Letnje gume

Artikli 1-35 of 1742

Silazno
Strana
po strani

Letnje gume - bezbedno putovanje u toplim mesecima

Promene godišnjih doba donose sa sobom različite vremenske uslove i neophodno je imati odgovarajuće gume za svako godišnje doba. Leto donosi toplotu i suve puteve, pa u takvim uslovima letnje gume pružaju najbolju kontrolu i performanse. Zakonski minimum u Srbiji za dubinu šare na letnjim gumama je 1,6 mm i koriste se od 1. aprila do 1. novembra.

Na ePlaneti lako ćeš naći najpovoljnije letnje gume, zato istraži ponudu i odaberi najbolji model. Možda tvoj izbor budu Michelin letnje gume, Tigar letnje gume, dok će neki od vas tražiti Sava letnje gume, ali verujemo da ćeš baš kod nas izabrati najpovoljniju opciju.

 

Zašto moram imati letnje gume?

Putovanje u prolećnom i letnjem periodu koristeći letnje gume ne samo da pruža veću sigurnost u vožnji, već omogućava i smanjenje potrošnje goriva.

Letnje gume su razvijene da bi se koristile tokom toplijih meseci, na temperaturama koje mogu dostići i do 40°C, bilo za kratkotrajno korišćenje ili za duži period, ili čak tokom cele godine u nekim najtoplijim delovima sveta.

Sa manje dubokim dezenom gazećeg sloja i tvrđom smešom, koja pruža odlično prianjanje kako na suvim tako i na mokrim putevima, letnje gume su posebno dizajnirane da pruže maksimum svojih performansi pri temperaturama iznad 7°C. Omogućuju precizno ponašanje vozila, optimalnu stabilnost u krivinama i prilikom kočenja.

 

Najpoznatiji proizvođači guma 

Svake godine, kompanije poput ADAC-a ili TSC-a sprovode testove na različitim modelima guma grupisanim prema veličini. Zatim se klasifikuju od najboljih do onih koji nisu preporučljivi. Jasno je da se svake godine ne testiraju sve veličine, zbog čega, ako nema najnovijih informacija o određenoj veličini guma, ima smisla obratiti pažnju na rezultate testova iz prethodnih godina. Na ePlaneti ćeš naći brendove Michelin, Continental, Goodyear, Sava, Tigar…

 

Šta znače oznake na bočnom zidu gume

Širina gume

Kada gledaš alfanumerički oznaku koja označava tip gume, prva vrednost koju vidiš s leve strane je širina gume u milimetrima, izmerena od jednog do drugog bočnog zida gume. Npr. broj 205.

Profil gume

Ova brojka, npr 55 ili 65, je odnos između visine bočnog zida i širine gazeće površine, naznačena u procentima. 

R - oznaka za radijalnu konstrukciju

Prečnik felne

Budući da je guma uvek montirana na felnu, treća brojka koju vidiš, broj 16, označava prečnik kompatibilne felne, izražen u inčima.

Indeks nosivosti

Indeks nosivosti označava količinu tereta koju guma može podneti pri određenom pritisku.  Na primer, kod oznake 84, najveće dopušteno opterećenje je 500 kg pri pritisku od 2,5 bara.

Indeks brzine

Baš kao i kod označavanja kapaciteta tereta, maksimalna dopuštena brzina gume određena je pomoću tablice. Međutim, umesto broja, koristi se slovo - oznaka indeksa brzine odmah dolazi nakon označavanja indeksa nosivosti. Uobičajena oznaka za automobile je slovo V, a guma s ovim indeksom brzine ima ograničenje od 240 km/h.

Back to Top