Mašine za sudove

Artikli 1-36 od 159

Silazno
po strani

Mašine za pranje sudova - tvoj nezamenjivi saveznik u kuhinji

Mašine za pranje sudova su idealan saveznik u svakoj kuhinji. Olakšavaju proces pranja posuđa, štede potrošnju struje i vode. Istraži našu ponudu akcijskih cena za sudomašine i odaberi vrhunski model za potrebe tvog domaćinstva.

Ušteda vremena, a uz to i drastično manja potrošnja vode i struje, je neverovatno značajna, što mašine za sudove čini zaista nezamenjivim uređajem svakog domaćinstva. Posle njihove kupovine nema više trošenja vremena na ručno pranje posuđa, a istinsko oduševljenje sledi kada vidiš koliko efikasno su oprane čaše i šerpe.

Mašine za pranje sudova obično po jednom ciklusu potroše između 8 i 10 litara vode (vrednost može da varira od modela do modela mašine), dok prilikom ručnog pranja to može biti i 40 litara. Osim toga, vreme potrebno da stavite posuđe u mašinu, i kasnije dok vadite, ukupno iznosi oko 15 min, dok za ručno pranje posuđa treba izdvojiti i do sat vremena.

Savremene sudomašine imaju široku lepezu programa - od laganog pranja čaša do jakih programa za pranje zamašćenih tiganja i šerpi. To daje komfor u održavanju čistoće posuđa i celokupne kuhinje, jer znaš da pred sobom imaš mašinu koja te neće izneveriti. Nezamenjljiva je uloga mašina za sudove kada treba oprati posuđe nakon večere sa prijateljima ili tokom slavskih dana.

Najbolje mašine za sudove su one koje će svojim funkcijama i dimenzijama savršeno odgovoriti potrebama tvog domaćinstva. 

Nemoj da brineš o izboru, jer te na ePlaneti čeka bogata ponuda, i to među brendovima kao što su Beko, Bosch, Candy, Indesit, Gorenje, Vox, Whirpool…

Kako do izbora najbolje mašine za sudove?

Proces kupovine kreće od toga da li želiš ugradne ili samostalne mašine za sudove. One se, naravno, ne razlikuju u funkcionalnostima i programima rada, već samo u načinu postavljanja. Samostalne mašine za pranje sudova postavljaš nezavisno od kuhinjskih elemenata, odnosno tik uz njih, ili ispod radne površine. Time je ona fleksibilna i možeš je pomerati i menjati joj raspored u odnosu na ostatak kuhinje.

Ugradne mašine za sudove se ugrađuju u elemente kuhinje, pa će se naspram dimenzija sudomašine odrediti i predviđeni prostor za njenu ugradnju. Može biti potpuno skrivena, ako se i njen frontalni deo pokrije panelom koji izgleda kao i ostali kuhinjski elementi. Time se dobija na besprekornoj estetici celokupne kuhinje.

Dimenzije i kapacitet mašina za pranje sudova

Zavisno od raspoloživog prostora kuhinje biraju se mašine koje dimenzijama mogu idealno da se uklope. Standardne sudomašine su 60 cm širine, i one mogu biti samostalne ili ugradne. Reč je o mašinama za višečlana domaćinstva, jer je reč o većim kapacitetima pranja. Može da stane 12 -14 kompleta posuđa, a kad se kaže komplet misli se na duboki i plitki tanjir, dezertni tanjir, čaša, šolja i tanjirić, pribor za jelo i kafena kašičica.

Za razliku od njih često se kupuju i uže mašine, čija je širina obično 45 cm, a popularno se zovu i slim mašine. Idealno će se uklopiti kao ugradne mašine kod manjih kuhinja, kada je potrebno što bolje iskoristiti postojeći prostor. Kod ovih slim mašina kapacitet pranja je maksimalno 9 kompleta.

Na tržištu ćeš naći i stone mašine, ili popularne mini mašine za sudove. One su po dimenzijama male (širina otprilike 55 cm, visina oko 45 cm), pa se lako prenose i premeštaju po potrebi. Najčešće ćeš i videti u mini kuhinjama.

Preporuka je da pre kupovine mašine obavezno izmeriš visinu, tj. od poda do donje ivice radne površine, kako bi se znalo sa kojim dimenzijama se raspolaže. 

Raspored polica u sudomašinama

Ovo je ne tako zanemarljiv kriterijum, jer je poželjno da mašina ima dobar i funkcionalan raspored. Najčešće su to mašine sa dva reda polica, plus korpa na donjem redu u kojoj se smešta pribor za jelo.

Međutim, vremenom su postale popularne mašine sa tri reda polica, gde je najgornji predviđen za horizontalno ređanje pribora, pa se samim tim na prvom redu dobija više prostora za posuđe.

Kod nekih modela mašina treća najgornja polica je specijalno dizajnirana kako bi se lako smestile kafe šoljice, poklopci, delovi aparata za kafu i ostalih sitnijii detalji. 

Učinak pranja i sušenja

Ovi parametri se obeležavaju slovima A i B. Ako u specifikacijama vidiš slovo A reč je o vrlo kvalitetnom pranju posuđa, bez da ostaju mrlje, dok slovo B znači da se može desiti da na posuđu ostranu mrlje ili tragovi nakon pranja. 

Što se tiče sušenja, učinak obeležen slovom A znači idealno sušenje posuđa, dok će kod modela sa slovom B možda i biti potreba krpa kako bi se posuđe dodatno posušilo, jer ostaju kapljice vode.

Energetski razred mašina za pranje sudova

Kao i ostali uređaji bele tehnike, i mašine za sudove imaju oznaku energetskog razreda, koji govori o tome koliko se uštedi na potrošnji energije.

Energetski razredi se obeležavaju od slova A do G, pa se energetski efikasnim mašinama smatraju one od A do C, pa kako slova idu dalje, znači da se radi o većoj potrošnji struje. 

Dodatne funkcije i programi

Od brenda do brenda, mašine se razlikuju po funkcijama koje su u njima impelentirane. Što ih ima više utoliko će biti mašine “ići u korak” sa najrazličitijim navikama i potrebama jednog domaćinstva.

Osim standardnih programa za pranje na različitim temperaturama, i za različite tipove posuđa, srešćeš se i sa nekim od ovih funkcija: patentirana prskalica koja čisti filter, upravljanje radom sudomašine putem Wi-Fi mreže, memorisanje sopstvenih programa, noćno pranje, brzi program 20 min, intenzivni program, zaključavanje radi bezbednosti dece, samočišćenje, TotalDry-automatsko otvaranje vrata, natapanje za sudove, odložen start i još mnogo toga.

Mašine za sudove - akcijska prodaja

Prepuštamo te našoj ponudi i već sada poruči onlajn neki od modela sa ePlanete i napravi uštedu u kućnom budžetu.

Vrhunski modeli sudomašina čekaju te među brendovima Beko, Bosch, Gorenje, Vox, Indesit, Candy, Whirlpool...

Back to Top