Laptopovi

Filteri
Filteri:

4 Artikala

Silazno
po strani

Laptopovi - bogata ponuda najnovijih modela i brendova

Laptopovi su zbog svojih sve naprednijih performansi, mobilnosti i funkcionalnosti postali nezamenjivi u svakodnevnom poslovanju, ali i za potrebe studenata, đaka i svih onih koji se žele brzo i lako povezati sa svetom. Laptopove kupujemo jer želimo lakoću rada na kompjuteru, bilo gde i bilo kada.

Zavisno od onoga što ti je potrebno za rad na laptopu, na ePlaneti ćeš lako naći model po tvojoj meri. Prepusti se našoj bogatoj ponudi i selektuj modele laptopova u skladu sa performansama koje se tiču operativnog sistema, procesora, rezolucije, RAM-a, hard diska, grafike, veličine ekrana, osvetljenosti tastature i ostalog. U ponudi su i sve popularniji gejming laptopovi.

Koji laptop izabrati?

Laptopovi na tržište dolaze u različitim veličinama, karakteristikama i cenama, što čini izbor najboljeg laptopa istinskim izazovom. Ovo su najvažnije stvari koje bi trebalo uzeti u obzir:

Operativni sistem

Većina laptopova ima operativni sistem Windows, Chrome OS ili macOS (samo za MacBooks). Laptopovi sa Windows 11 operativnim sistemom su odlični za studente, istraživače, kao i poslovne korisnike, a i dalje su jedini laptopovi za igranje koje bi bilo ko trebao razmotriti.

Na svim MacBook računarima dolazi operativni sistem macOS, koji nudi slične funkcije kao Windows 11, ali sa drugačijim pristupom interfejsu koji zamenjuje Microsoft-ov Start meni i taskbar sa aplikacijskim dock-om na dnu ekrana.

Chrome OS je jednostavan i siguran, ali nešto ograničeniji u odnosu na Windows ili macOS. Ako ti treba uređaj za pretraživanje interneta, proveru mejlova, korišćenje društvenih mreža ili dopisivanje, Chromebook računari su dobar izbor i obično nude dobru trajnost baterije po niskoj ceni. 

Veličina laptopova

Obično se laptopovi biraju prema veličini ekrana. Oni najtanji dolaze u veličini od 11 do 12 inča, onda slede oni u veličini od 13 do 14 inča, koji savršeno spajaju u sebi prenosivost i funkcionalnost, a najćešći izbor su modeli sa veličinom ekrana od 15 do 16 inča. Ako tvoj laptop većinom stoji na stolu, po ceo dan i tako svaki dan, onda je izbor 17 do 18 inča.

Tastatura i touchpad

Ako ćeš često i dugo da koristiš laptop bitno je da tastatura bude ugodna za korišćenje. Bilo bi dobro da je udaljenost koju taster pređe kada se pritisne 1 do 2 mm, i da ima dovoljno prostora između tastera. Ako kupuješ laptop sa operativnim sistemom Windows, uveri se da ima Precision touchpad drajvere.

Potraži precizan touchpad koji ne izaziva skakanje kursora i dosledno reaguje onda kad želimo uvećati ili smanjti ekran. Ako kupuješ poslovni laptop, razmisli o nabavci onog sa pokazivačem između tastera G i H tako da možeš da se krećeš po radnoj površini, a da ne moraš da pomeraš prste sa osnovne pozicije na tastaturi.

Najvažnije performanse laptopova

Kod izbora laptopa dolazimo do jako bitnog momenta, a to je razmatranje sledećih elemenata: procesor (to zavisi od onoga što želiš raditi na laptopu i za šta će ti najviše služiti), RAM, memorija (SSD), rezolucija ekrana, grafička kartica, touchscren, portovi, način povezivanja na internet, DVD drive..

Baterija laptopova

Ako kupuješ kompleksniji laptop ili gejming laptop koji ćeš koristiti samo na stolu blizu utičnice ne moraš toliko da brineš o trajanju baterije. Međutim, ako planiraš da koristiš laptop na krilu, čak i ako je kod kuće ili na poslu, poželećeš barem 7 sati trajanja baterije, a idealno bi bilo da bude 9 sati ili više.

Brendovi

Laptop je dobar koliko i kompanija koja stoji iza njega. Precizna i pravovremena tehnička podrška je od velike važnosti. 

Tehnička podrška je samo deo onoga što čini brend laptopa vrednim tvog novca. Takođe, moraš uzeti u obzir kako se proizvođač upoređuje sa konkurencijom u pogledu dizajna, performansi i drugih kriterijuma.

 

Back to Top