Aspiratori

Artikli 37-72 of 181

Silazno
po strani

Kuhinjski aspiratori - bez intezivnih mirisa i stvaranja vlage

Svi uživamo u hrani spremljenoj kod kuće, a to znači i propratne mirise koji se šire kuhinjom i domom. Da te mirise ne bi upila garderoba, zavese ili nameštaj u pomoć priskaču aspiratori, čija je glavna uloga da upiju mirise, paru i dim i koji nastaju kuvanjem i prženjem. To je posebno značajno kada jela spremamo pre izlaska iz kuće, pa ne želimo baš da sa sobom ponesemo kuhinjske mirise u kosi ili odeći. Osim toga, značajna je njihova uloga u kuhinjama jer sprečavaju stvaranje vlage i tako štite kuhinjske elemente.

Osnovna podela kuhinjskih aspiratora je da postoje aspiratori sa odvodom i recirkulacioni aspiratori, a najbolji aspirator za kuhinju biće onaj koji se idealno uklopi u mere tvoje kuhinje i odlično odgovori na osnovne potrebe za eliminacijom intezivnih mirisa i vlage.

Na ePlaneti te čekaju najpopularniji modeli aspiratora od brendova kao što su Gorenje, Beko, Bosch, Vox, Electrolux, Samsung i ostali.

Aspiratori sa odvodom ili ventilacioni aspiratori

Ako želiš ugraditi ventilacioni aspirator za to moraš imati odvod u zidu, tj. zid se mora bušiti i postavljati ventilaciona cev putem koje se usisani mirisi izbacuju napolje. Ovakvi aspiratori su pogodni za kuće, u odnosu na stanove. Za ove aspiratore važi da imaju veću usisnu snagu u komparaciji sa recirkulacionim, i niži je nivo buke. Dodatna prednost je što su njihovi lako perivi i ne moraju se često menjati.

Recirkulacioni aspiratori ili aspiratori bez odvoda

Ovi aspiratori sa filterima ne zahtevaju odvod niti bušenje zida, već rade na principu uglenih filtera koji usisaju, prečiste zrak i vrate ga ponovo u prostoriju. S obzirom na to da nema odvodne cevi, odlično je rešenje za stanove. Mana im je što proizvode nešto jaču buku u odnosu na ventilacione respiratore. Takođe, na svaka dva do četiri meseca potrebno je menjati ugljene filtere. Kod ove vrste aspiratora usisna snaga je manja za oko 25% u odnosu na ventilacione.

Šta je bitno znati kod montaže aspiratora?

Najpre, postoje ugradni aspiratori i samostalni aspiratori. Kod ugradnih respiratora popularni su teleskopski aspiratori (poseduje deo koji se izvlači i tako se pokreće usisavanje mirisa) i potpuno ugradni aspiratori (izuzetno traženi kod malih kuhinja, jer ne zahtevaju dodatni prostor).

Samostalni aspiratori se postavljaju ispod kuhinjskog elementa, ili stoje pričvršćeni za zid, nezavisno od kuhinjskog elementa. 

Takođe, postoje i dekorativni aspiratori, koji se biraju zbog besprekorne estetike i koja daje jednu sasvim novu dimenziju kuhinjama. Dekorativni se postavljaju na zid, i iznad njih se ne postavljaju kuhinjski elementi. Mogu da rade na principu ventilacije, kao i na bazi filtera. Najčešće ćeš ih sresti u izrazito sofisticirano uređenim kuhinjama, baš kao i ostrvske aspiratore u velikim prostranim kuhinjama. On se postavlja na plafon iznad kuhinjskog ostrva, na kome je i šporetna ploča, ventilacionog su tipa, a mogu biti i sa filterom.

Plafonski aspiratori su takođe popularni, jer se sa njima najviše uštedi u prostoru. Dobija se i upravljač putem kog zadajete komande. Susrešćeš se i sa ugaonim aspiratorima, kao i sa aspiratorima koji se urađuju u kuhinjske radne ploče. Osim toga, postoje i ugradne kuhinjske ploče koje dolaze sa već ugrađenih respiratorima u njima.

Pre montaže potrebno je znati dimenzije aspiratora, a širina je najčešće 50, 60 ili 90 centimentara. Najvažnije je da ne bude postavljen na manje od 60 cm iznad ugradne ploče i ne više od 65 cm. Treba da bude iste ili veće širine od ugradne ploče. Što se tiče dubine, kreće se najčešće od 30 do 50 cm. Dobro bi bilo da dubinom ne odskače puno od ostatka kuhinjskih elemenata, jer će remetiti estetiku i neće ti biti praktično. 

Svaki aspirator ima nekoliko brzina rada koje podešavaš zavisno od inteziteta kuvanja i mirisa koji se proizvode, kako bi se mirisi usisali što brže i jače.

Maksimalni kapacitet usisavanja, odnosno odvođenja vazduha, je naznačen na svakom modelu aspiratora, i radi se o metrima kubnim u satu vremena. 

Što se tiče opreme za aspiratore kod nas možeš naći i ugljene filtere.

Back to Top