetljenje tastera odozdo, i takvo osvetljenje i te kako znači u uslovima kada je slabo osvetljena prostorija u kojoj boraviš.

Osvetljenje može biti u jednoj ili više boja, a Per-Key RBG omogućava da svaki taster ima svoju boju, što rezultuje zaista jedinstvenim iskustvom 

Imati RGB ili Per-Key RGB osvetljenje omogućava ti da uskladiš osvetljenje tastature sa drugim RGB gejming komponentama i dodacima, a ako bi im se tražila mana jeste to što su skuplje. 

Neke gejming tastature nemaju pozadinsko osvetljenje, ali svakako da većina brendova nudi bar jednobojno pozadinsko osvetljenje.

Koje su još funkcije poželjne kod gaming tastatura

Ako želiš i više od ovoga, onda obrati pažnju na nekoliko dodatnih funkcionalnosti kod gaming tastatura.

Npr. makro tasteri su odlična stvar, jer možeš da programiraš složene komande u samo jedan taster. Sa samo jednim pritiskom na taster možeš da brzo izvedeš kombinacije ili sekvence. Za MMO, MOBA ili RTS igre makro tasteri biće jako korisni.

Specijalni medijski tasteri služe da jednim pritiskom pustiš muziku, video ili jednostavno podešavaš jačinu zvuka tokom igranja. 

Šta te može posebno oduševiti kod nekih gaming tastatura? Reč je o odvojivom odmorištu za zglobove. Takva odmorišta služe da obezbede potpuni komfor tokom dugih sesija igranja, smanjujući napor.

Obrati pažnju i da li tastatura ima USB port, kako bi se direktno u nju mogao priključiti miš, slušalice ili drugi uređaj, jer onda nema nereda sa kablovima. 

Nabavi gaming tastaturu sa ePlanete

Prepuštamo te našoj ponudi, istraži šta nude najpoznatiji brendovi i veće sada, po akcijskoj ceni, poruči gaming tastaturu s kojom će svaka nova igrica biti istinska zabava.

Back to Top