Baštenske garniture

27 Artikala

Silazno
po strani

Baštenske garniture - oaza za relaksaciju i odmor

Posle duge zime jedva čekamo proleće i leto, a pogled na vrt, baštu ili terasu nas tera da osmišljavamo novi prostor za odmor, relaksaciju i druženje.

Bilo da uživaš u prvim jutarnjim kafama ili predvečernjim ili večernjim okupljanjima sa najdražim osobama, tvoje dvorište ili terasa traži da za to imaš adekvatan baštenski sto i baštenske stolice, a sve u skladu sa tvojim potrebama, prostorom i okolinom. Dobro odabran nameštaj za baštu znači da ćeš na duge staze imati lepo osmišljen koncept za uživanje. Svakako, iz sezone u sezone, zavisno od želja i kreativnosti, uvek taj kutak možeš osvežiti novim detaljima ili novim presvlakama. U poslednje vreme i te kako je popularna siva garnitura za bašte i dvorišta.

Potrebno je da proceniš prostor koji planiraš da opremiš – da li je to tvrdi drveni pod, terasa, bazen ili vrt? Svako od tih spoljašnjih područja ima svoje specifičnosti koje bi trebalo uzeti u obzir prilikom kupovine. Neravan teren može zahtevati stolne noge koje se same niveliraju. Najčešći izbor su baštenske garniture od ratana, jer su praktične i izdržljive, a u našoj ponudi su i baštenske garniture od plastike, kao i baštenske garniture od metala.

Ne zaboravi da kod nas možeš onlajn kupiti i sto i stolice za piknik, i budi spreman za odlazak u prirodu. Dobro je znati da ćeš na ePlaneti naći baštenske garniture na akciji.

 

Na šta bi trebalo obratiti pažnju kada kupuješ baštenske garniture?

Odaberi stil

Kao i kod enterijera, važno je uzeti u obzir okruženje prilikom kupovine nameštaja za baštu. Kreni od toga da li želiš da tvoj baštenski nameštaj dopunjuje postojeći enterijer ili da mu bude kontrast.

Pronađi odgovarajući materijal

Izabrati materijal je istinski izazov, jer je veliki izbor materijala na tržištu. Svaki od njih ima svoje mane i prednosti, koje je potrebno uzeti u obzir pre kupovine. Najčešće se biraju baštenske garniture od ratana, kao i one od metala i drveta.

Briga o životnoj sredini

Kao i u drugim aspektima svakodnevice, na nama je odgovornost da razmotrimo ekološke uticaje naše kupovine. Postoji nekoliko načina se pobrinemo za planetu dok kreiramo naš baštenski prostor, pa ako se se odlučiš za nameštaj od drveta, nek to bude onaj koji je FSC sertifikovan. Ako je u pitanju plastični nameštaj, dobro je da bude onaj koji je pravljen od reciklirane plastike. Aluminijum je takođe dobar ekološki izbor.

Veličina prostora

Veličina tvoje bašte će možda biti najveće ograničenje pri izboru garniture. Pokušaj da nameštajem ne popuniš više od dve trećine ciljanog područja, jer to može izgledati natrpano. Zapamti da manje znači više. Ugao i L-oblikovani kaučevi su dobar način da iskoristiš dostupan prostor.

Razmisli o težini

Često ljudi zaborave uzeti u obzir težinu nameštaja. Gvožđe i čelik su vrlo teški materijali, pa ako voliš često da menjaš prostor pomeranjem nameštaja i novim rasporedima, trebalo bi da imaš u vidu i to.

Održavanje

Biraj baštenski nameštaj koji odgovara nivou održavanja koji si u stanju da pružiš. Dobro je biti praktičan i birati onaj nameštaj koji dobro podnosi razne vremenske uslove.

 

Back to Top