Televizori

Filteri
Filteri:

3 Artikala

Silazno
po strani

Dobro izabran televizor znači zabavu za celu porodicu.  Kako bi se napravio pametan izbor, i zadovoljile sve potrebe ukućana, potrebno je informisati se o najvažnijim karakteristikama koje bi televizor trebalo  da ima. S obzirom na to da je na tržištu neverovatno bogat izbor ponude i brendova, u narednim redovima ćemo pokušati da ti olakšamo avanturu zvanu "koji televizor kupiti".

Dijagonala ekrana - Dimenzije televizora

Dijagonala ekrana kod televizora je prestavljena po pravilu i inčima. Postoji standard po kome se televizori prave, a to diktira veličina panela. Naša je preporuka da kada kupuješ televizor većih dimenzija da odabereš i bolju rezoluciju ekrana. Gustina piksela nije ista ako je isti broj piksela na većim i na manjim ekranima. Što su pikseli manji onda je i bolja slika, odnosno slika ima više detalja. Na primer, na televizoru od 50 inča rezolucija1920x1080 piksela čini mrežu sa većim kvadratićima ekrana (manja gustina piksela), nego kada bi ta rezolucija bila na televizoru od 32 inča (veća gustina piksela).

Ovo je tabela gde na osnovu dijagonale ekrana možeš da vidiš koja je to širina i visina ekrana u centimetrima. Na ove dimenzije dodaj i širinu okvira (može biti od 0 do 5 cm) i  tako olakšaj odabir veličine ekrana u odnosu na dimenzije prostorije u kojoj planiraš da smestiš televizor.

Dijagonala Širina Visina
24" (Inča) 53.2 cm 30 cm
32" (Inča) 70.9 cm 39.9 cm
40" (Inča) 88.6 cm 49.8 cm
42" (Inča) 93.1 cm 52.4 cm
43" (Inča) 95.3 cm 53.6 cm
50" (Inča) 110.7 cm 62.2 cm
55" (Inča) 121.7 cm 68.6 cm
60" (Inča) 132.8 cm 74.7 cm
65" (Inča) 144 cm 81 cm
70" (Inča) 154.9 cm 87.1 cm
75" (Inča) 166.1 cm 93.5 cm
80" (Inča) 177 cm 99.6 cm
85" (Inča) 188.2 cm 105.9 cm
100" (Inča) 221.5 cm 124.6 cm

Rezolucija ekrana

HD Ready (720p) - Rezolucija ekrana koja ima 720 linija progresivno popunjenih(na primer 1280x720px). HD Ready su jeftiji televizori ali slabije rezolucije. U današnje vreme se koristi ova rezolucija samo za televizore do 32 inča.

Full HD ili 1920x1080px - ovo znači da slika televizora ima 1920 piksela po jednoj horizontalnoj liniiji, a imamo 1080 linija na ekranu.

4K Ultra HD (3840x2160px) rezolucija ima dva puta više piksela po liniji (3840px) i dva puta više linija (2160) što je ukupno četiri puta više piksela.

8K Ultra HD rezolucija ima osam puta više piksela, i tako redom.

Iz ovoga možeš zaključiti da veća rezolucija na istoj površini ekrana ima i veću gustinu piksela, zatim pikseli su manji i imaju detaljniju sliku

Osim rezolucije, videćeš i oznaku p(progressive) ili i(nterlaced). P (progressive) - na primer kod 1920 x 1080px ili 1080p ovo znači da se horizontalne linije popunjavaju progresivno, odnosno, ne čeka se red popunjavanja piksela kao kod i(nterlaced) - zbog brzine slike ne može da popuni svih 1080i linija. Progresivno popunjavanje je bolje, ali ne moraš brinuti, jer kod televizora poslednje generacije samo progresivno popunjavanje i postoji.

Razlika izmedju LCD, LED, Plazma, QLED i OLED televizora

Plazma televizori

Ovo je zastarela tehnika i više se ne proizvode.

LCD televizori i LED televizori

Ovde najviše dolazi do zabune kod kupaca. LCD (Liquid-crystal display) ekrani su zasnovani na tehnologiji tečnih kristala. Pikseli o kojima smo pisali su poređani ispred LCD ekrana (tečnih kristala), a pozadinsko osvetljenje iza LCD ekrana. Za razliku od starih televizora sa katodnom cevi, LCD paneli su dosta brži. Uključuju i isključuju piksele velikom brzinom, pa su zbog toga tekst, boja i celokupna slika bolji nego kod starih televizora.

LCD ima dva sloja polariziranog stakla kroz koje tečni kristali blokiraju ili prenose svetlost. Da bi LCD TV prikazao sliku potrebno mu je pozadinsko osvetljenje koje se nalazi iza LCD panela. Prvi LCD televizori koji su lansirani na tržište su koristili fluorescentne lampe kao pozadinsko osvetljenje. 

Sada dolazi do najčešće zabune - koja su razlike između LED i LCD televizora. Nova tehnologija televizora su u stvari televizori sa LCD panelom i LED pozadinskim osvetljenjem. LED je zamenio fluorescentne lampe. LED (Light-emitting diode) osvetljenje je mnogo brže i preciznije, a samim tim je bolja i slika. Takođe, zbog LED dioda koje su manje, današnji televizori su dosta tanji. LED je doneo revoluciju u razvoju televizora. Možemo reći da su svi današnji televizori u stvari LCD televizori sa LED pozadinskim osvetljenjem ili samo skraćeno LED TV.

Danas možeš naići i na naprednije televizore sa LED tehnologijom:

OLED (Organic light-emitting diode) - Koristi se precizno LED osvetljenje. Ovo znači da svaki piksel ekrana može da emituje-propusti svoje svetlo i boju. OLED je dosta precizniji i daje originalnu crnu boju (koju je inače najteže dobiti na ekranima), a ovo postiže tako što može da isključi piksel pojedinačno. Broj LED dioda (organic LED) je najveći kod OLED-a, i sa posebnom tehnologijom uključivanja i isključivanja piksela postiže neverovatan kontrast i boje. Mana je što su ovi televizori skupi (prvenstveno zbog broja LED dioda i tehnologije delovanja na pojedinačni piksel).

QLED (Quantum dot film light-emitting diode) su klasični LED televizori sa tehnologijom kvantne tačke. Kvantna tačka kroz koju prolazi svetlost može biti veća i manja (meri se u nanometrima). Ako je tačka veća onda ona emituje crveniju boju, ako je manja onda je boja plavlja. Brzina transformacije je na kvantnom nivou, pa zbog ovoga QLED televizori imaju bolju preciznost boja. Na ovim televizorima bilo koja površina iste boje ima više nijansi nego kod običnog LED TV-a.

Smart televizori

U današnje vreme kada je internet nasušna potreba, smart televizori su sve prodavaniji. Smart televizori imaju mogućnost korišćenja interneta i aplikacija. Na televizoru možeš da surfuješ, koristiš YouTube, Facebook, Instagram i sve ostale aplikacije koje koristiš i na mobilnom telefonu.

Preko aplikacije možešda gledaš TV kanale (u zavisnosti od kablovskog operatera i njegove aplikacije). Najpopularniji operativni sistemi kod smart televizora su Android, WebOS, Tizen, Vidaa U, kao i Saphi.

Back to Top