Tableti

17 Artikala

Silazno
po strani

Tableti - Praktičnost i funkcionalnost gde god da kreneš

Tableti predstavljaju idealno rešenje između laptopa i pametnog telefona, kada je reč o veličini i funkcionalnostima. Često se desi da ne želiš da pališ laptop samo radi gledanja filma ili traženja smeštaja za naredno putovanje, a pametni telefon ne daje ti preglednost koja prija oku. Tada su tableti odlična opcija da brzo obaviš ono što želiš, bez napora i sa lakoćom.

Kada se ne zahtevaju visoke performanse, tablet i te kako može da zameni laptop. Slanje mejlova, čitanje knjiga, bukiranje smeštaja, skrolovanje po internetu - sve to i još mnogo toga sa lakoćom se obavlja upravo preko tableta. Na putovanjima je idealan gedžet, pa će biti idealan saveznik dok čekate let, a i kada stignete na destinaciju. 

Tableti su dizajnirani da budu lako prenosivi, mobilni i ne tako teški, jer želiš praktičnost i lakoću upotrebe. S tim u vezi, treba ih birati tako da ne budu robusni. Što manji i lakši, to bolje, jer će biti situacija kada ćeš držati laptop i po nekoliko sati.

Veličina i rezolucija ekrana tableta

Već na prvi pogled jasno je da je displej tableta ujedno i njegov glavni interfejs, zato se pri kupovini najviše gleda veličina i rezolucija ekrana. Obratite pažnju na veličinu, rezoluciju, osvetljenost i premaz. 

Veličina određuje koliki je tablet, i meri se dijagonalno, od ugla do ugla. Veličina ekrana i rezolucija određuju koliko je lako ili teško čitati tekst. Tableti dolaze u različitim veličinama, obično od 7 inča do 12 inča ili više. Što je veća dijagonala, tablet će biti teži i robusniji, a tebi je sigurno cilj da imaš lagan i ne tako težak tablet. 

Ekrani visoke rezolucije, kao što su Full HD (1920x1080) ili čak 4K, nude oštrije i jasnije slike, što je bitno za gledanje video sadržaja i multimedije. Najčešće se biraju tableti sa rezolucijom 800x400. Što se ide dalje, slika je kvalitetnija. Minimalno je potrebno 720 linija (720p) u portret režimu.

Kada govorimo o osvetljenosti, ona je važna ukoliko ćeš tablet često koristiti na otvorenom. Što je ekran svetliji, lakše se vidi kada ima puno odsjaja. 

Važno je i da premazi budu izdržljivi kako ne bi pokazivali ogrebotine i kako bi se lako čistili.

Operativni sistem na tabletu

Više je operativnih sistema na tržištu tableta, pa osim iOS-a i Android-a, tu su i Amazon Fire OS i Microsoft Windows. Svaki od njih ima prednosti i mane, a ključ za izbor leži u tome kako ćete najviše i koristiti tablet.

  • Windows je dobro rešenje ako ćeš tablet koristiti kao da je klasični računar.
  • iOS je odličan za multimediju i igranje igara, iako su iPad-ovi cenovno dosta jači u odnosu na konkurenciju
  • Android važi za najbolji izbor ako želiš fleksibilnu platformu sa boljim multitaskingom. Uzmi u obzir i vrste i broj aplikacija dostupnih za svaku platformu.

Mogućnosti povezivanja tableta na internet i ostale uređaje

Od tableta kao pokretnog uređaja očekujemo laku i brzu konekciju na internet, i to najčešće ide preko WiFi ili mobilne mreže. WiFi se smatra standardom, i lako mu se pristupa bilo da si u domu, aerodromu, u biblioteci ili bilo kom mestu sa bežičnim internetom.

Stručnjaci kažu da je važno videti koje oblike Wi-Fi podržava tablet, a svaki tablet bi trebalo da podržava 802.11n (industrijski standard za lokalnu WiFi mrežu). Najbolja opcija je podrška za oba radio opsega, 2.4 GHz i 5 GHz.

Trajanje baterije tableta

Trajanje baterije je ključni faktor, posebno ako koristite tablet dok ste u pokretu. Većina tableta nudi trajanje baterije od 8 do 12 sati sa jednim punjenjem, zavisno od upotrebe. Baterije visokog kapaciteta i energetski efikasni procesori mogu produžiti ovo trajanje. Proverite specifikacije proizvođača i recenzije korisnika za realne performanse baterije.

Kolika memorija tableta je poželjna?

Iako od tableta ne očekuješ da ima onoliko memorije i skladišnog prostora kao laptop, opet je poželjno da može da podrži tvoje potrebe i navike. 

Kod većine modela susrešćeš se kapacitetom između 8 i 64 GB prostora, što je malo ako se porede sa laptopom. Međutim, ukoliko ćeš tablet koristiti samo za čitanje e-knjiga, pretraživanje sadržaja na netu ili strimovanje video sadržaja, velika memorija neće biti potrebna. Ali ako je tvoj fokus na filmovima visoke rezolucije ili igranje zahtevnih igrica, onda će svakako veći kapacitet biti potreban. U tom slučaju nećeš morati premeštati podatke između uređaja.

Ako tablet ima slot za flash memoriju eto načina kako da proširiš prostor za skladištenje. Svakako da uvek imaš opciju čuvanja podataka na cloud-u, a tada ti je samo potrebna internet veza.

Zašto je dobro imati tablet?  

Tableti su svestrani uređaji i zaista su idealni za razne situacije:

  • Kada si u pokretu: Za čitanje emailova, kreiranje dokumenata i video konferencije dok putuješ.
  • Zabavni momenti: Odlični za strimovanje filmova, igranje igrica ili čitanje e-knjiga.
  • Edukativne svrhe: Korisni za studente kada žele brz i lak pristup digitalnim udžbenicima, kreiranje beleški i interaktivno učenje.
  • Kontrola pametnog doma: Mogu poslužiti kao centralni hub za kontrolu pametnih uređaja u domu.
  • Super alat za kreativce: Umetnici i dizajneri mogu imati puno koristi od tableta kada žele zabeležeti ili skicirati ideju koja im je upravo pala na pamet.

Tableti - povoljne onlajn cene samo na ePlaneti

Prepuštamo te našoj ponudi i već sada poruči tablet, bilo da trebaš za svoje potrebe, ili želiš da tablet pokloniš dragoj osobi. Takođe, ne zaboravi da kod nas možeš naći i dodatnu opremu za tablete.

Ne propusti da pogledaš i ponudu laptopova.

Back to Top