Dehidratori hrane

Filteri
Filteri:

5 Artikala

Silazno
po strani

Dehidratori hrane - zašto ih je dobro imati u kuhinji

Dehidratori hrane služe za uklanjanje vlage iz hrane. Dehidratacija namirnica se odvija tako što visoka temperatura i cirkulacija vazduha izvlače vlagu, što rezultira sušenjen hrane. Time se usporavarazvoj bakterija i plesnu, pa i hrana duže traje. To je ujedno i način da se dobro organizuje čuvanje hrane.

U dehidratorima hrane temperatura je konstrolisana, a tu su i vremenske postavke. Koliko će se vršiti proces sušenja zavisi od vrste namirnica. Obično se voće i povrće suše na nižim temperaturama, a meso i riba na višim.

Koje su prednosti isušivanja hrane

Nakon isušivanja hrana ima mnogo duži vek trajanja u odnosu na sveže namirnice, jer je vlaga otklonjena, a samim tim je sprečen razvoj mikroorganizama., jer se vlaga uklanja, sprečavajući rast mikroorganizama. Osim toga, u hrani su zadržani svi hranljivi sastojci, vitamini i minerali. Takođe, ovakav način čuvanja i skladištenja namirnica, zadržaće njihv ukus u teksturu, pa ih po želji možete jesti kad god vam se javi potreba.

Osim što se koristi za sušenje hrane, dehidratori su korisni i kada je potrebno sušiti začinsko bilje, gljive ili cvetove. Najčešće ćeš vodeti kako se sušenje voća prave voćni čipsevi, koji su i te kako popularni u poslednje vreme.

Back to Top