Frižideri

Artikli 1-36 od 207

Silazno
po strani

Kratak vodič za kupovinu frižidera - na koje karakteristike bi trebalo obratiti pažnju

U segmentu bele tehnike frižideri zauzimaju izuzetno važnu ulogu. Pripremili smo bogatu ponudu frižidera najpopularnijih brendova, i to po akcijskim cenama. Kod nas su uvek povoljne cene!

Samostojeći ili ugradni frižideri

Samostojeći frižideri su mnogo češći izbor među kupcima. On je uređaj sam za sebe i kao takvog ga pozicioniraš gde želiš, i gde za njega postoji adekvatan prostor. Nije retko ni da se traže ugradni frižideri, i to u slučajevima kada je projektovana kuhinja po meri, pa je potrebno da se frižider neprimetno uklopi. Time je estetika dobila svoj maksimum.

Zapremina frižidera

Zavisno od brojnosti članova domaćinstva, kao i vaših navika i potreba, gleda se i zapremina frižidera. Svaki model dolazi sa jasno definisanim litrima, kako dela za rashlađivanje tako i dela u kom se zamrzava hrana. Pa se tako preporučuje oko 150 litara zapremine za dvočlana domaćinstva, tročlana 200 litara, a 50 litara se dodaje za svaki naredni član porodice. Za nekoga ko živi sam biće dovoljan frižider do 100 litara zapremine.

Koja je tehnologija hlađenja

Što bolju i savremeniju tehnologiju hlađenja ima frižider, utoliko će hrana i namirnice u frižideru biti duže svežije. 

Čućeš savet da je dobro izabrati frižidere sa NeoFrost ili NoFrost tehnologijom, zato što te ne čeka posao skidanja leda sa unutrašnjih zidova frižidera. Uz ove tehnologije namirnice se čuvaju tako da duže ostaju sveže, nema isušivanja, a vadzuh stalno cirkuliše i tako se stvara idealna temperatura, bez velikih oscilacija.

Kod modela koji imaju NeoFrost karakteristično je i što se ne meša vazduh iz dela za rashlađivanje sa onim u zamrzivačkom delu, pa nema ni situacija da se mešaju mirisi. Dodatna prednost NeoFrost-a je što pruža i do 90% vlažnosti vazduha, a osim toga i hlađenje je dosta brže u odnosu na NoFrost.

Susrešćeš se i sa terminima Less Frost ili Frost Low, a to znači da kod frižidera sa tom tehnologijom dolazi do stvaranja leda u delu za zamrzavanje, ali u dosta manjem obimu. U delu za frižider ne stvaraju led.

Generalno, odličan izbor su frižideri koji omogućavaju konstantnu cirkulaciju vazduha, kao i detekciju varijacija temperature kako bi je vratili na optimalnu. Joniziranje, koje će sprečiti razvoj bakterija i mirisa, je takođe poželjno. Naravno, svaki model će pružiti njemu specifične funkcije i programe, kojih danas ima na pregršt i iznova dolaze nove.

Energetska klasa frižidera

Imajući u vidu da sigurno želiš uređaj koji će se na duže staze isplatiti i da je cilj manja i efikasna potrošnja energije, onda se i razlikuju energetski razredi. Klasifikacija ide od A, koji je najbolji izbor, do slova G koji je najmanje poželjan. Uslovi da uređaj bude u klasi A su sve zahtevniji.

Takođe, videćeš i oznaku za klimatske klase, a to predstavlja opseg spoljašne temperature na kojoj bi frižider trebalo nesmetano da radi. Klimatske klase su SN, N, T i ST. Nemoj da te iznenadi što frižider može biti istovremeno svrstan u dve klase, pa može da radi i na većoj temperaturi. 

Dimenzije i boje frižidera

Pre kupovine potrebno je izmeriti prostor u koji planiraš smestiti frižider. Zavisno od toga biraju se adekvatne dimenzije. Ako imaš veliku i prostranu kuhinji onda ćeš sigurno poželeti sidy bi side frižider, jer njegova širina od oko 90 cm neće biti problem u većim prostorijama. Savet je da kada pozicioniraš frižider uvek ostaviš oko 3 cm slobodnog prostora sa strane. 

Za kombinovane frižidere i one sa jednim vratima širina je obično oko 60 cm, neki čak idu i do 70 cm. Visina je obično 120 cm, a postoje i modeli i do 200 cm visine. Mini frižideri su oko 80 cm visine.

Imajući u vidu estetiku celokupne kuhinje i tvoj lični senzibilitet možeš da biraš između belih, crnih ili inoks frižidera, dok za ljubitelje vintidž stila postoje i frižideri u crvenoj ili pastelnim bojama. Tamnije boje daju notu vanvremenske elegancije, dok će se bela uklopiti u skoro svaki enterijerski stil.

Napredne funkcije i programi

Svaki brend bele tehnike ima da ponudi nešto po čemu postaju prepoznatljivi, a to se kod frižidera odnosi na najsavremenije tehnologije hlađenja, čuvanja namirnica, održavanje vlažnosti i svežine. 

Pa se tako radi o specijalnim sitema cirkulacije vazduha, fiokama u kojima se čuvaju određene namirnice i u kojima je vazduh hladniji u odnosu na ostatak frižidera. Kod kombinovanih frižidera videćeš da je u delu za zamrzavanje jedan sistem strujanja vadzuha, u u rashladnom delu drugi, kako ne bi došlo do mešanja mirisa. Tu je i režim rada frižidera dok si na odmoru, opcija brzog zamrzavanja, i još mnogo toga.

Napredni modeli imaju i touch panel na kojem lagano i jednostavno podešavaju temperaturu i programe. 

 

Istraži našu bogatu ponudu u kategorijama kombinovani frižideri, frižideri sa jednim vratima, Side by side frižideri, ugradni frižideri i ostali.

Takođe, pogledaj i kakve sve modele frižidera nude brendovi Gorenje, Beko, Bosch, LG, Samsung i Vox.

Back to Top