Ugradne ploče

Artikli 1-36 od 190

Silazno
po strani

Ugradne ploče - nezaobilazan uređaj moderne kuhinje

Kad uređujemo kuhinju posvećujemo pažnju svakom detalju, kako bismo prostor učinili funkcionalnim i u kojem će svi uređaji i aparati naći mesto i funkciju. Umesto šporeta, ugradne ploče su zasluženo dobile veliku pažnju, jer istovremeno štede prostor i čine kuvanje lakšim i jednostavnijim. 

Ugradna ploča može da se pozicionira nezavisno od ugradne rerne, koju možeš da postaviš i u nivou očiju, a ispod ugradne ploče organizuješ fioke. Međutim, ukoliko nemaš priliku da ugradna rerna bude u nivou očiju, onda svakako rernu možeš postaviti ispod ugradne ploče, i time kreiraš uokvirenu celinu za kuvanje i pečenje.

Ovo je bio savet za organizaciju i pozicioniranje, a najbitnije je krenuti od toga kakvu ugradnu ploču želiš - na struju, plin ili kombinovanu.

Još jedna podela, a koja se odnosi na izradu, odnosi se na indukcione ugradne ploče, staklokeramičke, ugradne ploče koje imaju ringle, kombinovane ugradne ploče (deo na struju, deo na plin) i ugradne plinske ploče.

Zavisno od tvojih potreba i veličine domaćinstva, to mogu biti ugradne ploče sa dve ili četiri ringle (dve ili četiri grejne zone). I kod jednih i kod drugih, dimenzije su standardne i nema većih odstupanja.

Što se tiče upravljanja, ono može biti senzorski, na dodir, ili mehanički. 

Koju god da izabereš, sigurni smo da će tvoja kuhinja dobiti sasvim novu dimenziju, a elegancije i estetike uz ovakve uređaje neće faliti. Nije na odmet napomenuti da su ugradne ploče efikasnije od klasičnih šporeta, jer se na njima hrana mnogo brže sprema.

 

Staklokeramičke ugradne ploče 

Na staklokeramičkim ugradnim pločama takođe se brzo dostiže temperatura, ne tolikom brzinom kao kod indukcionih, ali je svakako postignuta efikasnost i lakoća organizacije. Na njima je podeljeno više zona za kuvanje, i zone se mogu proširiti ukoliko je dno šerpe većeg obima. 

U odnosu na indukcione ploče, kod staklokeramičke ploče je karakteristično to što ostaje vruća i nakon prestanka rada, pa je potrebno biti dodatno oprezan.

Preporuka je da se na njima koristi posuđe od nehrđajućeg čelika. Cenovno, ove ploče su jefitnije u odnosu na indukcione.

 

Staklokeramičke indukcione ploče

Na tržištu postoje i staklokeramičke indukcione ploče, koje spajaju funkcije oba modela ploča i pružaju jedinstveno iskustvo.

 

Električne ugradne ploče sa ringlama

U mnoštvu modela ugradnih ploča postoje i one koje imaju ringle, što je stvar klasike koju mnogi vole. Njihova glavna prednost je što su jeftinije u odnosu na keramičke i indukcione.

 

Ugradne plinske ploče

Obično se kaže kako su ove ploče idealne za vrhunske majstore u kuhinji. Rade na gas (prirodni, nafti tečni, metan ili propan) temperatura se mehanički podešava, postepeno u nekoliko nivoa. Precizno podešavanje temperature omogućava i dobru kontrolu nad procesom kuvanja. Videćeš da se kineska hrana sprema upravo na plinskim pločama, jer omogućuju visoke temperature spremanja, brzinu i efikasno iskorišćenu topltou.

Gorionici na plinskim ločama imaju različitu snagu, pa je svaki od njih dobar za određenu potrebu, kuvanje zahtevnih obroka, ili npr samo dogrevanje određenog jela.

Savet je da uvek biraš plinske ploče koje imaju osigurače koji će sprečiti da dođe do ispuštanja gasa. 

 

Kombinovane ugradne ploče

Kod ove vrste ploča postoji kombinacija dve električne ringle i dve na plin, što ti daje priliku da biraš na kojima ćeš i kako spremati jela. Jer, nekad poželiš da to bude na plin, a uz to imaš i opciju da su ti uvek tu i ringle na struju.

Sa jedne strane imaš gorionike, dok ringle koje su na struju mogu biti klasične, a mogu biti i ravne ploče. Ako su ringle klasične, onda su obično od nehrđajućeg čelika, dok su ravne u stvari staklokeramičke.

Back to Top