Letnje gume

Artikli 1-36 od 1444

Silazno
po strani

Letnje gume - kako su izrađene i kakva je njihova uloga 

Letnje gume su namenski dizajnirane da pruže najoptimalnije performanse na suvim i vrelim putevima, karakterističnim za letnji period. Razlikuju se od zimskih i guma za sve sezone u dizajnu šara gazećeg sloja i smeše, što vozaču omogućava bolje upravljanje vozilom, stabilnost i efikasnu potrošnju goriva za vožnje po toplom asfaltu.

Letnje gume su izrađene od posebne smeše gume koja ostaje čvrsta na visokim temperaturama, omogućavajući bolji kontakt sa putem. Ova smeša pomaže u smanjenju trošenja gume, čime se produžava njen vek trajanja.

Kada se pogleda gazeći sloj letnjih guma vide se blokovi šara, a taj jednostavan dizajn blokova povećava količinu gume koja je u kontaktu sa kolovozom. To dalje znači da se ostvaruje dobro upravljanje vozilom, a utiče i na dužinu kočionog puta, kao i pri skretanju u krivinama.

Šare na letnjim gumama su dizajnirane da efikasno odvode vodu (bočnim kanalima), smanjujući rizik od akvaplaninga tokom letnjih pljuskova.

Otisci letnjih guma su formirani u asimetričan ili usmeren obrazac, sa plitkim kanalima i velikim blokovima gazećeg sloja ili čvrstim rebrom. Kanali su dosta plići u odnosu na zimske gume. 

Letnjim gumama nije potrebno isto prijanjanje na putu kao zimskim gumama na snegu. Kako navode stručnjaci iz ove oblasti, letnje gume će biti stabilnije pri većim brzinama. One bolje zadržavaju oblik u odnosu na zimske gume pri većim brzinama.

Šta je specifičnost letnjih guma po sastavu?

U proizvodnji letnjih guma fokus je na sastavu gume koji treba da izdrži visoke letnje temperature, a da vožnja ostane sigurna i bezbedna. Poznato je da toplota omekšava gumu, pa su letnje gume svojim sastavom tvrđe od drugih vrsta guma. Zato će omogućiti dobro upravljanje na visokim letnjim temperaturama, ali i na mokrom kolovozu. Međutim, važno je obezbediti i da ostanu dovoljno mekane kako bi vožnja bila udobna. Time neće bit trenja guma, a i potrošnja goriva biće efikasnija.

Kakve prednosti imaju letnje gume?

S obzirom na to da ove gume imaju tvrđi sastav odlikuje ih nekoliko prednosti za vožnju na suvim i toplim kolovozima:

  • Zbog veće površine gume koja je u kontaktu sa putem odziv je bolji, i agilnost je veća
  • Stabilnost pri skretanju i kočenju baš zbog tvrđeg sastava gume
  • Efikasna potrošnja goriva i manje buke

Najbolje letnje gume - onlajn prodaja

Na ePlaneti te očekuje veoma bogat izbor najboljih letnjih guma po akcijskim cenama, a tu su brendovi Tigar, Sava, Nexen, Michelin, Goodyear, Dunlop, Continental i ostali. Možda su u tvom fokusu najjeftinije letnje gume, ali svakako obrati pažnju na performanse, brendove i tehnologije. Cilj je bezbedna i komforna vožnja.

Preporučujemo i da pogledaš gume za sve sezone.

Ostale gume po dimenzijama

Back to Top