Auto gume - za putničke automobile

Artikli 1-36 od 1711

Silazno
po strani

Gume za auto - kada je vreme za kupovinu

Gume za putničke automobile su investicija koja služi sigurnoj i bezbednoj vožnji. Svi već dobro znamo koliko je važno izabrati adekvatne gume za svoj automobil, jer loša odluka može prouzrokovati opasne situacija i visoke troškove.

Prvo pitanje koje se postavlja je “Kada je vreme za kupovinu auto guma?”. Odgovor je jasan - kada se istroše šare, kada nastupi oštećenje gume i kada predstoji određeno godišnje doba. Početkom proleća razmišlja se o kupovini letnjih guma, dok se u ranu jesen prave planovi za kupovinu zimskih guma. 

Za one koji se ne žele baviti menjanjem guma po sezonama, veći imati jednu vrstu za sve vremenske uslove, onda su izbor all season gume, ili kako se još zovu gume za sve sezone.

Koliko je šara istrošena nekada se može jednostavno proveriti uz pomoć novčića, ali je svakako odlazak kod majstora i profesionalca u vulkanizerskim radnajma bolje rešenje, jer ćeš imati bolji uvid u stanje guma tvog četvorotočkaša.

Oštećenje gume u vidu probušenosti ne znači nužno da ćeš morati kupiti novu gumu, jer se postojeća može sanirati. Zato je tada ključno mišljenje automehaničara koji će pregledati stanje i dati savet šta je najbolje uraditi - popraviti ili zameniti novom.

Takođe, znaci da je vreme za nove gume je starost postojećeg seta guma, vibracije tokom vožnje, a onda i neujednačeno trošenje šare. Među profesionalcima u ovoj oblasti važi mišljenje da bi nove gume trebalo kupiti kada aktuelni set dođe do šeste godine korišćenja.

Šta uzeti u obzir prilikom kupovine guma za putnički automobil?

Postoji nekoliko elemenata na koje je važno obratiti pažnju kada razmatraš kupovinu auto guma:

  • Dimenzije: za svako auto se biraju tačno određene dimenzije guma, a u priručniku vlasnika vozila ili na vozačevim vratima je navedeno koje su to dimenzije. Oznake koje svaka guma ima odnose se na širinu gume (u milimetrima), vrsti konstrukcije, prečnik točka ( u inčima), procenu brzine, odnosu i indeksu opterećenja. 
  • Vrsta gume: letnje, zimske ili all season
  • Koliki je vek trajanja šare: Sigurno je da želite da kupljena guma traje što duže, zato birajte one gume koje imaju visoku ocenu habanja
  • Prianjanje: pošto je prianjanje vrlo važno svojstvo gume, i ovde važi da treba gledati visoku ocenu prianjanja, zbog efikasnog upravljanja i kočenja
  • Cena i brend: važno je izabrati gume čija je cena u skladu sa tvojim budžetom, a što se tiče brenda neka to budu oni koji pružaju kredibilitet i poverenje

Vrste guma za auto - povoljna onlajn kupovina na ePlaneti

Bez obzira da li tražiš gume za hečbek, SUV, limuzinu, karavan, kupe ili kabriolet, na ePlaneti te čeka neverovatno izboru auto guma. Lako ćeš naći zimske, letnje i all season gume najpopularnijih svetskih brendova kao što su Michelin, Continental, Goodyear, Dunlop, Nexen, Sava, Tigar, Uniroyal i drugi.

Back to Top