Bazeni za dvorište - Montažni bazeni

27 Artikala

Silazno
po strani

Bazeni za dvorište, ili kako se obično zovu nadzemni bazeni ili montažni bazeni, iziskuju da za njihovu instalaciju imamo dovoljno veliki prostor, da je ravan teren na kom ćemo ga postaviti, da imamo adekvatnu opremu kako bismo ga redovno održavali, i da smo predvideli kako ćemo ga čuvati i zaštititi u ono doba godine kada ga ne koristimo.

Bazeni za dvorište - nek zabava počne

Kada imaš veliko dvorište oko kuće ideja koja se vrlo brzo nameće jeste kupovina porodičnog bazena za dvorište. Tome će se svakako najviše obradovati deca, a ni stariji se neće buniti, naprotiv.

Kupovinom bazena upotpunićeš sadržaj svog dvorišta u letnjim mesecima. Bazeni za dvorište koji se danas prodaju, a koje ćeš lako naći i na ePlaneti, su vrlo funkcionalni, praktični i moderni. Ukoliko se vodi računa o njima, mogu da traju veoma dugo. Poslednjih godina vrlo su popularni Intex bazeni. Svakako, uvek su traženi i bazeni sa pumpom.

Kako izabrati bazen za dvorište?

Nekoliko je elemenata koje bi trebalo da uzmeš u obzir kada razmatraš kupovinu bazena za dvorište ili  montažnih bazena. Celokupna kupovina nije komplikovana, ali je potrebno razmisliti o ovim detaljima kako bi dvorište sa bazenom delovalo funkcionalno, uredno i smisleno.

Evo na koje faktore je potrebno obratiti pažnju kada se kupuju bazeni za dvorište:

Mapiraj prostor

Razmotri koliko imaš mesta. Bazeni za dvorište obično počinju s prečnikom od nekoliko metara, ali potporni zidovi koji drže bočne strane mogu dodati još nekoliko metara. Imaj u vidu da je potrebno ostaviti i dovoljno prostora oko bazena, radi kretanja, i da prostor ne bude skučen, jer svi volimo komfor.

Kako će se koristiti bazen

Na izbor dimenzija bazena uticaće i to ko će i kako će se koristiti bazen. Da li će bazen u dvorištu služiti samo za dečije zabave u vodi, pa ga onda birati u skladu sa uzrastom dece, ili će bazen koristiti i odrasli članovi porodice. Takođe, ukoliko će ti novi bazen samo služiti tokom leta, onda se možeš lako odlučiti za samostojeći gumeni bazen, a ako imaš želju da on bude aktivan i posle leta, onda bi tvoj izbor trebalo da bude bazen sa jačom konstrukcijom.

Gde i kako smestiti bazen za dvorište

Savet je da se bazeni za dvorište smeste na onu lokaciju u dvorištu koja je dobro osunčana, jer će tako i voda uvek biti dobro zagrejana. Takođe, teren mora biti ravan. Neko će ga postaviti na betonski teren, pa je u tom slučaju dobro postaviti prostirku ispod bazena, kako bi se dno bazena zaštitilo od habanja. 

Ukoliko se dvorišni bazen postavlja na travu najbitnije je najpre da izravnamo teren ako je to potrebno. Jer, ako postoje nagibi, moraju se izravnati. Tek kad je teren u potpunosti ravan, može početi montaža bazena. Stručnjaci prepopručuju da se ispod bazena postavi stiropor ili stirodur.

Oblik baštenskog bazena

Obično se razmatra da li birati okrugle, ovalne, osmougaone ili pravougaone bazene za dvorište, zavisno od toga koliko nam je dvorište, a i zavisno od toga koliko će osoba koristiti bazen. Oni koji vole zabavu sa decom verovatno će birati okrugle ili ovalne, a onaj koji više voli da se posveti plivanju pre će se odlučiti za pravougaone bazene.

Održavanje i čuvanje baštenskog bazena

Svakako da je jedna od glavnih stavki u razmatranju i način na kojim ćemo odžavati baštenski bazen. Najpre, tu je reč o filterima za prečišćavanje, pa se mogu kupiti filteri sa peskom ili kartonski. Filtere sa peskom je lakše održavati, imaju dugotrajnost, dok je velika prednost kartonskih filtera to što mogu da uklone čak i najsitniju prljavštinu. Grublju prljavštinu uvek lako možeš ukloniti mrežicama, dok se dno bazena čisti posebnim usisivačima za bazen

Onaj ko vodi računa i o PH vrednosti vode u bazenu razmisliće i o kupovini sredstava za regulaciju PH vrednosti. Preporučuje sa da ta vrednost bude između 6,8 do 7,2.

Dobro je da imaš i prekrivače za bazen, kako bi se zaštitili tokom perioda kada se ne koriste.

Na našem Blogu pročitaj kako da voda u bazenu bude kristalno čista. 

Back to Top