Inoks šerpe

Filteri

Artikli 0-0 od 0

  1. METALAC Expres lonac na klik 22cm/7L
    METALAC Expres lonac na klik 22cm/7L
    18749.99 RSD 14999.99 RSD
  2. METALAC Lonac Professional 32cm/17L
    METALAC Lonac Professional 32cm/17L
    10999.99 RSD 8999.99 RSD
  3. Metalac Set posuđa Kulinarija 3/1
    Metalac Set posuđa Kulinarija 3/1
    9999.99 RSD 8799.99 RSD
  4. METALAC Plitka šerpa Professional 38cm/20L
    100%
    (1)
    METALAC Plitka šerpa Professional 38cm/20L
    18799.99 RSD 13999.99 RSD
  5. METALAC Expres lonac na klik 22cm/4.5L
    METALAC Expres lonac na klik 22cm/4.5L
    16249.99 RSD 12999.99 RSD
  6. Metalac Ekspres lonac 9L
    Metalac Ekspres lonac 9L
    21999.99 RSD 17599.99 RSD
  7. METALAC Kaserola Professional 24cm/3,6L
    METALAC Kaserola Professional 24cm/3,6L
    4249.99 RSD 3279.99 RSD
  8. METALAC Kaserola inox 16cm/1.4L Venera
    METALAC Kaserola inox 16cm/1.4L Venera
    5874.99 RSD 4699.99 RSD
  9. Metalac Ekspres lonac 7L
    100%
    (1)
    Metalac Ekspres lonac 7L
    20599.99 RSD 15999.99 RSD
  10. Metalac ekspres lonac 5l
    Metalac ekspres lonac 5l
    17799.99 RSD 14239.99 RSD
  11. ZEPTER Poklopac Syncro click 20cm
    ZEPTER Poklopac Syncro click 20cm
    43424 RSD 37344 RSD
  12. ZEPTER Poklopac Syncro click 24cm
    ZEPTER Poklopac Syncro click 24cm
    48380 RSD 41606 RSD
Strana

    Inoks šerpe: šta je sve dobro da znaš o njima

    Inoks šerpe su posude od nerđajućeg čelika koje ostaju neutralne prema hrani i ne preuzimaju mirise. Površina je glatka i neporozna, pa paradajz, vino i limun zadržavaju čist ukus bez metalnog traga. To je razlog što ih domaćinstva biraju kao osnovu za svakodnevno kuvanje.

    Oznaka 18/10 ili 304 označava čelik sa hromom i niklom koji dobro podnosi vlagu i kuvanje kiselih jela. Za indukciju je potreban magnetni sloj, najčešće 18/0 u dnu posude, pa na donjoj strani potraži znak za indukciju ili proveri magnetom. Ove informacije su obično ugravirane na dnu ili navedene u opisu proizvoda.

    Kako inoks prenosi toplotu?

    Sam čelik sporo sprovodi toplotu, zato kvalitetne inoks šerpe imaju višeslojno dno sa aluminijumskim jezgrom ili troslojnu konstrukciju koja spaja zidove i dno u jednu celinu. Takva izrada ujednačava zagrevanje i smanjuje tačke pregrevanja, pa sos ne hvata dno i čorba ne kipi neujednačeno. Pre nego što dodaš ulje, zagrevaj posudu umerenim tempom i tek kada kap vode formira kuglicu koja klizi, spremna je za rad.

    Supe, čorbe i variva se odlično kuvaju u inoks šerpama, jer drže stabilan ključ. Paradajz sos, jela sa vinom i limunom ostaju postojanog ukusa, jer čelik ne reaguje sa kiselinama. Rižoto, testenina i dinstanje mesa počinju kratkim prženjem i nastavljaju u istoj posudi, što ubrzava rad i olakšava pranje.

    Kompatibilnost inoks šerpi sa šporetom i rernom

    Inoks radi na gasu i staklokeramici, a za indukciju je obavezno feromagnetno dno označeno simbolom zavojnice. U rernu može kada su ručke i poklopac od metala ili kaljenog stakla koje je deklarisano za toplotu; ako poklopac ima termometar ili plastične delove, proveri oznaku proizvođača.

    Ravno dno bez ljuljanja obezbeđuje dobar kontakt sa pločom i ujednačeno zagrevanje.

    Kako održavati radi boljih performansi?

    So uvek dodaj u ključalu vodu i kratko promešaj da se u potpunosti rastvori, jer nedovoljno rastvorena so može izazvati tačkasto oštećenje. Promena boje u vidu duge pojavljuje se posle visokih temperatura i skida se blagim rastvorom sirćeta ili pastom od sode bikarbone i vode.

    Posle mašine može ostati mat trag od kamenca, pa suvo brisanje mekom krpom vraća sjaj.

    Šta da proveriš kada ti stignu poručene inoks šerpe?

    1. Oznaka čelika 18/10 ili 304 za telo posude i magnetno dno 18/0 za indukciju ako je koristiš.

    2. Višeslojno dno ili troslojna konstrukcija kroz zid i dno, sa aluminijumskim jezgrom.

    3. Ravno i dovoljno masivno dno koje ne klacka i ne menja oblik na toploti.

    4. Poklopac koji lepo naleže i po mogućnosti ima parootvor, uz jasne unutrašnje mere u litrima.

    5. Ručke koje mogu u rernu ako ti je to važno, uz deklarisanu maksimalnu temperaturu od proizvođača.

    Najčešća pitanja o inoks šerpama

    Da li se hrana lepi u inoks šerpama?

    - Ako se posuda zagreje do pravog trenutka i doda mala količina masnoće, prianjanje je minimalno, a kod gušćih jela pomaže povremeno mešanje.

    Mogu li da kuvam kisela jela bez promene ukusa?

    - Možeš, inoks je stabilan uz paradajz, vino i limun i ne menja ukus jela.

    Da li svaka inoks šerpa radi na indukciji?

    - Ne mora, potreban je magnetni sloj u dnu, pa proveri simbol za indukciju ili upotrebi magnet.

    Zašto se pojavi šarena patina?

    - To je toplotna promena boje posle visokih temperatura i uklanja se blagim sirćetom ili pastom od sode bikarbone.

    Poruči sa ePlanete, obogati svoj set šerpi i ostvari dobru uštedu

    Na ePlaneti te čeka izbor šerpi od inoksa sa jasno naznačenim vrstama čelika, tipom dna i kompatibilnošću sa pločama. Odaberi zapreminu koja prati tvoje recepte i poklopac koji ti odgovara, pa ujednači kuvanje od doručka do nedeljnog ručka.

    Kupovina je jednostavna, brza i pouzdana, a akcijske cene pomažu da izabereš kvalitet koji se vidi u svakoj porciji.

    Back to Top