Tastature - mehaničke, bežične, gejmerske

Artikli 1-36 od 167

Silazno
po strani

Tastatura za kompjuter - izbor za brzinu i lakoću kucanja

Tastature pretvaraju pritiske na tastere u digitalne signale, omogućavajući brz i efikasnu interakciju sa računarom. Svaki pritisak na taster uključuje mehanizam kretanja i otpora koji utiče na iskustvo kucanja. Osećaj i povratna informacija tastature su ključni u određivanju njene upotrebljivosti i udobnosti.

Iskustvo kucanja na tastaturi zavisi od dva glavna faktora: kretanja tastera (poznatog kao hod tastera) i otpora (sile aktivacije).

 • Kretanje tastera: Odnosi se na udaljenost koju taster prelazi kada se pritisne. Tastature sa dužim hodom tastera često pružaju taktilnije i zadovoljavajuće iskustvo kucanja, jer se pritisak tastera oseća jasnije. Kraći hod tastera može omogućiti brže kucanje, ali može nedostajati taktilna povratna informacija.
 • Otpor: Ovo je sila potrebna za pritisak tastera. Veći otpor može sprečiti slučajne pritiske tastera i pružiti namernije iskustvo kucanja, dok manji otpor omogućava brže kucanje uz manji umor prstiju.

Mehaničke tastature

Mehaničke tastature su popularne zbog svoje izdržljivosti i superiornog iskustva kucanja. Svaki taster ispod ima individualni mehanički prekidač, zbog čega nastaje jasna taktilna povratna informacija i zvučni klik.

Potrebno je neko vreme da se naikneš na kucanje po mehaničkoj tastaturi, ali je manje grešaka sa njom, jer je tastere dovoljno ovlaš pritisnuti. Jednostavno, sa mehaničkom tastaturom se brže kuca, i poslednjih godina su ponovo popularne. Gejmeri rado biraju mehaničke tastature.

Prednosti mehaničkih tastatura:

 • Izdržljivost: Mehaničke tastature su napravljene da traju, često izdržavajući desetine miliona pritisaka tastera.
 • Taktilna povratna informacija: Jasno osećanje svakog pritiska tastera poboljšava tačnost i brzinu kucanja.
 • Prilagodljivost: Mnoge mehaničke tastature omogućavaju prilagođavanje prekidača, pa možeš odabrati omiljeni tip prekidača (npr. linearni, taktilni ili klikavi).

Bežične tastature

Bežične tastature nude slobodu kucanja bez ograničenja u vidu kablova. Povezuju se sa računarom putem bluetooth-a ili bežičnog USB prijemnika, pružajući uredan radni prostor i povećanu mobilnost.

Prednosti bežičnih tastatura:

 • Fleksibilnost: Lako pomeraš tastaturu bez brige o dužini kabla ili zaplitanju.
 • Prenosivost: Idealne za korišćenje sa laptopovima i tabletima, savršene za produktivnost u pokretu.
 • Estetika: Uredan, bezkablovski izgled ulepšava tvoj radni prostor

Gejmerske tastature

Gaming tastature su posebno dizajnirane da zadovolje potrebe gejmera, pružajući poboljšane performanse i dodatne funkcije.

Šta to imaju gejmerske tastature?

 • Anti-Ghosting: Osigurava da se više pritisaka tastera registruje tačno, što je ključno za složene gejmerske komande.
 • Prilagodljivo pozadinsko osvetljenje: RGB osvetljenje omogućava personalizovane osvetljene postavke, kreirajući jedinstvenu gejmersku atmosferu. Svetleća tastatura
 • Makro tasteri: Programabilni tasteri koji mogu izvršavati složene komande jednim pritiskom, pružajući konkurentsku prednost u igranju.

Šta je N-Key Rollover?

N-Key Rollover (NKRO) je termin koji se koristi za opisivanje sposobnosti tastature da registruje pritiske više tastera istovremeno. Ovo je posebno važno za gejmere, programere i osobe koje brzo kucaju, jer omogućava da svi pritisci tastera budu pravilno registrovani bez obzira koliko ih je pritisnuto u isto vreme.

Kako funkcioniše N-Key Rollover?

Na tastaturama sa visokim N-Key Rollover-om, svaki pritisak tastera se registruje nezavisno, što znači da se nijedan pritisak tastera neće izgubiti ili prevideti. 

Na primer, ako tastatura ima 6-Key Rollover (6KRO), to znači da može registrovati do šest tastera pritisnutih istovremeno bez gubitka podataka. Ako tastatura ima full N-Key Rollover (NKRO), to znači da može registrovati neograničen broj pritisnutih tastera istovremeno.

Tastature - istraži na ePlaneti i poruči

Pripremili smo bogatu ponudu kompjuterskih tastatura, a na tebi je da izabereš onu koja će najbolje odgovoriti tvojim navikama i potrebaa rada na računaru. Logitech, Fantech, Redragon, Marvo, Whiteshark samo su neki od najtraženijih brendova koje ćeš naći u našoj ponudi.

Back to Top